10 egészségügyi baj, ami karácsonykor lecsaphat

10 egészségügyi baj, ami karácsonykor lecsaphat
Sándor Alexandra Valéria
2018. december 20.

Az ünnepi időszak számos meglepetést tartogat, amelyekből jó eséllyel csak kellemesek jutnak neked. De jó ha tisztában vagy a kockázatokkal. Talán nem is gondolnád, mennyi olyan hatás ér ilyenkor, ami esetleg megterhelő lehet a szervezeted számára.

Asztma

A karácsonyfa és a dekorációhoz használt többi növény akár asztmás rohamot is kiválthat az arra érzékenyeknél. Vannak, akik a természetes zöldekre érzékenyek, míg másoknak a műfenyő és az egyéb műzöldek jelentenek problémát a rajtuk vígan elélő poratkák miatt.

Ha tudod magadról, hogy az erős illatokra vagy a porra érzékenyen reagál valaki a családból, legyél különösen körültekintő, amikor kiválasztod a dekorációt! Persze, lemondani semmiképpen sem kell az ünnep szépségeiről: a mértékletesség a kulcs, aminek a szem előtt tartása még az ízléses, esztétikus díszítésben is segít.

 

Túlevés

Nincs is annál jobb, mint amikor körbeülitek az asztalt a szeretteiddel, és nekiláttok a finomabbnál finomabb falatoknak, amik nagy-nagy szeretettel készültek… Vigyázz, hogy itt se ess túlzásba! Az ünnepi lakomát illetően sem szerencsések a végletek. Vannak, akik szerint pár napnyi "bűnözéssel" nem lehet tönkretenni az egész évben szorgalmasan betartott étrendet, és az azzal elért eredményt. Mások viszont még ilyenkor sem restek kalóriát számolgatni.

Mi azt javasoljuk, hogy válaszd az arany középutat: nyugodtan legyél egy kicsit megengedőbb magaddal, mint máskor, de figyelj oda a tested jelzéseire! A kellemes teltségérzet elérése után az a plusz egy-két (vagy több) falat már semmiképpen sem éri meg, hogy bevállald érte azokat az emésztési panaszokat, amelyek mosdófogságra ítélhetnek vagy ágynak dönthetnek akkor, amikor minden perc különösen értékes lehetne.

 

Stressz

A stressz az egyik legalattomosabb dolog az életben. Evolúciós értelemben a túlélés záloga, hiszen a stressz állapota sarkall a legjobb szükségmegoldásra, ha nagy a baj. Manapság viszont már akkor is hajlamosak vagyunk stresszelni, ha egyáltalán nem forog veszélyben az életünk. A szapora szívverés, a felgyorsult légzés, a verejtékezés és az ehhez társuló kétségbeesés pusztán olyan kiváltó tényezők hatására is jelentkezhet, mint az ünnepi teendők elintézésének kötelessége, vagy egy kevésbé szívesen látott rokon közelsége.

Viszont akármilyen ingerek érnek a külvilágból, nálad a döntés joga, hogyan reagálsz rájuk! Rengeteget segít, ha felszabadítod magadat és a családtagjaidat az elvárások súlya alól. A karácsony ugyanis elvileg a szeretet ünnepe, mégis ez az az időszak, amikor a legnagyobb elvárásokkal vagyunk saját magunk és mások felé, aminek eleve csak csalódás és bosszúság lehet a vége.

Vegyél egy mély lélegzetet, fújd ki, és vele együtt engedd el a feszültséget! Csak gyönyörködj a feldíszített fenyőben, és élvezd a társaságot, a finom ízeket!

 

Depresszió

Karácsonykor, illetve az ünnepek közeledtével még azoknál is jelentkezhetnek depresszív tünetek, akiknek az év más szakaszában semmilyen hasonló panaszuk nincsen. Ennek oka, hogy ilyenkor elvileg "kötelező" boldognak lenni. Megint egy elvárás, ami hatalmas terhet ró ránk!

Ráadásul a karácsony óhatatlanul összekapcsolódhat bizonyos emlékekkel – szépekkel és kevésbé szépekkel egyaránt –, így ha bármi olyasmit juttat eszedbe, ami elszomorít, eleve negatívabb színben láthatsz mindent. Az elveszített családtagok, az megszakadt kapcsolatok, a régi konfliktusok, a pénzügyi gondok, vagy bármilyen más probléma még súlyosabbnak tűnhet ilyenkor. Arról nem is beszélve, hogy a napsütéses órák csekély száma és a cudar időjárás tudományosan bizonyított módon növeli a depresszió kockázatát: a "téli" vagy "szezonális" depresszió orvosi értelemben is létező fogalom.

Ezért is fontos, hogy tudatosan igyekezz észrevenni minden szépet és jót!

 

Másnaposság

A családi összejövetelek sok helyen iszogatással járnak, amivel a mértékletesség elvét betartva természetesen nincs semmi baj. Ha viszont a kis pohárka tojáslikőr után előkerülnek a „komolyabbak” is, és ezt még túlevéssel is sikerül kombinálni, annyi pluszmunkát adsz a szervezetednek, hogy valószínűleg nem tud simán elbírni vele.

Pedig karácsony másnapja nem feltétlenül kell, hogy valóban „másnap” legyen! Próbáld meg nem túllépni a napi 1-2 italt jelentő mennyiséget, mert így a maga valójában megélheted az ünnepet. Ha pedig úgy érzed, „muszáj” innod, mert csak akkor tudod átvészelni a családi banzájokat, próbáld meg inkább egy kora reggeli edzéssel kiadni magadból a feszültséget! Ez egész napra olyan magabiztosságot és stabil hangulatot ad, hogy eszedbe sem jut majd efféle pótszerekhez nyúlni a nyugalmad érdekében, bármi is történjen.

 

Sebek, égési sérülések

A kültéri izzósor felhelyezése, a létrára mászás, a fenyőfa hazacipelése és befaragása, vagy éppen a karácsonyi menü elkészítése mind olyan tevékenység, ami fokozott baleseti kockázattal jár egy átlagos, ünnepi időszakon kívül eső naphoz képest. Ha pedig kapkodsz, mert úgy érzed, hogy egyszerre száz dolgot kell csinálnod, az csak ront a helyzeten.

Tökéletes megoldást jelent, ha mindig csak egyvalamire koncentrálsz, arra viszont teljes odaadással. Így sokkal hatékonyabb leszel, ráadásul jó eséllyel megelőzheted a bajt.

 

Ételmérgezés

A nyers tojás, a nem eléggé átsült hús, a túl sokáig tárolt maradék, vagy éppen az addig ismeretlen ételérzékenység mind súlyos tüneteket okozhat, amik sajnos túlmutatnak egy "egyszerű" túlevés miatti gyomorrontáson. Éppen ezért ha szokatlanul hirtelen és/vagy erős emésztőrendszeri panaszokat tapasztalsz, sürgősen fordulj orvoshoz!

Amennyiben pedig az ételek elkészítéséért felelsz, válogass a megszokottnál is nagyobb körültekintéssel az alapanyagok közül, és semmiképpen ne akarj spórolni a jól bevált elkészítési idővel!

 

Szív- és érrendszeri zűrök

Karácsony első napján a legtöbb a szívinfarktus – derül ki egy tanulmányból, amely az újév első napját említi "ezüstérmesként" ezen a nem túl dicsőséges toplistán. Az okok között többek között a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz, a hideg időjárás, a zsúfolt beltéri programok miatti oxigénhiány és a túlevés szerepel.

 

Megfázás, nátha

A stressz gyengíti az immunrendszert, ráadásul a családi összejövetelek alkalmával annyi ember gyűlik össze, hogy akaratlanul is vírusokat és bacikat "cserélhetnek". Mindez az alváshiánnyal és a hideg időjárással kombinálva tovább növeli a kockázatot, amit az úgynevezett "szabadságbetegség" fogalma csak tetéz. A szakértők így hívják azt, amikor valaki a várva várt munkahelyi szabadság elején ágynak dől, mert a szervezete nehezen tudja kezelni a változást, amit a pihenés jelent az állandó munkához képest.

 

Alvásproblémák

A túl kevés alvás önmagában is elég ahhoz, hogy bárkiből karácsonyellenes Grincset (vagy az év bármely szakában agresszív kismalacot) faragjon. Ha úgy érzed, hogy túl sok a teendő, viszont túl kevés az idő, semmiképpen se a pihenés rovására intézd a rohangálást, mert a döntésed többszörösen megbosszulhatja magát! Kipihenten ugyanis sokkal rövidebb idő alatt és hatékonyabban tudod ellátni a feladataidat, tehát az ágyban töltött órák korántsem számítanak pazarlásnak.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy nehezebben tudsz álomba merülni a stressz miatt, ne szégyellj eltöprengeni rajta, hogy konkrétan mi bánt, és kiírni, kibeszélni magadból a dolgokat!