Rendszeres derékfájás a karantén alatt

Rendszeres derékfájás a karantén alatt
Győri Ferenc
2020. április 14.

Az ülő életmód és az ülőideg problémák kapcsolata (Piriformis szindróma és tünetei)

Eddig is sokan kerestek meg derékból kiinduló és az alsó végtag hátsó-oldalsó részébe kisugárzó panaszokkal, de a járvány miatt kialakult helyzetben szinte mindennapossá váltak ezek a megkeresések.

A probléma hátterében a "Home Office" miatt kialakult élethelyzet áll, melynek lényege, hogy az emberek még kevesebbet mozognak és kényelmetlen körülmények között, rossz székeken, konyha asztalon végzik munkájukat.

A panaszok leggyakrabban a derekfájdalom és a farizom felső részébe kisugárzó fájdalom szoktak lenni. Ezek a panaszok megegyeznek a lumbalis gerinc sérvesedése által okozott panaszokkal. De meg kell, hogy nyugtassak mindenkit, az esetek jelentős részében csupán az ülőideg (nervus ischiadicus) nyomása okozza a tüneteket.

Az ülőideg a farizom alatt helyezkedik el, a körteképű izmot (m. piriformis) átfúrva tör felfelé. A sok és helytelen ülés miatt eleve nyomás alá kerülhet, de a panaszokat leggyakrabban a körteképű izom rövidülése, merevvé válása okozza.

Rendszeres hengereléssel, masszázzsal, valamint néhány egyszerű nyújtó hatású gyakorlattal a panaszok jelentősen csökkenthetők és meg is szüntethetők.

 

 

 

Ha a panaszok nem enyhülnek és a körülmények is lehetővé teszik, mindenképp keressünk fel szakembert (orvost, gyógytornászt)!