Már a sport sem hoz lázba? A kiégés tünetei

Már a sport sem hoz lázba? A kiégés tünetei
Sándor Alexandra Valéria
2020. március 2.

Valami nem stimmel veled mostanában? Ami eddig lelkesített, újabban már untat? Testileg és lelkileg sem érzed magad top formában? Lehet, hogy kiégés, azaz "burnout" szindróma az oka!

Kimerült vagy?

Olyan fáradt vagy, hogy szinte meg sem bírsz moccanni? Reggelente nagy nehezen kell kikecmeregned az ágyból, hogy elindulj a dolgodra? A nyolcórás műszak úgy telik el, mintha nyolcvan lenne?

A kiégés olyan mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos stressz, aminek három fő tünete van: az egyik a fizikai és lelki kimerültség. Fontos tudnod, hogy nemcsak a "klasszikus" értelemben vett – azaz munkahelyi – munka okozhat kiégést, hanem a tanulás vagy a háztartási tevékenység is.

 

Cinikus lettél?

Eredetileg az ókori görög filozófusok egyik iskoláját hívták "cinikusoknak". A szó mostani értelmezésében elvileg az önös érdekek mozgatta embert jelenti, a hétköznapokban viszont inkább arra használják, akiben van egyfajta megvetés, csalódottság, leértékelés, kiábrándultság az élet dolgai és más emberek iránt.

Ha kezdesz így viszonyulni ahhoz, aki és ami számodra eddig fontos volt, elképzelhető, hogy kiégés sújt – ez a magatartásbeli változás ugyanis a második fő tünet.

 

Haszontalannak érzed magad?

A kiégés harmadik alappillére, ha úgy érzed, nem vagy elég jó és hatékony. Ez eleinte talán csak illúzió, ám az idő múlásával – főleg a kimerültséggel és a cinizmussal kombinálva – valóban teljesítményromláshoz vezethet.

Változó, hogy az említett három fő tünet közül kinél melyik jelentkezik először. A lényeg, hogy idejében felismerd ezt a folyamatot saját magadnál és másoknál.

 

Lehangolt vagy?

A kimerültség, a cinizmus és a haszontalanság érzése nem csoda, hogy együttesen depressziós tünetekhez vezethet. Ami a definíciót illeti, a kiégés elsősorban valamilyen tevékenységhez vagy szerephez (pl. munka vagy anyaság) kapcsolódik, míg a depresszió az élet valamennyi területére kiterjed.

Az összeköttetés azonban kölcsönhatás jellegű: aki hajlamos a depresszióra, annál magasabb a kiégés kockázata, míg a kiégés hajlamosít a depresszióra.

 

Utálod a munkádat?

Itt is kölcsönhatásról van szó, hiszen a kiégés "megutáltathatja" veled az egyébként szeretett munkádat, ám ha eleve nem is szeretted, akkor viszont sokkal nagyobb az esélyed a kiégésre.

A munkával való elégedetlenség egyébként meglepően sok betegséggel áll összefüggésben, beleértve egyes idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri kórképeket.

 

Mindenen felidegesíted magad?

Túl könnyen felkapod a vizet mostanában? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy kifakadsz, és utólag bocsánatot kell kérned a viselkedésedért? Alapvetően nem rossz, ha az ember éles helyzetben ki tud állni magáért, ha viszont ez nem a személyiségfejlődés pozitív eredménye, hanem egy lefelé ívelő folyamat, amelyet hirtelen feltörő indulatok táplálnak, akkor lehet, hogy az egész a kiégés miatt van.

Ne feledd: mások nem feltétlenül tehetnek a kedvezőtlen helyzetedről, és sem segítséget kérni, sem pedig változtatni nem tudnak helyetted!

 

Gyakran elkalandozik a figyelmed?

A koncentrációs problémák jelezhetik, hogy közel a kiégés. Összpontosításra az élet valamennyi területén szükség van, így rengeteg bajt okozhat, ha szétszórt vagy.

Burnout esetén előfordulhat, hogy "szelektívvé" válik a koncentrációs képességed, tehát csak azokra a bizonyos dolgokra nem tudsz odafigyelni, amelyek a problémát előidézték. A kiégés előrehaladtával azonban akár súlyosbodásra, általános feledékenységre is lehet számítani.

 

Nem alszol jól?

Nehezen megy az elalvás, és amikor végre sikerül, többször is felriadsz éjszaka? Ne vedd félvállról, ez egy komoly probléma! Ha nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéshez a szervezeted, megnő a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a stroke, a cukorbetegség és a veseproblémák kockázata is.

Persze, sok minden vezethet alvási nehézségekhez, nem csupán a kiégés, ám a többi tünettel egyidejűleg már valószínűsíthető a diagnózis.

 

Megint fáj a fejed?

A kiégés fogalmát 1974-ben megalkotó pszichológus, Herbert Freudenberger azt írta, hogy a krónikus fejfájás a kiégés egyik legjellemzőbb velejárója. Az összefüggés pontos oka azóta sem ismert. Mindenesetre, ha legközelebb megfájdul a fejed, gondold végig, milyen gyakran szokott ez megtörténni mostanában, és volt-e változás a közelmúltban.

 

Emésztési problémákkal küzdesz?

A kiégés oka tulajdonképpen a folyamatos, szűnni nem akaró stressz. Már kisgyermekként megtapasztalhattad, hogy a feszültség akár közvetlenül is kihathat az emésztőrendszered működésére: nagy izgalom hatására előfordul, hogy sürgősen meg kell látogatnod a mellékhelyiséget.

Az állandó stressz akár ezt a panaszt is folyamatossá teheti: a hasfájás, a haspuffadás és a hasmenés akár a kiégést is jelezheti.

 

Ételbe, italba vagy szerekbe fojtanád a bánatot?

Ha úgy érzed, hogy ennivalóval, alkohollal vagy valamilyen szerrel kell vigasztalnod magad, hogy visszatérjen az életkedved, akkor lehet, hogy kiégéstől szenvedsz.

Mindenképpen érdemes segítséget kérned, hiszen a helyzet állandósulása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A terápia segít, hogy felismerd: a harmóniát tulajdonképpen belül tudod megteremteni, külső tényező csak annak az illúzióját tudja megadni ideig-óráig.

 

Magas a vérnyomásod?

Amennyiben az utóbbi időben magasabb lett a vérnyomásod, esetleg felszökött a pulzusod, érdemes komolyabban foglalkoznod ezekkel a tünetekkel, mert hosszú távon nem tesznek jót a szervezetednek.

Nemcsak a szívednek árthat ez, hanem az agyadnak, a vesédnek és a többi létfontosságú szervednek is. Ráadásul a specifikus – kifejezetten a vérnyomás beállítására szolgáló – kezeléstől a kiégés ugyanúgy megmaradhat, tehát a tested mellett a mentális háttérrel is muszáj foglalkozni!

 

Szomjas vagy? Homályosan látsz néha?

A fokozott folyadékbevitel és a homályos látás a cukorbetegség jele lehet. Márpedig a burnout szindróma növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ha tehát az említett, gyakori diabétesz tünetek a kiégéshez kapcsolódó többi panasszal társulnak, tudd, hogy összetett a helyzet!

 

Egyre többet vagy táppénzen?

A kiégés egyaránt növeli a munkától való távolmaradás és a betegen munkába járás kockázatát. A „lógás” nem biztos, hogy tudatos, hiszen a kiégés – a folytonos stressz miatti immunrendszer-gyengülés okán – „valódi” testi tünetek, betegségek megjelenésével járhat.

A baj csak az, hogy a sok hiányzás tovább csökkenti a produktivitást, így még inkább mélypontra kerülhet a munkakedv, miközben betegen bejárni sem túl eredményes.

Ne aggódj: ha mentálisan sikerül rendezni a soraidat, az immunrendszered is erősebb lesz!