Halálos ücsörgés: az ülő életmód veszélyei

Halálos ücsörgés: az ülő életmód veszélyei
Sándor Alexandra Valéria
2018. szeptember 5.

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz magaddal, ha a nap nagy részében nem mozdítod meg a hátsódat.

Te vajon eleget mozogsz? Sajnos korántsem egyértelmű a válasz erre a kérdésre, hiszen előfordulhat, hogy a rendszeres edzés ellenére mégis túl sok időt töltesz ülve, ami ugyanúgy káros az egészségedre.

Az ülő életmód okozta problémák sokrétűbbek, mint gondolnád. Míg a szívre, az érrendszerre és a testsúlyra gyakorolt negatív hatás egyértelmű, meglepő következmények is akadnak mellettük.

 

Rossz hangulat

Akár az üldögélésre is foghatod, ha lelkileg nem vagy jó passzban. Amerikai kutatók ugyanis 3 300 kormányzati dolgozó bevonásával kimutatták, hogy azok, akik napi 6 óránál többet töltenek ülve a munkahelyükön, 90%-kal nagyobb eséllyel számolnak be közepes súlyosságú pszichés tünetekről – szorongásról, nyugtalanságról, kilátástalanságról, vagy akár kimerültségről –, mint akik kevesebb, mint 3 órát csücsülnek.

Ráadásul egy másik, 9 kutatás eredményét összegző tanulmányból kiderül, hogy bizonyos ülve végzett tevékenységek tovább növelik a szorongás kialakulásának veszélyét: ide tartozik például a tévénézés vagy a számítógépes játék.

Miközben a mozgás pont ellenkezően hat a szervezetre: az edzés serkenti a "boldogsághormonként" is ismert endorfin termelődését. Mi több, egy jó kis kardiózás éppen olyan eredményesen javítja a hangulatot, mint a recepre felírható antidepresszánsok. Ha végképp úgy érzed, hogy nincs időd és lehetőséged erre, akkor is léteznek olyan gyakorlatok, amiket elvégezhetsz akár az íróasztalnál ülve.

 

Magasabb rákkockázat

Német szakértők 43 különböző vizsgálat konklúziója alapján – több mint 4 millió ember adatainak elemzésével – bebizonyították, hogy az ülő életmód jelentősen növeli bizonyos rákfajták kockázatát. Azoknál, akik a legtöbb ücsörögve töltött időről számoltak be, 24%-kal magasabb volt a vastagbélrák kockázata, 32%-kal a méhtestráké, és 21%-kal pedig a tüdőráké.

A veszély csaknem a duplája volt azoknál, akik általában a tévé előtt tespedtek – valószínűleg azért, mert ez cukros üdítők és egészségtelen ételek egyidejű fogyasztásával járt együtt. Mindez pedig biztos utat jelent az elhízás felé, s a magas testzsír-arány ugrásszerűen növeli a rákos megbetegedések veszélyét. Ez annak tudható be, hogy a zsírsejtekben tárolt méreganyagok miatt krónikus gyulladás alakul ki a szervezetben, amely idővel rosszindulatú burjánzást eredményező DNS-mutációt okozhat.

 

Feledékenység

Az agyad is megszenvedi, ha túl sokat ülsz a fenekeden: a rendszeres és hosszas ücsörgés ugyanis pont olyan fogékonnyá tesz a demenciára, mint a genetikai hajlam. A kutatók több mint 1 600 felnőtt megfigyelése után megállapították, hogy az öröklött tényezők kétszeresére növelik az időskori szellemi leépülés kockázatát az érintetteknél. Ugyanakkor a mozgásmentes életmód által produkált arány is hasonló.

Szerencsére arra is fény derült, hogy akár már napi háromszor félóra séta is elegendő a veszély csökkentéséhez.

 

Magasabb vércukorszint

Még ha egészséges is a súlyod, hosszas ücsörgés hatására megemelkedhet a vércukorszinted – állítják a szakemberek. Az ülő életmódról beszámolóknál ugyanis nagyobb eséllyel állapítottak meg cukorbetegséget megelőző állapotot, tehát prediabéteszt – és hiába volt normális a súlyuk, sokkal magasabb testzsír-arányt mutattak a rendszeresen mozgókhoz képest.

Ez az úgynevezett "skinny fat" probléma: amikor valaki akár még vékony is lehet úgy, hogy felborul az anyagcseréje, illetve megnő a vérnyomása, a koleszterin- és a vércukorszintje az egészségtelen életmód miatt.

Prediabétesz esetén már heti 150 perc edzés is késleltetheti vagy megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

 

Szexuális problémák

A pocak – diplomatikusan fogalmazva a 106 cm-nél nagyobb derékbőség – akár kétszeresére is növelheti a férfiaknál a merevedési zavar veszélyét azokhoz képest, akik 81 cm alatt tartják ezt az értéket. A gyermeknemzési képességről nem is beszélve: dán kutatók szerint naponta legalább 5 órányi tévénézés 29%-kal alacsonyabb spermiumszámot eredményez.

A konditeremben vagy a pályán befektetett energia tehát a hálószobában térül meg a férfiaknak, amihez szintén elég heti 3,5 óra edzés.

 

Alvászavar

Tudod, milyen jót lehet aludni egy kimerítő edzés után? Heti 150 perc mozgás az éjszakai pihenés minőségének javítására is alkalmas – olvasható egy tanulmányban. A megerőltető fizikai aktivitás kétszeresére növeli a jó alvás esélyét azokhoz képest, akik messze elkerülik a sportolási lehetőségeket. Ha mindez még nem volna elég, azt is sikerült számszerűsíteni, hogy a magukat nem kímélve sportolók kétharmada szinte soha nem tapasztalt álmatlansággal kapcsolatos gondokat, míg a nem edzők fele szokott felriadni éjszaka.

 

Állandó hátfájás

A gerincednek is árt, ha egész nap a számítógép előtt görnyedsz. Akár már 4 órányi folyamatos ülés is megnöveli a derékcsigolyákra nehezedő terhelést – figyelmeztetnek a szakértők. Ez a fajta nyomás porckorongsérvhez vezethet, ami a hátfájás egyik leggyakoribb oka.

Jó hír viszont, hogy akik 15 percenként testhelyzetet váltanak munka közben, azoknál semmiféle porckorong-probléma nem jelentkezett. Már 25 percnyi aerob edzés – például úszás vagy futás – is 28%-kal mérsékelheti a hátfájást, amivel egyébként semmilyen testhelyzetben nem kellemes együtt élni.