16 mozgásforma, amit mindenkinek ki kell próbálnia

16 mozgásforma, amit mindenkinek ki kell próbálnia
Sándor Alexandra Valéria
2017. november 17.

Még mielőtt ráunnál az edzéstervedre, iktass be valami újat!

 1. Ultra rövid edzés

Hallottál már a hétperces edzésről vagy a tabatáról? Persze, itt nem a percek számán van a hangsúly, hanem azon, hogy nagyon rövid idő alatt a határaidat feszegetve tényleg mindent beleadj. Ha épp nem vagy formában, még legyél magaddal kíméletes, ha viszont úgy érzed, hogy szívesen vállalkoznál a spártai mini edzésre, akkor hajrá, próbáld ki, mindent bele!

De vigyázat: a nagyon intenzív megterhelés egészségügyi problémák esetén csak orvosi hozzájárulással ajánlott!

 

 1. Sprint triatlon

Mindig is izgatott a háromszoros kihívás, de még valahogy sohasem szántad rá magad az alapos felkészülésre? A rövidített változat 800 méter úszásból, 20 km biciklizésből és 5 km futásból áll. Ráadásul csapatmunkára, azaz váltóra is adott a lehetőség. Ez az őrület Amerikából indult, de egyre többen ismerik itthon is.

Más kérdés, hogy a triatlon kipróbálásához nem kell feltétlenül versenyen részt venned: „csak úgy”, magadtól is bármikor nekikezdhetsz, tetszőleges távokat betervezve!

 

 1. Balett

A balett talán nem sportként él a fejedben. Mégis annyira megdolgoztatja a törzs, a kar és a láb izmait, hogy ilyen tekintetben is hatékonynak számít. Érezd csak meg, micsoda izommunkát kíván összeérő sarokkal és kifelé mutató lábfejjel megállni, behajlítani a térdedet, aztán pedig a combodat és a fenekedet megszorítva leereszkedni, végül ismét felállni! És ez még csak egyetlen mozdulat volt.

Akad olyan stúdió, ahol az órákba egy kis kardiót is csempésznek, így már adott az edzés feelingje.

 

 1. Akadályverseny

A katonai kiképzések hangulatát idézik azok a terepen szervezett versenyek, ahol különböző akadályokon kell minél gyorsabban átjutni, ami olykor sárban kúszást, falmászást és jeges vízben úszást jelent. Az ilyenek természetesen méltó felkészülést igényelnek sprinteléssel, guggolásokkal, fekvőtámaszokkal és súlyzózással.

A legcélszerűbb, ha köredzéses formát választasz, a körök között némi pihenővel, hogy a pulzusod csökkenjen.

 

 1. CrossFit

Akár percenként tizenöt kalóriát is elégethetsz vele – a látványos formálódásról nem is beszélve. Hozd ki magadból a maximumot guggolásokkal, fekvőtámaszokkal, sprinteléssel és súlyemeléssel! Ügyelj rá, hogy az aktuális fizikai állapotodnak megfelelő nehézséget válassz, különben sérülés lehet a vége a dolognak.

A CrossFit esetében még fontosabb a megfelelő bemelegítés, illetve a gyakorlatok pontos végzése – szakképzett tréner felügyeletében, ha lehet.

 

 1. "Összezavart" izmok

Számos olyan kevert edzésprogram létezik – például a P90X –, ahol a „muscle confusion”, azaz az izmok „összezavarása” a lényeg. Ezt elsősorban a gyakorlatok sorrendjének állandó cserélgetésével, újabbak beiktatásával, és változatos ugráló mozdulatokkal lehet elérni.

Minden alkalom új kihívást jelent, nem lehet megunni!

 

 1. Spinning

Régóta benne van a köztudatban, de most mintha a reneszánszát élné. Messze nem „női” sportról van szó, hiszen a felsőtestre erősített súlyok segítségével a férfitestet is nagyon szépen lehet formálni. A hölgyek inkább a jógával és a pilatesszel kevert spinning órákat szeretik. Itt a változatosság és az izgalom javarészt az instruktor rátermettségén, kreativitásán múlik.

 

 1. Zumba

Az egyik legellentmondásosabb edzésforma. Sokan esküsznek rá, de nagyjából ugyanannyian kész bohóckodásnak tartják. Objektíven annyit mondhatunk, hogy tánc és aerobik keverékéről van szó, amit ha jól csinálsz, akkor még a kick-boxnál és a step aerobiknál is több kalóriát égethetsz el vele.

A legújabb zumba változatban már kifejezetten fenék- és combszálkásító mozdulatok is vannak. Így hát a "csodasport vs. bohóckodás" vitában akkor tudsz hitelesen állást foglalni, ha kipróbáltad.

 

 1. Felnőtt sportegyesületek

Ki mondta, hogy csak a gyerekek és a tinik járhatnak menetrendszerűen edzésre, hogy aztán mérkőzéseken bizonyítsák, mennyit fejlődtek? Rengeteg olyan sportegyesület van, ami elsősorban szabadidős céllal szerveződött amatőröknek. Foci, tenisz, röplabda, kosárlabda… szinte bármit választhatsz. Az egyesülethez való csatlakozás ráadásul olyan elköteleződést és állandó társaságot jelent, hogy a motivációval semmi gond nem lesz.

 

 1. Vízi aerobik

Az ízületeidnek szuper jót tesz, ha vízben mozogsz, hiszen a talajon megszokott terhelésnek mindössze a töredéke éri őket. A víz ellenállása ugyanakkor jótékonyan erősíti az izmaidat. Olyan intenzitással végezheted a gyakorlatokat, ahogy jólesik: létezik nyugdíjas és nagyon kemény változat is.

Plusz előny, hogy maga a víz közege ellazít, javítja a közérzetedet, így kiválóan oldja a stresszt. Ja, és az ilyen órákon nem ritka a nevetés, mert mindig akad olyan mozdulat, ami valamiért vicces.

 

 1. Boot Camp

Röviden szólva kiképzőtábor, ahol a képedbe ordít a szigorú edző, ha puhány vagy. Nem kell hozzá borsos árú felszerelés, csupán igen erős eltökéltség. Fekvőtámaszokra, guggolásokra, rúgásokra és hasonló gyakorlatokra számíts, némi aerobikkal kombinálva. Óránként akár 600 kalóriának is búcsút mondhatsz, ha mindent beleadsz. Cserébe erősödik és formálódik a tested minden egyes izma.

 

 1. Kettlebell

Ki ne hallott volna a híres füles súlyzóról, amivel mindössze 20 perc alatt 300 kalóriát is el lehet égetni? A kettlebell emelgetése úgy átmozgatja az izmokat, ahogy a sima súlyok soha. Kezdj egy kisebb, 4-5 kilós darabbal, aztán jöhetnek a nagyobbak, amikor már bátrabb és erősebb vagy.

Fontos, hogy legalább az elején legyen melletted egy tapasztalt edző, aki megmutatja a gyakorlatok helyes kivitelezését – hiszen nagyobb súlyt mozgatva nagyobb a sérülési kockázat.

 

 1. Exergaming

"Exercise gaming", azaz edzéssel összekötött számítógépes játék. Vége annak az időnek, amikor a videojáték egyértelműen tunyaságot jelentett. Az olyan mozgásérzékelő szenzoros játékok, ahol ugrálnod, táncolnod vagy tornáznod kell, garantáltan átmozgatják a testedet. Akár küzdősportosat is választhatsz, ha szeretnéd kék-zöld foltok nélkül kipróbálni, milyen teljes erőből ütni vagy rúgni.

Az exergaming egyébként nagyszerű mód arra, hogy a számítógép elé ragadni hajlamos gyerekeket és felnőtteket mozgásra bírja.

 

 1. Boksz

Fogadjunk, hogy eszedbe jutott már, milyen lenne kipróbálni… Mire vársz? Hiszen szuper edzésforma, ami javítja az egyensúlyérzékedet, szépíti az izomtónusodat, erősebbé tesz, ráadásul kedvez a szív- és érrendszernek. Ha a dolognak a „verekedős” része taszít, olyan órát is választhatsz, ahol végig zsákot kell püfölni. De ha éppen az lenne a lényeg, hogy másokkal mérd össze az erődet, akkor itt a szabályrendszer nyújtotta biztonságban megteheted.

 

 1. ViPR

Vitalitás, teljesítmény és újrakondicionálás. Ezt jelenti a betűszó, ami egyébként egy teljes testet átmozgató edzésforma neve. Egy különböző súlyban kapható hosszúkás eszköz kell hozzá, ami tömör gumiból készült, és mindenféle mozdulatokat kell vele végezni. Mindenki megtalálhatja vele a számítását az abszolút kezdőktől a versenysportolókig. Érdemes könnyebb és kisebb súllyal kezdeni, aztán ahogy erősödsz, nagyobbra váltani.

 

 1. Hulahopp

Játék vagy sport? Mindkettő! Ha általános iskolás korod óta nem próbálkoztál vele, itt az ideje. Akár hiszed, akár nem, ez is komoly edzésformává nőtte ki magát: még súlyokkal ellátott karikát is használhatsz az órákon a jó öreg könnyű műanyag helyett. Csúcsra járatva még jobban felpöröghetsz tőle, mint a step aerobiktól vagy a kick-boxtól. Formás derék, comb és bicepsz lesz cserébe a jutalmad.

Hasonló témájú cikkeink