Keton észter: koplalást helyettesítő ital

Keton észter: koplalást helyettesítő ital
Sándor Alexandra Valéria
2018. január 23.

A kémiailag gondosan megtervezett hatóanyagról az a hír járja, hogy bőséges evés mellett is képes hozni a böjtölés zsírégető előnyeit. Utánajártunk a témának.

Az amerikai Szilícium-völgyből indult trend szerint már soha többé nincs szükség koplalásra ahhoz, hogy az emberi szervezet végre a zsírraktárakhoz nyúljon. Sőt: egyáltalán nem kell visszafogni az evést, elég csupán egy bizonyos italt fogyasztani. A San Franciscói start-up cég 2018-ban már Európában is forgalomba hozza a találmányt, aminek az a lényege, hogy néhány korttyal napokig tartó koplalás eredménye érhető el.

Az eddig egyedülálló terméket üvegenként körülbelül 8500 forintnak megfelelő összegért dobták piacra az Egyesült Államokban. A vállalat 28 éves társalapítója, Geoff Woo – aki a Stanford Egyetemen tanult – azt mondja, hogy a keton észter ital nem csupán a ketózis folyamatát idéző elő spontán módon, hanem a koncentrációban és a munkahelyi hatékonyságban is segít.

Woo őszintén elárulja, hogy a termék íze leginkább "rövidital és körömlakklemosó keverékére emlékeztet", de meggyőződése, hogy a mind a ketonok használata, mind pedig a koplalás bevett szokás lesz a jövőben. Feltételezését arra alapozza, hogy egyre többen keresnek rá ezekre a kifejezésekre a Google rendszerében.

A társtulajdonos egyébként a keton észteres ital és a böjtölés együttes, pontosabban felváltva történő alkalmazásában hisz, és szerinte így lehet elérni a szervezet optimális működését. Ami az étrendjét illeti, hetente 36 órát böjtöl, mert úgy véli, hogy ezzel meghosszabbítja az életét, javítja az anyagcseréjét, és felpezsdíti a mentális képességeit. HVMN nevű – és "Human"-nek ejtendő – cégüknél még heti egy böjtnapot is bevezettek, amit közös étkezéssel zárnak le. Woo üzlettársával, Michael Brandttal együtt hangsúlyozza, hogy a túlevés életveszélyes, ezért mindenkinek rendszeresen koplalnia kellene. Vagy ha azt nem is, de keton észtert inni mindenképpen.

A HVMN vezető kutatója Brianna Stubbs egykori brit evezőbajnok. Brianna oxfordi tanulmányai során csatlakozott egy vizsgálathoz, ahol a keton észterek hatását ellenőrizték a versenyszerűen evező hallgatók körében, majd a ketonos italok kapcsán saját felmérésbe kezdett. A cég Keton Ester névre hallgató italának forgalomba hozatalát megengedte az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), ami egyébként az egyik legszigorúbb ilyen szervnek számít a világon.

A tudósok java azonban egyelőre szkeptikus az eredményeket illetően, mert a patkányokon és más állatokon végzett tesztek ugyan sikert mutattak, de korántsem biztos, hogy ez embereknél is meglesz.

"Nagy a kísértés, hogy úgy tekintsünk a keton észterekre, mint valami csodálatos energiaforrásra, ami lehetővé teszi, hogy tovább eddzünk, jobban koncentráljunk és javuljon a memóriánk, de a legtöbb tudományos eredmény állatkísérleteknek köszönhető a témában" – nyilatkozta Miguel Toribio-Mateas, a Brit Alkalmazott Táplálkozási és Táplálási Terápiás Egyesület elnöke. "Fizikai és szellemi teljesítőképesség mérésekor nehézségekbe ütközhet az eredmények átültetése az emberekre. Azt javaslom, hogy mindenki, aki érdeklődik az ilyen módszerek iránt, konzultáljon orvosilag képzett táplálkozási szakértővel, akinek van tapasztalata ezen a téren" – tette hozzá a szakember.

Mások egyenesen úgy vélik, hogy drága placebóról van szó, ami elhiteti a vásárlókkal, hogy javulni fog a fizikai és a szellemi teljesítményük.

Martin MacDonald, a Mac-Nutrition Uni táplálkozási akadémia alapítója úgy fogalmazott, hogy a keton észter tartalmú táplálékkiegészítők "tényleg érdekesek", de "a jelenlegi kutatási eredmények nem túl lelkesítőek". "A ketózis előidézésére irányuló táplálkozási szokások és a keton tartalmú étrendkiegészítők egyaránt nagy érdeklődésnek örvendnek a különleges biokémiai összefüggések miatt. Amikor viszont az emberek számára fontos mérőszámokról van szó, mint például testzsír arányról vagy teljesítményről, mégsem mutatható ki semmi jelentőségteljes eredmény a fogyasztók szempontjából" – közölte MacDonald a brit Telegraph lappal.

A cégalapító Woo így sem hátrál meg a kritikáktól: azt mondja, hogy mindegyik fontos kérdéseket vet fel, amiknek utána kell járni. A klinikai vizsgálatok mindenestre folytatódnak, és az amerikai engedélyeztetéshez egyszer már be kellett bizonyítani, hogy a Keton Ester italnak nincs egészségre káros hatása.

A témának utánajárva úgy találtuk, hogy a keton észterek vizsgálata nem újdonság az orvostudományban, csak éppen nem zsírégető szerként gondoltak rá eddig. A múlt évtizedben zajlottak például olyan kutatások, amelyek kimutatták, hogy a keton észterek megfelelő adagolás mellett az agyi anyagcserét javítva segíthetnek az Alzheimer-kóros betegek állapotának javulásában, valamint patkányoknál a vércukorszint és a koleszterinszint stabilizálásában. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok nem a fent említett italra irányultak, hanem részleteiben más összetételű keton-észter pótlásra.