Mire jó valójában a maszk, és hogyan kell helyesen használni?

Mire jó valójában a maszk, és hogyan kell helyesen használni?
Sándor Alexandra Valéria
2020. június 12.

Viseljük, ne viseljük, milyet viseljünk, hogyan viseljük? Ezzel kapcsolatban ellentmondásos hírek és álhírek keringenek az interneten. Segítünk eligazodni köztük.

Mi az a maszk?

A maszk egy orvosi, gyógyászati segédeszköz, ami segít a cseppfertőzéssel terjedő betegségek terjedésének megelőzésében, illetve lelassításában. Feladata, hogy az orr és a száj eltakarásával fizikailag gátolja a kórokozókat tartalmazó orr- és szájüregi testnedvek átadását.

 

Kötelező is, hasznos is

Noha a maszk viselésének szabályai helytől és időtől függően változnak, mindenképpen fontos szót ejtenünk róla, hiszen olyasmiről van szó, ami az emberek többségének életében újdonságot jelent az új típusú koronavírus-járvány hozadékaképpen. Sőt, még a napi szinten maszkot viselő sebészek is elmondhatják magukról, hogy új dimenziók nyíltak meg előttük e téren. Elvégre nem sokan gondolhatták közülük, hogy egyszer majd nem csupán a műtő falai között, hanem a szupermarketben is "be kell öltözniük", még ha nem is teljes harci felszerelésbe.

A jelenlegi helyzet viszont indokolja, hogy nyilvános helyeken – ahol viszonylag sokan tartózkodnak egy légtérben, összezárva – maszkot viseljünk. Akár azok közé tartozol, akiknek a járvány tetőzésekor is ugyanúgy ki kellett mozdulniuk otthonról például a munkájuk miatt, akár még csak az elmúlt hetekben tetted meg az első lépéseket a külvilág felé, még mindig ez önmagad és a körülötted lévők védelmének egyik legjobb módja. Ráadásul bizonyos esetekben (pl. boltban vagy tömegközlekedésnél) kötelező is.

 

Miért kell hordani?

Dr. Anthony Fauci egyesült államokbeli immunológus, az ottani COVID-híradások egyik emblematikus alakja úgy fogalmazott, hogy megfelelő óvintézkedések hiányában akár a lakosság 25-50%-a is tünetmentes vírushordozóvá válhat. A koronavírus ugyanis könnyedén terjed csupán azzal, ha két ember megszokott távolságban beszélget egymással, még csak köhögni vagy tüsszenteni sem feltétlenül kell hozzá. Noha a fertőzések száma és lefelé ívelő görbéje alapján szerencsére nem ez a forgatókönyv érvényesült Magyarországon, mégsem árt, ha mindezt tudod.

A maszk természetesen nem jelent százszázalékos védelmet a koronavírus ellen, mégis sokkal jobb vele, mint nélküle. A megfelelő (másfél-két méteres) távolságtartással és kézhigiéniával kombinálva ugyanis tényleg lényegesen csökken a kórokozó terjedésének veszélye.

További előnye a maszknak, hogy viselője kevésbé tud akaratlanul az orrához, szájához nyúlkálni, és ez által a kezéről a vírust bevinni a szervezetébe.

 

Hogyan kell hordani?

Valószínűleg nem árulunk el újdonságot azzal, hogy többféle maszk létezik. Számtalan olyat láthattál már, amilyet az orvosok és az egészségügyi dolgozók szoktak viselni, vagy akár olyat is, amilyet permetezéshez szokott használni a szomszéd.

Emellett vannak szinte mindenféle anyagból és mintával készült változatok is, a nyuszikástól kezdve a hupililáig. Lehet venni a patikában, rendelni több ezer kilométerről, vagy akár kérni a maszkvarrással jótékonykodó önkéntesektől. Nemcsak az a fontos, hogy milyen maszkot hordasz, hanem az is rengeteget számít, hogyan.

 

Legfontosabb a higiénia!

A maszkviseléssel kapcsolatos egyik legfontosabb tudnivaló, hogy mindig tiszta kézzel nyúlj hozzá.

Tudjuk, már a csapból is az folyik, hogyan kell "rendesen" kezet mosni, mégsem lehet elégszer elmondani. Moss kezet alaposan: meleg vízzel, szappannal és legalább 20 másodpercig! Ha kíváncsi vagy, melyek azok a hibák, amiket még tudatos odafigyelés ellenére is elkövethetsz, ITT találod az erről szóló cikkünket.

Még mielőtt azt hinnéd, hogy "óvodás" dologról van szó, amit felesleges magyarázni, csak szólunk: a túl sok vagy túl kevés szappan, a sietség és kézmosás kézfertőtlenítővel való állandó kiváltása is olyan súlyos melléfogás, ami a béka hátsó fele alá csökkentheti a kézmosás hatékonyságát. (Persze, a kézfertőtlenítő rendkívül hasznos, és jó is, ha van nálad, ám nem a kézmosás teljes kiváltására jó. Inkább kiegészíti azt, illetve akkor léphet a helyébe valamilyen szinten, ha éppen nincs lehetőség a meleg vizes és szappanos kézmosásra.)

 

Így vedd fel a maszkot

Tiszta kézzel ellenőrizd, hogy nincs-e a felvenni kívánt maszkon lyuk vagy más fizikai sérülés. Ha nincs, akkor a megkötőnél vagy a guminál fogva illeszd rá a füledre, s a felső szélébe varrt drót segítségével simítsd rá az arcodra és az orrnyergedre. Az ideális maszk úgy passzol az arcodra, hogy nem szorít, nem kényelmetlen, nem hagy nyomot (ez alól sajnos kivételt képezhetnek a speciális munkavédelmi maszkok, amelyeknél a biztonság a fő szempont).

A maszknak semmiféleképpen sem indokolt légzési nehézséget okoznia: a minőségi maszk ugyanis jól szellőzik, és egyáltalán nem akadályoz abban, hogy friss levegőhoz juss. Az első néhány perc mindazonáltal kellemetlennek tűnhet azok számára, akik nincsenek rendszeres maszkviseléshez szokva. Ez egyfelől azért van, mert a maszk alatt kicsit nagyobb lehet a páratartalom (főleg melegben és zárt térben), másrészt pedig pszichés, hiszen az elménk az orr és a száj eltakarásához gyakran eleve légzési nehézséget társít.

Az interneten keringenek olyan áltudományos értesülések, miszerint a maszkot viselők a saját kilélegzett levegőjüket lélegzik be újra, ám ez a megfelelő anyagból és ilyen jellegű használatra szánt maszkoknál egyszerűen nem igaz.

 

Egyszer vagy többször használatos?

Léteznek olyan maszkok, amelyeket egyszeri használatra szántak (ami a papírforma szerint megközelítőleg 4 órányi viselést jelent), illetve többször használatosak, tehát moshatóak is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jó minőségű egyszerhasználatos orvosi maszk – amennyiben rövidebb ideig volt rajtad – valójában mosható és vasalható, ám óva intünk attól, hogy hosszú távon ugyanúgy kezeld, mintha orvosi textilből készült, eleve mosható fajta lenne.

Bizonyos helyzetekben úgy megnőhet a kereslet a lakossági használatú maszkokra, hogy más anyagokból is megfontolandó a gyártásuk, mint ahogyan például a mostani járvány elején is történt. Ebben az esetben varrásos vagy varrás nélküli változat is jó lehet, ám a WHO ajánlása szerint legalább 4 rétegűnek kell lennie. A legbelső rétegnek nedvszívó pamutkeverékből kell készülnie, a legkülsőnek pedig olyan poliészterből, ami nem engedi át a szennyeződéseket. Érdemes elkerülni a nyúlós, mosás hatására méretet és formát változtató anyagokat.

 

Szűrős vagy nem szűrős?

A PM2.5 maszkok arra valók, hogy a levegőben található apró szennyező részecskék (pl. por, szmog) ne jussanak át rajtuk. Ezek azonban nem védenek a kórokozók ellen, amik jellemzően sokkal, de sokkal kisebbek. A HEPA-szűrő pedig, ami például a porszívókban található, üveggyapotot tartalmazhat, aminek veszélyes lehet a belélegzése.

A vírus szűrésére valóban alkalmas N95 maszkokra elsősorban az egészségügy frontvonalában dolgozóknak van szükségük, és ezek tényleg védik a viselőjüket, ám a körülöttük lévőket nem, emiatt több helyen be is tiltották a köztéri viselésüket. A megfelelő anyagból készült és jól használt maszk önmagában elegendő szűrőt jelent.

 

Mihez kezdj, ha egyszerűen nem szereted a maszkot?

Először is próbálj ki egy "rendes", orvosi sztenderdeknek megfelelő változatot, ami szépen átengedi a levegőt, és kényelmes viselni. A minőség többnyire megoldja a problémát, és csökkenti az ellenérzést. Ha ezzel együtt sem sikerül megbarátkoznod a maszkkal, akkor tudd, hogy nem fontos megszeretned: elég, ha elfogadod, hogy bizonyos helyzetekben erre a kis áldozathozatalra van most szükség saját magad és az embertársaid védelmében.

Hasonló témájú cikkeink