Ezek a legjobb és a legproblémásabb mozgásformák a tudomány mai állása szerint

Ezek a legjobb és a legproblémásabb mozgásformák a tudomány mai állása szerint
Sándor Alexandra Valéria
2018. május 17.

Lesz néhány meglepő elem a listán, de hát nem mi mondjuk, hanem a tudomány…

Pilates: hajrá!

Ez az alacsony intenzitású, szervezetet kevésbé megterhelő mozgásforma nagyon jót tesz a csípőnek, a hátnak és a hasizmoknak. Tulajdonképpen saját testsúllyal végzett edzési lehetőség, ami elősegíti a test és a lélek harmóniájának tudatos megteremtését.

Erősít, hajlékonyabbá tesz, valamint hatékonyan növeli az ízületek mozgásképességét.

 

Crossfit: csak óvatosan…

A crossfit a legütősebb kalóriaégető sportok egyike. De csak akkor, ha megfelelően végzed a gyakorlatokat. Ellenkező esetben hatalmas az akut és a fáradásos sérülések veszélye! Itt pont az a lényeg, hogy elérd és kitold a teljesítőképességed határát, megtanuld átlépni a korlátaidat.

A crossfit tehát tipikusan az az edzésforma, ami egy réteg számára kiváló, de egyáltalán nem való mindenkinek. Kérd személyi edző segítségét, ha az előbbiek közé szeretnél tartozni!

 

Tai Chi: hajrá!

Kutatások bizonyítják, hogy a meditáció nagyon jót tesz a hangulatnak és az egészségnek. A tai chi vagy tajcsicsuan lassú mozdulatok sorozata, melyek fejlesztik az egyensúlyérzéket, illetve segítenek oldani a stresszt.

Minden korosztálynak megfelel. Azoknak, akik sokat sportolnak, nagyszerű lehetőség a testi-lelki regeneráció elősegítésére.

 

Súlyzózás: hajrá!

Súlyzók használata nélkül elég nehéz lenne hatékony edzésprogramot összeállítani. A fáma szerint a kardió és az erőedzés egyénre szabottan ideális kombinációja vezet a legjobb eredményre.

Tudtad, hogy a súlyzózás még a szellemi teljesítményt is fokozza, sőt képes lehet hozzájárulni az időskori memóriaproblémák megelőzéséhez? Persze, itt is érvényes a megkötés, hogy a mozdulatok megfelelő elsajátítása nélkülözhetetlen: a bemelegítés kihagyásával vagy rossz tartással ugyanis sérülés lehet a vége.

 

Felülések: csak óvatosan…

A felülések valóban nagyszerűen erősítenek – de csak akkor, ha tökéletes állapotban van a gerinced, hiszen ezek a gyakorlatok hatalmas terhet rónak az alsó részére, ráadásul még az ülésnél használt izmokat is kötöttebbé tehetik.

Ha tehát kockás hasat szeretnél, kérdezz meg egy szakértőt, hogy pontosan milyen gyakorlatokat ajánl neked a hasizom-erősítéshez. Számolj be neki arról, hogy szokott-e fájni a hátad, és ha igen, akkor ne csodálkozz, ha valami mást ajánl a felülések helyett!

 

Séta: hajrá!

Akármennyire is őrületnek tűnik a sétát sportnak nevezni – főleg akkor, ha hozzá vagy szokva az izzasztó edzésekhez –, az a helyzet, hogy a világ egyik legegészségesebb, tudományos berkekben legelismertebb mozgásformája ez.

A séta ugyanis segít csúcsra járatni a fizikai és a szellemi teljesítőképességedet, ráadásul felkészültséget sem igényel, mert szinte bárhol nekiveselkedhetsz. Kíméli az ízületeidet, jót tesz a hangulatodnak, és hozzájárul az egészséged megőrzéséhez.

 

Úszás: hajrá!

Edzések tekintetében az úszásnál minden stimmel: kíméli az ízületeket, jót tesz az egészségnek, javítja a hangulatot, ráadásul kalóriát is szép számmal éget. Különösen ideális akkor, ha volt valamilyen sérülésed, hiszen a víz "cipeli" helyetted a saját testsúlyod jelentős részét, így fájdalommentesen végezhetsz magas pulzusszámmal járó edzést.

 

Egy testtájra specializálódott edzések: csak óvatosan…

Bizonyára sokszor hallottad már, hogy az emberi anyagcsere sajátosságainak folytán nem beszélhetünk "helyi fogyásról". Ha tehát laposabb hasat szeretnél, akkor nem csak felüléseket érdemes csinálnod – különösen a fenti intelmek tükrében –, hanem olyan kombinált edzésprogramot, amiből természetesen a hastájék sem marad ki.

Szakértők szerint az a legjobb megközelítés, ha az egész testedet elkezded edzeni, mert ez kecsegtet a leghatékonyabb zsírégetéssel.

 

Jóga: hajrá!

Az izmokkal az a helyzet, hogy ha nem használod őket, akkor a szervezeted úgy ítéli meg, hogy nincs szükséged rájuk, így hát lebontja őket. A jóga finom nyújtásai segítenek átmozgatni még ott is, ahol a megszokott edzések esetleg kevésbé (vagy egyáltalán nem) tudnak.

Plusz oldja a stresszt, szálkásabbá varázsolja az izmokat, sőt még energiát is ad. Az pedig csak a nyugati kultúrában elterjedt tévhit, hogy női mozgásforma volna. A jóga a világ egyik leguniszexebb dolga!

 

Elliptikus tréner: hajrá!

Az elliptikus vagy ellipszis tréner arról kapta a nevét, hogy a kezedet és a lábadat is ellipszis alakban tudod mozgatni rajta. A masina képes levenni az ízületeidről a teher nagy részét, plusz a karodat is jobban átmozgathatod rajta, mintha például simán csak sétálgatnál.

Az már csak hab a tortán, hogy többféle program, azaz nehézségi fokozatokból álló sorozat közül választhatsz. Hátrafelé lépkedve pedig olyan izmokat is átmozgathatsz rajta, amik egyébként csak "ellustulnának".

 

Ugrókötél: hajrá!

Nemcsak az iskolaudvaron menő, hanem akár otthon vagy az edzőteremben is. Ez az egyszerű edzésforma gyakorlatilag bárhol bevethető, csak legyen nálad a kulcsfontosságú kötél! Segít a lábizmok erősítésében, javítja a mozgáskoordinációt, sőt még az agy idegi összeköttetéseit is fejleszti, így az idő múlásával tovább éles maradhat az elméd.

 

Pliometrikus edzés: csak óvatosan…

Az ugróedzésnek vagy egyszerűen csak "ugrálásnak" is hívott mozgásforma különböző ugrásokkal növeli az izmok erejét és robbanékonyságát. Ha hibátlanul végzed a feladatokat, mesés lábizomzat lehet a jutalmad, tehát egész biztosan nem fogsz úgy festeni, mint aki két pálcikán lépdelve kihagyta a teremben lábnapokat.

A sérülésveszély azonban érthető okból óriási – pláne ha egyedül csinálod, szakértői segítség nélkül. Landoláskor ugyanis hatalmas erőhatás éri az ízületeidet, amit csak a megfelelő technika tud tompítani valamennyire.

 

Futás: hajrá!

A világ egyik legrégebbi és legtökéletesebb sportja, aminek jótékony hatását a tudományos eredmények is alátámasztják. Csak egy jó cipő kell, aztán irány a futópad vagy a terep!

A fokozott ízületi és szív-érrendszeri terhelés miatt viszont jó, ha odafigyelsz közben a tested jelzéseire. Korábbi sérülés esetén pedig mindenképpen beszélj sportorvossal, hogy javasolja-e neked!

 

Tánc: hajrá!

Akármilyen furcsa, a tánc jobban bizonyít a kutatások során, mint sok sportág, így biztos helye van a legjobb mozgásformák listáján. A szívednek és a vérkeringésednek az a legjobb, ha a karod és a lábad egyaránt mozog.

Szóval ne félj beleadni mindent! Ha van rajtad aktivitásmérő, meg fogsz lepődni, hány kalóriát égetsz el a parketten.