Tényleg napi 10 000 lépést kell megtenned az egészséghez?

Tényleg napi 10 000 lépést kell megtenned az egészséghez?
Sándor Alexandra Valéria
2019. november 18.

Ha figyelemmel kíséred, mennyit mozogsz, könnyen lehet, hogy neked is 10 000 lépés a célod. De valóban csaknem 8 kilométert kell megtenni naponta a hosszabb és egészségesebb élet kedvéért? Egy friss kutatás szerint nem biztos…

7 500 lépés az egészség kulcsa?

Az amerikai Harvard Egyetem munkatársai majdnem 17 000 idősebb nőt vettek górcső alá, 72 éves átlagéletkorral. Kiderült, hogy már naponta mindössze 4 400 lépés megtételével is 41%-kal csökkent náluk a halálozási kockázat azokhoz képest, akik csak 2 700 lépésnyit mozogtak. Az előny egészen 7 500 lépésig tovább nőtt, ennél több gyaloglás viszont már nem hozott plusz egészségügyi hasznot.

„Kutatásunk üzenete nem új: a testmozgás mindenkinek jót tesz. Ami viszont meglepő újdonság, hogy milyen kevés is számít belőle” – mondta a munkálatokat irányító Dr. I-Min Lee professzor, aki hozzátette: az átlagemberek naponta 4-5 000 lépést tesznek meg.

 

Miért pont a 10 000 terjedt el?

A professzorasszony elárulta, hogy tudományos berkekben sem ismert, mi a napi 10 000 lépésre vonatkozó irányelv alapja. Valószínűleg egy lépésszámlálókat gyártó japán cég alkalmazta először ezt a küszöbértéket az 1960-as években. Az eszköz japán neve "Manpo-kei" volt, ami magyarul „tízezerlépés-mérőt” jelent.

 

Bármilyen tempóban jársz, tovább élsz!

Ahhoz, hogy világossá váljon, mennyi testmozgás hoz élettartambeli változást, a tudósok újraelemeztek egy idősebb nőkről szóló kiterjedt tanulmányt. Ennél a kutatásnál minden résztvevő hét napon keresztül viselt aktivitásmérőt mindig, amikor ébren volt. A készülék a lépéseken kívül valamennyi mozgás intenzitását is rögzítette.

A küszöbértéknek számító lépésszám ismeretének hiányában négy csoportra osztották a kutatók a résztvevőket: az egyes csoportok tagjai naponta átlagosan 2 700, 4 400, 5 900, illetve 8 500 lépést tettek meg. A követési időszak 4 év volt, ami alatt 500-an haltak meg. Az adatok szerint a naponta átlagosan 5 900 lépést megtevők csoportjában 46%-kal csekélyebb volt a halálozási kockázat a legkevésbé aktívakhoz képest.

A legmozgékonyabb csoport tagjai 58%-kal alacsonyabb halálozási kockázatnak örülhettek, az előnyök azonban naponta átlagosan 7 500 lépés körül voltak a legkimagaslóbbak – állapították meg a szakemberek. Fény derült arra is, hogy a mozgás intenzitása nem hoz szignifikáns különbséget, tehát ebből a szempontból nem annyira lényeges

„Lehet gyorsan vagy lassan is menni, nem ez számít” – fogalmazott Dr. Lee.

 

Ne csak gyúrj, sétálj is!

A tanulmány nem tért ki arra, hogy a testmozgás pontosan hogyan – melyik élettani hatása révén – csökkenti a halálozás kockázatát, de Dr. Lee szerint a vérnyomás csökkentésén kívül a vércukor- és a koleszterinszint stabilizálása a kulcs. A rendszeres mozgásról többek között már az is bebizonyosodott, hogy javítja a kognitív képességeket, a memóriát és az életminőséget.

„Képtelenség eléggé hangsúlyozni, hogy a testmozgás mennyire jót tesz” – összegezte a Harvard Egyetem professzora. A JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat május 29-i számában megjelent tanulmány üzenete, hogy az edzőtermi edzés vagy a szervezett sporttevékenység mellett a napi séta is az egészséges életmód szerves része.

 

A séta 5+1 meglepő előnye

„Ez az a dolog, amit leginkább csodaszernek nevezhetünk” – jegyezte meg Dr. Thomas Friden, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) korábbi elnöke. De vajon miért is?

  1. Ellensúlyozza az elhízásért felelős géneket. A Harvard Egyetem szakértői 32 féle elhízásért felelős gén működését vizsgálták meg több mint 12 000 embernél, hogy megállapítsák, valójában mennyire befolyásolják ezek a testsúlyt. Felfedezték, hogy azoknál, akik naponta legalább egy órát sétálnak tempósan, felére csökken az érintett gének hatása.
  1. Megfékezi az édesszájúakat. Az Exeteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy negyedórás séta képes megfékezni a csokoládé iránti sóvárgást, illetve csökkenti a stresszhelyzetben fogyasztott csoki mennyiségét is. Azóta már is kiderült, hogy a séta többféle édesség iránti sóvárgást képes visszafogni.
  1. Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek eddig is tudták, hogy bármilyen testmozgás mérsékeli az emlőrák veszélyét. Az Amerikai Rákkutató Társaság (ACS) tanulmánya azonban feketén-fehéren rávilágított, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább 7 órát sétálnak, 14%-kal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél ez az időtartam legfeljebb 3 óra. A védő hatás azoknál a nőknél is kimutatható volt, akik más szempontból egyébként fokozott veszélynek vannak kitéve a betegség szempontjából, mert például elhízottak vagy hormonkezelés alatt állnak.
  1. Csillapítja az ízületi fájdalmat. Több kutatás is alátámasztotta, hogy a séta az ízületi gyulladás miatti fájdalom egyik leghatékonyabb ellenszere, sőt heti 8-10 km megtételével jobb eséllyel lehet megelőzni ezt a mozgásszervi betegséget. A séta ízületvédő hatása elsősorban a térdet és a csípőt érinti, hiszen hozzájárul az ízületi folyadék megfelelő képződéséhez (tehát a „megolajozódáshoz”) és a környező izmok megerősítéséhez.
  1. Serkenti az immunrendszer működését. Ha nem szeretnél ágynak esni a megfázásos, influenzás időszakban, érdemes a sétát is bevetned a C-vitamin mellett! Egy több mint 1 000 férfi és nő bevonásával végzett kutatás szerint ugyanis azok, akik naponta legalább 20 percet sétálnak heti 5 napon, 43%-kal kevesebb betegszabadságot vesznek ki, mint akik csupán legfeljebb heti egyszer mozdulnak meg. Ráadásul, ha a rendszeresen sétálók mégis lebetegszenek, akkor enyhébb tünetekről és gyorsabb felépülésről számolnak be.

+1. Nem igényel befektetést. A séta az a mozgásforma, amibe anyagi ráfordítás nélkül belevághatsz, hiszen csak egy pár kényelmes cipő kell hozzá, és az azért jellemzően mindenkinél akad. Ráadásul a programodba is könnyebb beilleszteni, hiszen például munkába jövet-menet, bevásárlásnál, vagy bármilyen hétköznapi ügyintézéshez bevetheted. A lépésszámláló használata segít, hogy időről időre tudatosan növeld az aktivitásod.