Sikerült lefogynom, de hogyan tovább?

Sikerült lefogynom, de hogyan tovább?
Sándor Alexandra Valéria
2018. június 11.

Hősies küzdelemmel végre elérted a vágyott célt. Akkor most nyugodtan hátradőlhetsz, mert innentől kezdve semmi teendőd nincsen?

A fogyás olyan út, ami nemcsak kívül, hanem belül is átformálja az embert. Kitartás és következetesség kell hozzá, így hosszú hónapokon át állandó "munkát" ad a tudatnak. Az álomsúly elérése éppen ezért furcsa kettősséget jelent: egyfelől hatalmas boldogság és megkönnyebbülés, másfelől viszont egyfajta kiüresedés – hiszen mi foglalja le a gondolataidat ezentúl, ha nem a "muszáj lefogynom" mantra, s a vele kapcsolatos mindennapi döntések?

 

A léleknek utol kell érnie a testet

Joggal érezheted úgy, hogy egy bizonyos súllyal "célba értél", de a futópálya attól még folytatódik a lábad alatt. Tulajdonképpen ezt követően is oda kell figyelned magadra, csak másképp, más szinten, ami egy újabb út kezdete. Az átállás csak ritkán zökkenőmentes, hiszen idő kell hozzá, hogy a lelked és a tudatod hozzászokjon az új formádhoz.

Semmi furcsa nincs abban, ha ilyenkor még reflexből nagyobb méretű ruhák után nyúlsz a boltban, vagy bizonyos ételeknek még a gondolatától is félelem fog el, mert eszedbe jut, hogy talán visszahízol. Legyél magaddal megértő, és kezeld lazán az ilyen helyzeteket – elvégre annak a múló "mellékhatásai", hogy nagyon szép sikert értél el!

 

Kinyílik a világ

Ha régóta szinte csak a súlyodra koncentráltál, akkor a fogyás után elképzelhető, hogy a tudati fókusz kitágulásával a nyakadba ömlenek másfajta problémák. Szembesülnöd kell vele, hogy az élet továbbra sem tökéletes, és bizonyos külső tényezők a fogyás ellenére sem változnak meg.

Ugyanakkor hamar ráébredsz majd, hogy hatalmas előnyre tettél szert: az önbizalmad helyreállásával sokkal hatékonyabban nézhetsz szembe bármilyen kihívással. Az álomsúly tehát nem egyenlő a boldogsággal, de igen fontos része annak. Az "új világ", amit elhoz, általában sokkal színesebb és ingergazdagabb – ám ne feledd, hogy ehhez előbb le kell játszódnia a már említett átmeneti időszaknak!

 

Elfogadni az új külsőt

Látszólag a fogyás mértékétől függ ugyan, hogy mekkora változáson mentél keresztül. Valójában viszont az a helyzet, hogy mivel teljesen egyéni megélésről van szó, valakinél öt kiló mínusz is előidézheti ugyanazt a paradigmaváltást, mint másnál a harmincöt. Pont emiatt nem szabad megítélni a másik ember útját: a belső folyamatokra ugyanis nem láthatunk rá.

A saját fogyásoddal kapcsolatban azonban számítanod kell rá, hogy újra meg kell ismerned és elfogadnod a testedet. Ami már ugye nem a kilóid számától függ – mert azok rendben vannak –, hanem attól, hogy mikor sikerül átírnod a címkéket a fejedben. A "túlsúlyos" vagy a "kövér" jelzőt váltsa fel a "fitt", a "csinos" és az "energikus"! Bátran tölts több időt a tükör előtt, hogy mielőbb hozzászokj az örömteli látványhoz.

Ha pedig úgy érzed, hogy valami továbbra sem stimmel – például túl nagynak látod magad itt-ott a kilók biztató számának ellenére –, adj még magadnak néhány hetet. Lehet, hogy minden rendben, csak még tényleg nem szoktál hozzá a megváltozott helyzethez!

 

Mások szemében

Az emberek imádnak véleményt mondani egymásról. A "fantasztikusan nézel ki!" jellegű bókok mellett azonban előfordulhatnak olyan vélemények is, miszerint "túl sokat fogytál", "betegnek látszol miatta", satöbbi. Jó hír, hogy mivel a te testedről van szó, ezért leginkább a saját álláspontod számít.

Mindig tartsd észben, hogy a pozitív és a negatív kritika is inkább szól a megfogalmazójáról, mint a címzettjéről. Így azok, akik örömtelien reagálnak a fogyásodra, alapvetően pozitívabb testképpel rendelkeznek, mint azok, akik a szájukat húzzák, és furcsa kérdéseket tesznek fel. Hosszú távon egyébként csak az fog számítani, hogy te hogyan állsz saját magadhoz: az egészséges önbizalom kiépülésével már sokkal tisztább lesz minden, mint eleinte az ellentmondásos véleményeken tépelődve.

 

Táplálkozás és mozgás

A súlytartás időszaka egyvalamiben hasonlít a fogyáséra: oda kell figyelned magadra. Immáron nem cél, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit a nap folyamán elégetsz. De az fontos, hogy ne ess át a ló túloldalára, és annál több se legyen!

A felmerülő kérdéseket laikusok helyett mindenképpen szakértővel beszéld meg. Attól még ugyanis, hogy a barátaidnak vagy a szomszédodnak bevált egy-egy életmódtipp, nem biztos, hogy neked is a javadra válik. Nyugodtan készíttess súlytartó mintaétrendet és edzéstervet, amit alapul véve már látni és érezni fogod, mi segít abban, hogy megtartsd az álomsúlyt, vagy akár a testzsír-izom arányt tekintve még tovább formálódj.