Ideális munkavégzés "home office" alatt

Ideális munkavégzés
Győri Ferenc
2020. április 7.

Ha nem szeretnéd, hogy az otthoni munkavégzés az egészséged rovására menjen, olvasd el a tanácsainkat!

Az otthoni munkavégzés nagyon igénybe vesz bennünket mind fizikailag, mind szellemileg.

Legtöbben nem vagyunk berendezkedve az otthoni munkára, többnyire az étkezőasztalnál, kényelmetlen széken ülve, vagy a kanapén elterülve dolgozunk. Az asztali számítógép és a nagy monitor helyett laptopot, tabletet, vagy telefont használunk. Összeségében tehát elmondható, hogy a feltételek egy cseppet sem mondhatók optimálisnak.

 

A mellékelt ábrán látható, hogy meg vannak a szabályai a helyes munkavégzésnek. Az ülőmunka ártalmai jelentősen csökkenthetők, ha a nap folyamán többször váltunk pozíciót és a 90 fokos szabályt alkalmazzuk, melyben az ízületeink 90 fokban helyezkednek el és megfelelően alá vannak támasztva.

Az irodai munka, számítógépen végezve nem feltétlenül jelenti azt, hogy munkánkat kizárólag ülve végezhetjük. Többféle állítható magasságú asztal áll a rendelkezésünkre, melynek segítségével álló testhelyzetben is dolgozhatunk.

Ha nincs ilyen asztalunk, akkor könyvekkel, kis székekkel, vagy bármi más módon is megemelhetjük asztalunkat. Abban az esetben, ha ilyenekkel nem szeretnénk bajlódni, akkor többféle ülőpozíció közül is választhatunk a nap folyamán. Ülhetünk a székünkön, tehetünk rá dynair párnát, lecserélhetjük fitball labdára, vagy térdeplő székre.

Bármelyik módszert is alkalmazzuk, mindig tartsuk be az alábbiakat:

    - Gyakran váltsunk pozíciót!

    - Munkafolyamatonként álljunk meg 5 percre és mozgassuk át magunkat!

    - A talpak legyenek a talajon, combunk 2/3 része legyen megtámasztva, karok, térdek 90 fokban legyenek!

    - A monitor felső része legyen szemmagasságban!

Mindenkit arra szeretnék ösztönözni, hogy adjátok meg a módját az otthoni munkának az egészségetek megőrzésének érdekében.

Jó munkát mindenkinek!