12 jele annak, hogy valami nem stimmel a hormonjaiddal

12 jele annak, hogy valami nem stimmel a hormonjaiddal
Sándor Alexandra Valéria
2017. október 26.

Vigyázat, női téma! Feszült vagy, puffad a hasad, vagy rossz a memóriád? Lehet, hogy a hormonjaiddal van baj.

1. Rendszertelen ciklus

 A legtöbb nőnek 21-35 napos a ciklusa. Ha neked nem egyforma időközönként jön meg a menstruációt, esetleg olykor ki is marad, akkor előfordulhat, hogy bizonyos hormonokból túl sok vagy éppen túl kevés van a szervezetedben (ösztrogénből és progeszteronból).

A rendszertelen ciklus olyan egészségügyi problémák jele lehet, mint például a PCOS, de 40 év felett már a változókor közelsége is okozhatja.

 

2. Alvásproblémák

Hiába szánsz elég időt az alvásra, valahogy mégsem vagy elég kipihent? Lehet, hogy a hormonjaid számlájára írható mindez! A petefészked termeli a progeszteront, ami – több hormonnal egyetemben – hozzájárul a megfelelő alváshoz. Ha túl alacsony a szintje a szervezetedben, akkor nehezebb álomba merülnöd, illetve felriadás nélkül végigaludnod az éjszakát. Az alacsony ösztrogénszint pedig hőhullámokat és éjszakai verejtékezést okozhat, ami ugyancsak megnehezíti a minőségi pihenést.

 

3. Állandó pattanások

Menstruáció előtt és közben természetes, ha némi bőrgyulladást tapasztalsz. A tisztulni nem akaró akné viszont már hormonális gondokra mutathat. A túl sok férfi nemi hormon (androgén) ugyanis turbó fokozatra kapcsolja a faggyúmirigyek működését, valamint érintheti a szőrtüszők hámsejtjeit is. Ezek külön-külön is eltömíthetik a pórusaidat, hát még együtt!

A férfi nemi hormonok jelenléte egyébként bizonyos mértékben szükséges és normális a női szervezetben, mint ahogy ez fordítva is igaz. Itt a probléma a mennyiséggel van.

 

4. Rossz memória

Még a tudósok sem tudták száz százalékig feltérképezni, hogyan befolyásolják a hormonok az agyműködést. Az viszont már bizonyított tény, hogy az ösztrogén és a progeszteron szintjének változása "ködös" állapotot okozhat, és megnehezítheti a visszaemlékezést.

A szakértők szerint az ösztrogén hatással lehet az agy ingerületátvivő vegyületeire, amivel serkentheti, vagy éppen ronthatja a memóriát és a koncentrációs képességet. Ez menopauza környékén többé-kevésbé megszokott, ám akár pajzsmirigy-probléma következményeként is felléphet.

 

5. Emésztési gondok

A bél belső falát apró érzékelő sejtek, azaz receptorok borítják, amelyekből az ösztrogén és a progeszteron reakciót vált ki. Ha ezekből a hormonokból több vagy kevesebb van a szervezetedben a kelleténél, változást tapasztalhatsz az emésztésedben.

Ezért fordulhat elő, hogy hasmenéssel, hasfájással, puffadással vagy émelygéssel küszködsz a menzeszed előtt és alatt. Amennyiben ezek a panaszok máskor is jelentkeznek, illetve aknéval vagy kimerültséggel járnak együtt, annak hormonális oka lehet.

 

6. Krónikus kimerültség

Folyton fáradt vagy? Ez a tünet nem túl jellegzetes ugyan, mert sokféle egészségügyi probléma kiválthatja, mégis a hormonális egyensúly felborulásának egyik leggyakoribb velejárója. A túl magas progeszteronszint ugyanis álmosságot okozhat – csakúgy, mint a pajzsmirigy-alulműködés.

Szerencsére mindkettőre fény derülhet egy egyszerű vérvétellel.

 

7. Hangulatingadozások

Számtalan vicc szól a női hangulatingadozásokról. Az viszont már egyáltalán nem vicces, ha rendszeresen rossz a kedved. Az ösztrogén kihat a hangulatot alapjában véve meghatározó vegyületek szintjére az agyban. Ezek közé tartozik például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin. Ugyanakkor már hormonok is befolyásolhatják az ingerületátvivő vegyületek működését, ha ugyanazon az útvonalon haladnak végig.

Jó hír, hogy a hormonális egyensúly stabilizálódásával a hangulat is helyreáll.

 

8. Nagyobb étvágy és hízás

Ha alacsony ösztrogénszint áll annak a hátterében, hogy rossz a kedved, esetleg ideges vagy, akkor előfordulhat, hogy többet kívánsz enni. Az ösztrogén tehát soha sincs közvetlen kapcsolatban a súlygyarapodással: az éhségérzeten keresztül mindig közvetett a viszony.

Nem könnyű azonban ellenállni a kísértésnek, hiszen ez az állapot a leptin nevű hormon termelődését is befolyásolja, ami egyébként a jóllakottság tényéről jelez az agyadnak.

 

9. Fejfájás

Rengeteg minden okozhat fejfájást, de nőknél gyakori, hogy az ösztrogénszint visszaesése miatt jelentkezik. Ezért tapasztalhatod, hogy nálad is sűrűbben fordul elő a menstruációt megelőző időszakban, illetve azalatt.

Érdemes fejfájásnaplót vezetned, mert ha kiderül, hogy a ciklusod bizonyos napjain szokott előfordulni, akkor egyértelmű, hogy a hormonális egyensúly felborulása eredményezi.

 

10. Hüvelyszárazság

Ha csak ritkán fordul elő, akkor valószínűleg semmi gond. Amennyiben viszont gyakran tapasztalod, hogy odalent száraz és érzékeny, akkor alacsony lehet az ösztrogénszinted. Ez a hormon gondoskodik ugyanis a szövetek megfelelő váladéktermeléséről és nedvességtartalmáról. Természetesen ezzel a problémával nem kell együtt élned, hiszen többféle megoldás is létezik a kezelésére.

 

11. Alacsony libidó

Említettük már, hogy a női szervezetben is vannak férfi nemi hormonok. Ha túl sok van belőlük, az pattanásokhoz és nem kívánt szőrszálakhoz vezethet. Ha viszont túl kevés, akkor annak a libidó látja kárát, mert akár látványosan is csökkenhet tőle a nemi vágy. Már csak a párkapcsolat érdekében is jó, ha ilyenkor sor kerül egy hormonális vizsgálatra, hiszen a libidó visszatér az egyensúly helyreállásával.

 

12. Változások a mellben

Alacsony ösztrogénszint esetén tapasztalhatod, hogy kevésbé tömör a mellállományod. Ennek a fordítottja is igaz: a túl sok ösztrogén keményedést, sőt akár csomókat is cisztákat is okozhat.

Ha bármilyen változást észlelsz a melledben, azonnal oszd meg az orvosoddal – még akkor is, ha semmilyen más tünet nem jár együtt vele! Léteznek olyan mellrákfajták, amelyek pont az ösztrogén hormonnal állnak összefüggésben, de ne ess pánikba, mert a problémának ezen kívül még számos oka lehet.