Kiakaszt a helyzet? Tippek a mentális egészséged megőrzéséhez (nem csak) karantén idején

Kiakaszt a helyzet? Tippek a mentális egészséged megőrzéséhez (nem csak) karantén idején
Sándor Alexandra Valéria
2020. április 20.

Természetes, hogy ha valami nagy hatást gyakorol rád és az életedre, akkor arra reagál a tudatod és a szervezeted. Igen ám, de mit tegyél, ha ez a hatás nem feltétlenül pozitív? A következő javaslatokkal segítünk neked átvészelni a krízist.

Miért nehéz a változás?

Az emberi természet – és elme – szereti az állandóságot. Valahol mélyen még azoké is, akik igazán kalandvágyóak, hiszen nekik is vannak az életükben "biztos pontok", amelyeknek az állandóságára számítanak, és amiknek az elvesztése érzékenyen érintené őket.

A változás azért lehet nehéz, mert gyakran megköveteli tőlünk, hogy mi is változzunk, változtassunk. Előfordulhat, hogy egyszerűen "nem engedi" folytatni a napi rutinunkat, a megszokott dolgainkat, az addig jól bevált mintáinkat.

A változás tehát egyenlő a kihívással, és ez mindenkire egyformán igaz – az arra adott reakcióban viszont óriási különbségek vannak.

 

Mentális rugalmasság

Más néven "kognitív flexibilitás" annak a tulajdonságnak a neve, ami lehetővé teszi, hogy alkalmazkodni tudj az új helyzetekhez. Biztosan ismersz olyan embereket, akik könnyen tanulnak, szeretnek új dolgokat kipróbálni, jól veszik a kihívásokat, és még a kudarcokban is meglátják a lehetőséget a fejlődésre. Náluk ez a mentális rugalmasság magas szinten megvan.

Persze, olyanok is akadnak, akik ennek az ellenkezőjét képviselik, és úgy tekintenek a világra, mintha minden fix keretek közé lenne benne szorítva – beleértve saját magukat is –. Így amikor valami nem úgy sikerül, ahogy elképzelték, vagy váratlan helyzettel találják magukat szemben, akkor feladják, leblokkolnak, vagy hihetetlenül stresszesen, önmagukat és másokat is hibáztatva próbálják nagy nehezen megtalálni a kiutat.

Ugye, nem kérdés, hogy a kettő közül melyik táborba szeretnél tartozni? Jó hír, hogy nincs közöttük annyira éles határvonal, mint amilyennek első olvasásra tűnik: a legtöbb ember valahol a kettő között lavírozik. Semmi baj nincs azzal, ha olykor azon kapod magad, hogy kedvezőtlenül reagálsz egy változásra, egy kihívásra – a lényeg, hogy tudatosuljon benned, hogy ennek nem muszáj így lennie, és képes vagy a mentális rugalmasságod fejlesztésére!

Ezt a fejlődést legkönnyebben új dolgok tanulásával és kipróbálásával tudod elérni, illetve azzal, ha az ismétlődő kellemetlenségekre az eddigihez képest eltérő választ adsz. Például egy ismerősöd passzív-agresszív kommunikációjára úgy reagálsz, hogy udvariasan elzárkózol a megszokott játszmától.

 

A komfortzóna határán innen és túl

Van, akinek az a rémálma, hogy egy távoli, ismeretlen helyen kell tartózkodnia. Valakinek pedig az, hogy folyton ugyanazok a falak veszik körül. Ameddig adott a szabad választás lehetősége, addig nincs is ezzel semmi gond, hiszen mindenki meghozhatja a számára – vagyis a komfortzónájának – megfelelő döntéseket.

De nem véletlenül szokták mondani, hogy a fejlődés kulcsa mindig a komfortzónán kívül van, így valahányszor nem oda sodor a változás, ahol éppen lenni szeretnél, gondolj arra, hogy itt a lehetőség a mentális rugalmasságod növelésére… És arra is, hogy elfogadóbbá válj saját magaddal és másokkal szemben!

 

Koronavírus-szorongás

A mentális egészséggel foglalkozó szakirodalomban hetek alatt meghonosodott a "koronavírus-szorongás" kifejezés. Ez nem csupán a megbetegedéstől való félelmet jelenti, hanem a járvány miatt megváltozott körülmények miatti nehézségekre adott reakciót. Óriási változás, hogy egyik pillanatról a másikra íródott át a legtöbbünk mindennapi életét meghatározó intézmények működési rendje. Az iskola, a munkahely, a társas kapcsolatok javarészt az online térbe kerültek, és még azok is otthon találták magukat a nap legnagyobb részében, akik egyébként szinte csak aludni jártak haza, vagy legalábbis reggeltől estig máshol tartózkodtak.

Emberek tízmilliói lettek kénytelenek megbarátkozni elsősorban a saját maguk társaságával, másodsorban pedig a velük egy háztartásban élők folyamatos jelenlétével. A járvány miatti aggályok mellett belső és külső konfliktusok is egyaránt felszínre kerülhettek, s valahogyan muszáj megbirkózni mindezzel.

De hogyan?

A mentális rugalmasság szerencsére ebben is segít. A baj csak az, hogy krízishelyzetben általában nem az önismereten és az önfejlesztésen van a hangsúly, hanem a mindennapok túlélésén.

Következzen most ehhez néhány tipp!

 

Ötletek a mindennapok túléléséhez

  1. Alakíts ki egy új napirendet! Az imént említettük, hogy az állandóság fontos, mert biztonságot nyújt. Teremtsd meg tehát a változásban az állandóságot, ami olyan lehet a számodra, mint egy békés kis sziget a háborgó tengerben! A napirend attól függően változhat, hogy milyen szerepeknek kell eleget tenned. Nyilván nem tudjuk ugyanazt tanácsolni egy diáknak, egy dolgozó embernek és egy családanyának vagy családapának (pláne, aki ezek közül kettő vagy három szerepet is betölt egyszerre), de érezni fogod, hogy mi az a napirend, ami lehetővé teszi, hogy többé-kevésbé minden a helyén legyen. Amikor már kirajzolódott, akkor pedig szó szerint órarendet, vagyis heti vagy napi lebontású, teendőlistával kombinált naptárt is készíthetsz belőle.
  1. Oszd részekre a napodat! Jó, ha a napod 3-4 jól elkülöníthető etapból áll, amiket állandó mérföldkövek választanak el egymástól. Ez a mérföldkő valamilyen rendszeres feladat elvégzése, egy étkezés vagy akár egy kávészünet is lehet. Ha eddig például tartottál a munkahelyeden ebédszünetet, akkor most is bátran tedd meg! És ha vacsora után eddig nem foglalkoztál munkával, akkor tudd, hogy most sem kell megtenned.
  1. Gondoskodj a testedről megfelelően! Táplálkozz egészségesen, aludd ki magad, és mindennap mozogj annyit, amennyi jólesik! A négy fal között is elképesztően sok lehetőséged van arra, hogy átmozgasd magad: az online edzéseknek köszönhetően akár új sportágakat is kipróbálhatsz. Bevásárlásnál sem kell feltétlenül kompromisszumot kötnöd, hiszen rengeteg helyről rendelhetsz egészséges konyhai alapanyagokat, vagy akár kész ételeket.
  1. Maradj kapcsolatban másokkal! Az online technológia vívmányainak köszönhetően bárhonnan folyamatosan tarthatod a kapcsolatot a családoddal, a barátaiddal és a kollégáiddal, sőt valós időben láthatjátok is egymást, részesei lehettek egymás életének. Gondolj bele, mekkora ajándék ez a néhány évtizeddel ezelőtti helyzethez képest!
  1. Korlátozd a médiafogyasztásodat! Alighanem észrevetted, hogy krízis esetén minél több hírrel találkozol, annál nyomasztóbbnak érzékeled a helyzetet. A mentális egészséged megőrzéséhez fontos, hogy rendszeresen tájékozódj hiteles forrásból, aztán húzd le a rolót, és minél kevesebbet "engedj be" a különféle ismétlésekből, magyarázatokból és spekulációkból. Hidd el: a céltalan kattintgatásnál vagy tévénézésnél még az édes semmittevés is sokkal hasznosabb, ráadásul az még jól is tud esni!
  1. Vedd fel a harcot az unalommal! Ha úgy érzed, hogy az unatkozás veszélye fenyeget, akkor törekedj rá, hogy ne az unalomtól való félelem motiváljon a döntéseidben (például unalomevés, vagy régi sérelmek felelevenítése azért, mert más teendő éppen nincs). Ehelyett egyszerűen csinálj valami olyat, amit szeretsz, ami jólesik! Beszélgess jókat emberekkel, olvass, tanulj (akár nyelvet), végezz el valamilyen online kurzust, nézz érdekes sorozatokat és filmeket, főzz vagy süss valami finomat és egészségeset, nevezz be egy videós edzésre… A lehetőségek tárháza végtelen!
  1. Kerüld el a kiégést! Vigyázz, hogy ne mosódjon el a határ a munkád és a magánéleted között. Ezt úgy tudod elérni, ha térben és időben is többé-kevésbé fix határokat jelölsz ki, tehát más idősávban és más helyiségben (vagy ugyanazon helyiség másik részén) végzed az egymástól elválasztandó teendőket.

 

Tippek a mentális rugalmasság fejlesztéséhez

  1. Tanulj valami újat! Legyen szó nyelvtanulásról vagy bármilyen online kurzusról, a különböző alkalmazások és oktatóvideók segítségével most akár ingyen is bővítheted a tudásod. Arról nem is beszélve, hogy magyar és nemzetközi könyvtárak is jelentős mennyiségű szakirodalmat tettek már digitálisan hozzáférhetővé, így a saját szakterületeddel kapcsolatos ismereteidet is bővítheted!
  1. Csinálj valami szokatlant! Biztosan van olyan dolog, amit mindig is ki szerettél volna kipróbálni, de eddig valahogy nem volt rá kapacitásod. Legyen szó egy komolyabb receptről, egy (otthon is végezhető) új mozgásformáról, vagy akár egy relaxációs módszerről, itt az ideje, hogy belekezdj!
  1. Próbáld más szemszögből nézni a helyzetet! Minden szituációval kapcsolatban támad egy első benyomásod. De mi lenne, ha mostantól mindezt felülvizsgálnád, és mindig meglátnád "az érem másik oldalát" is? Így kerülhetsz közelebb a saját belső középpontodhoz, ahonnan a változások egyre kevésbé tudnak majd kizökkenteni: a cél, hogy akkor is kiegyensúlyozott legyél, ha hirtelen minden megváltozik, és akkor is, ha éppen semmi. Amennyiben pedig úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni a helyzettel, ne habozz szakember segítségét kérni!