5 dolog, amit nem tudtál a pilatesről

5 dolog, amit nem tudtál a pilatesről
Szabó Orsolya
2016. október 18.

Minél többen pilateseznek, annál több félreértés is kering ezzel a mozgásrendszerrel kapcsolatban. Tisztázzuk, hogy mi az az 5 dolog, amit a klasszikus pilatesről tudni érdemes.

  1. Egy férfi találta ki

Sokan hiszik, hogy a pilates valami női torna, de akik így gondolják, igen nagyot tévednek. Olyannyira nem női, hogy egy német férfi, Joseph Pilates fejlesztette ki a 20. század elején. Pilates egyébként egy angolkóros kisgyermek volt, de hitt abban, hogy „az embernek veleszületett joga a fizikai tökéletesség”, és ezért sok tanulás során kifejlesztette mozgásrendszerét – mellyel végül nem csak magát gyógyította meg, de számos embernek segített elérni a régen áhított testi-lelki maximumot.

 

  1. Eredeti neve: Contrology

Pilatesként csak halála után kezdték el a kitalálójáról elnevezni a módszert, Joseph Pilates azonban eredetileg Contrologynak (a Kontroll Művészete) hívta a mozgásrendszert. Hitt abban ugyanis, hogy a gyakorlatok elsajátításával, és mindennapi gyakorlásával elérhetjük testünk felett a teljes kontroll állapotát, ezáltal pedig korlátainkat is legyőzhetjük, és haladhatunk a fent említett fizikai tökéletesség felé. És milyen igaza volt ;) .

 

  1. Vannak benne gépek

Bár a módszer valóban a matracos gyakorlatokkal indult, Pilates korántsem állt meg ezek kitalálása után, sőt! Hivatalos feltalálóként is bejegyezték az államokban, hiszen saját gépeket is fejlesztett a gyakorlás segítésére. Ezek érdekessége, hogy a háború alatt, egy hadikórházban állította össze első változataikat az ottani ágyakból és rugókból - éppen ezért első pillantásra egyébként úgy festenek, mint valami kínzóeszköz. Félni azonban nem kell tőlük: a Reformer például képes a testet egészen megreformálni, a Cadillac pedig a pilates gépek csúcskategóriásaként téged is verhetetlenné varázsol.

 

  1. A gyakorlatoknak meghatározott sorozata van

Jó ha tudod, hogy egy klasszikus pilates óra – a kis előkészítő gyakorlatok után – a százassal kezdődik, és a fekvőtámasszal ér véget, közben pedig meghatározott sorrendben követik egymást a különböző gyakorlatok. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden órán teljesen ugyanazt csináljátok. Rengeteg variációja van 1-1 mozdulatnak, és ahogy fejlődsz, a tanár is újabb elemekkel fogja gazdagítani a mozgásfolyamatot, de fontos, hogy ezeket is a megfelelő helyükre fogja beszúrni, oda, ahova Pilates is tervezte őket. Ennek azért van szerepe, mert a mester minden mozdulatot tudatosan, egymást kiegészítve épített egymásra, ezért csak ennek a folyamatnak a pontos betartásával érhető el a legtökéletesebb hatás.

 

  1. Nincs zene

Joseph Pilates azt mondta, hogy "Hallgasd a tested jelzéseit, ne a zenét!". Éppen ezért, egy klasszikus pilates órán nem találkozol aláfestő zenével, a gyakorlatok ütemét az oktató hangja és érzékletes utasításai adják. Nem kell viszont attól félni, hogy emiatt unalmassá válik az óra, hiszen egy jó tanár mellett észre sem fogod venni a zene hiányát. Mivel a pilates folyamatos koncentrációt igényel, ezért több ingerre nincs is szükség, mint a gyakorlatok megnevezésére (hogy tudd, mi következik), a kivitelezés kulcspontjainak elmondására (hogy tudd, mire kell figyelned), és a folyamatos korrekciós utasításokra (hogy észrevedd, ha a hasad ugyan feszesen tartod, de a vállad felcsúszott közben) – mindezt ritmusos formában, ami meg is adja a gyakorlatok ütemét.

Lehetne beszélni még rengeteg dologról a pilatessel kapcsolatban, de – ahogy Joseph Pilates is mondta – a gyakorlás a legfontosabb. Úgyhogy nincs is más hátra, mint hogy elmenj egy klasszikus pilates órára, és magad is kipróbáld mindezt a gyakorlatban.