Ez a mozgásforma a hosszú élet titka

Ez a mozgásforma a hosszú élet titka
Sándor Alexandra Valéria
2019. január 14.

Vajon a futás, az úszás, a biciklizés vagy a súlyzózás? Lehet, hogy meglepődsz a válaszon, mert nem az, amire számítottál…

Biztosan te is szeretnél sokáig élni – erőben és egészségben. A sport ebben is segít, hiszen rendszeres mozgással biztos, hogy rengeteget teszel a testi-lelki épséged megőrzéséért. A tudósoknak viszont nem elég ilyen szinten feltérképezni ezt az összefüggést: folyamatosan keresik és kutatják az egyes mozgásformák emberi szervezetre gyakorolt hatásait.

És nemrégiben sikerült bebizonyítaniuk, hogy az egyik a korai halálozás kockázatának jelentős csökkenésével jár!

 

Tudományos tény: íme, a bizonyíték!

Bár a "tökéletes" mozgásforma egyénenként változhat, mégis találtak egy olyat, amelyik nemtől és kortól függetlenül mindenkinek egyformán hasznos. Ez pedig nem más, mint a tempós séta! Azoknál ugyanis, akik legalább átlagos ütemet tartanak, 20%-kal mérséklődik a földi pályafutás korai befejezésének veszélye a lajhártempót diktálókhoz képest; míg azoknál, akik kifejezetten gyorsan haladnak, az előny már 24%.

A kutatást vezető ausztrál Emmanuel Stamatakis, a Sydney Egyetem munkatársa elmondta, hogy a gyors tempó általában 5-7 km/h-s sebességet jelent, de az érték változhat az egyéni állóképesség függvényében. Az a lényeg, hogy egy kicsit vedd tőle gyorsabban a levegőt és izzadj meg.

Konkrétan a szívbetegség miatti korai halálozás kockázata 21%-kal csökken normál tempónál, illetve 24%-kal gyorsnál. Noha az előnyből minden korosztály profitált, és az iménti értékek az átlagot mutatják, az idősebbeknél még inkább életmentő lehet a séta, mert átlagos tempónál 46%-kal, gyorsnál pedig 53%-kal mérséklődik a szívzűr miatti eltávozás veszélye.

Az eredmények egyébként egy 11 korábbi angliai és skóciai kérdőíves kutatás eredményeit összegzik, amelyek mindegyikét 1994. és 2008. között végezték, és részletes adatokat tartalmaznak a résztvevők koráról, neméről, testtömegindexéről, összes mozgásáról és sétatempójáról.

Érdekesség, hogy a BMI nem befolyásolta az eredményeket, tehát a séta súlytól függetlenül mindenkinek egyformán jót tesz.

„Kutatásunk alátámasztja, hogy a sétatempó növelése egyszerű mód a szív egészségének megőrzésére, illetve csökkenti a korai halálozási kockázatát is. Ha az idő nyomása vagy a körülmények miatt nincs idő hosszas sétára, akkor is érdemes nekivágni egy kicsit feszített tempóban” – összegezte Stamatakis a British Journal of Sports Medicine szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmány kapcsán.

 

Mire jó még a séta?

Ha a fenti érv nem volna elég, összegyűjtöttünk még a rendszeres (naponta legalább félórányi) séta előnyeit.

 

  1. Jobb lesz tőle a kedved

Ugye, ismerős az a kis hang, amelyik azt szokta súgni, hogy egy tábla csoki vagy egy pohár bor segít átvészelni egy rázós nap viszontagságait? Pedig erre cukor- és alkoholmentes megoldás is létezik! A séta ugyanis úgy hat az idegrendszerre, hogy szó szerint csökken tőle a düh és a neheztelés érzése.

Sőt, a szabadban végzett jóleső mozgás még a szezonális (téli vagy nyári) depressziótól is megment. Pláne, ha társas időtöltést kreálsz belőle…

 

  1. Serkenti a kreativitást

Ha úgy érzed, hogy egy probléma megoldásához még hiányzik az a bizonyos szikra, ücsörgős koncentráció helyett inkább indulj el egy sétára! Azt is sikerült ugyanis kimutatniuk a tudósoknak, hogy a pihenésképpen végzett séta hatására sokkal gyorsabban oldja meg az ember a feladatokat, mintha csak ülne és agyalna.

 

  1. Segít a fogyásban

Nyilvánvaló, hogy aki többet mozog, az közelebb kerül az ideális testsúlyhoz és formához. A séta amellett, hogy serényen égeti a kalóriákat, még a szervezet inzulinreakcióját is javítja, így hozzájárul a hasi zsírpárnák leolvadásához, amelyek egyébként a belső szervek működésére is hatással vannak, emiatt a legveszélyesebbek mind közül.

Érdekesség, hogy a séta közben elégetett kalóriák inkább fenyegetik az úszógumit, mint az izmokat. Profi sportolóknak is ideális emiatt a séta.

 

  1. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Az előbb említettük, hogy a séta javítja az inzulinreakciót. Ez azt jelenti, hogy a szervezeted hatékonyabban tudja feldolgozni tőle a szénhidrátokat: kiegyensúlyozottabb lesz a vércukorszint, és mérséklődik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye is. Mivel az inzulinrezisztencia a fogyási nehézségek egyik leggyakoribb oka, célszerű ennyit megtenni az elkerüléséért.

 

  1. Jobb lesz tőle a lábad

Nemcsak izzasztó lábgyakorlatokkal formálhatod a virgácsaidat, hiszen erre a konditermen kívül is remek lehetőséged van. A séta nemcsak a lábizmokat mozgatja át alaposan, hanem segít megelőzni a visszereket, a meglévők állapotának pedig lassítja a romlását. Akár hiszed, akár nem, a vénarendszerednek van egy olyan része, amit az orvosok "második szívként+ is emlegetnek, és a vádliban, illetve a lábfejben található meg. Ez a rész segít visszapumpálni a vért a szívbe és a tüdőbe, a séta pedig segít a teljesítményének növelésében!

 

  1. Rendszert visz az anyagcserédbe

Mindig is irigyelted azokat, akik kiszámítható időben járnak vécére? Az anyagcserefolyamatok rengeteg tényezőtől függnek, ám az biztos, hogy a reggeli séta nagyban hozzájárul a természetes bélmozgás felélénkítéséhez. Ezt az orvosok tudatosan ki is használják: hasi műtétek után kifejezetten javasolják a pácienseknek, hogy sétáljanak, amint lehet, mert úgy átmozgatja a törzs- és a hasizmokat, hogy jót tesz a bélperisztaltikának.

 

  1. Segít elérni a céljaidat

Ha megtapasztalod, hogy mindenféle közlekedési eszköz nélkül is el tudsz jutni helyekre, magabiztosabbá válsz, mert tudatosul benned: nincs feltétlenül szükséged közbenjárásra, segítségre. Arról nem is beszélve, hogy séta közben simán gondolkodhatsz életed legfontosabb kérdésein és az álmaid megvalósításának módján. Még az is lehet, hogy a séta tesz sikeressé és gazdaggá!

Hasonló témájú cikkeink