Jó és rossz gyakorlatok derékfájás esetén

Jó és rossz gyakorlatok derékfájás esetén
Sándor Alexandra Valéria
2021. október 4.

A mozgás jót tesz a derekadnak és az egészségednek. A célzott gyakorlatok pedig egyszerre segítenek a hát, a has és a láb izmainak erősítésében. Mindez hozzájárul a gerinc tehermentesítéséhez, enyhítve a derékfájást.

Most csokorba szedtünk néhány olyan gyakorlatot, ami kifejezetten hasznos ebből a szempontból, illetve néhány olyat is, amit jobb elkerülni.

 

Részleges hasprés: jöhet!

A hasprés segít a hát- és hasizmok erősítésében, a részleges változata pedig kíméli a gerincet. Ehhez feküdj hanyatt behajlított térddel és a talajon nyugvó lábfejjel. Fond keresztbe a karodat a mellkasodon, vagy kulcsold össze a kezed a tarkódnál. Ezután a hasizmaid megfeszítésével együtt emeld fel a vállad a talajról, miközben kifújod a levegőt. Ne könyökből indítsd a mozdulatot, és ne a karoddal próbáld meg felhúzni a nyakad a földről! Tartsd ki a helyzetet egy másodpercig, aztán lassan ereszkedj vissza.

Érdemes 8-12 ismétléssel kezdened. Ez a gyakorlat – helyes kivitelezés mellett – nem terheli meg különösebben a gerinced, viszont elengedhetetlen hozzá, hogy végig a talajon maradjon a lábfejed, a farokcsontod és a derekad.

 

hasprés

 

Felülés: inkább ne!

A felülés minden idők egyik legjobb törzs- és hasizomerősítő gyakorlata, sajnos még a profik is hajlamosak elhibázni a kivitelezését, így pedig kifejezetten árthat. Az egyik leggyakoribb hiba a csípő izmainak megfeszítése, ami óriási terhet ró a csigolyákra.

Jó, ha személyi edző segítségével elsajátítod a helyes technikát, ám akut derékfájás esetén akkor is érdemes inkább másik gyakorlatot választanod helyette, amíg nem javul a helyzet.

 

felülés

 

Combizomnyújtás: hajrá!

Feküdj hanyatt úgy, hogy behajlítod az egyik térded. Fogd meg egy törölköző két végét – vagy ha van gumiszalagod, az még jobb – úgy, hogy felemeled a másik lábad, és pont a közepére illeszted a talpad. Nyújtsd ki a felemelt lábad, és lassan, finoman húzd magad felé a törölközőt vagy a gumiszalagot, hogy a combizmok megnyúljanak.

Akkor csinálod jól, ha kellemes nyújtózást érzel a lábadban hátul. Legalább 15-30 másodpercig tartsd ki, és oldalváltással ismételd meg 2-4 alkalommal.

 

combizomnyújtás

 

Térdhajlítás falnak támaszkodva: próbáld ki!

Állj meg a faltól 20-25 centire, és dőlj neki a hátaddal. Lassan ereszd le a feneked egészen addig, amíg szinte magától behajlik a térded, és közben mindvégig préseld a falhoz a derekad. A combodnak semmiképpen sem szabad derékszögnél kisebb szöget bezárnia a vádliddal – sőt, az sem baj, ha eleinte csak egészen picit tudod behajlítani a térded.

Tartsd ki a helyzetet, amíg elszámolsz 10-ig, aztán óvatosan emelkedj fel. 8-12 ismétlés ideális belőle.

 

térdhajlítás falnál

 

Lábujjérintés: kerüld el!

Írtuk már, hogy a mozgás gyakran jót tesz a derékfájás ellen, viszont korántsem minden gyakorlattípusra igaz ez. Legfeljebb enyhe kellemetlenségérzet tekinthető normálisnak az elején, ami ahogy belerázódsz az edzésbe, hamar elmúlik.

Sajnos a klasszikus "lehajolós" gyakorlat – vagyis az álló lábujjérintés – különösen kockázatos lehet, mert igencsak megterheli a csigolyákat és a gerincet támasztó szalagokat, ráadásul fennáll a hát- és combizmok húzódásának veszélye is.

 

lábujjérintés

 

Könyöklő deréknyújtás: nyerő lehet!

Feküdj hasra úgy, hogy a vállad alatt nyugvó két tenyeredre támaszkodva lassan fel tudd emelni a vállad a talajról. Érezni fogod, ahogy a hátizmaid jólesően megnyúlnak. Ha kényelmes, akkor leteheted a könyöködet a vállad alá, és néhány másodpercig kitarthatod ezt a helyzetet.

 

deréknyújtás

 

Lábemelés: csak az egyik lábad emeld!

A lábemelés is az örökzöld törzs- és hasizom-erősítő gyakorlatok közé tartozik, így kifejezetten hasznosnak tűnhet a derékfájás csillapításához. Mindkét láb egyidejű felemelése azonban túlságosan megterhelheti a derekad, miközben hanyatt fekszel. Gyengébb törzsizmok esetén pedig még rosszabb a helyzet.

Sokkal jobb, ha csak az egyik lábad emeled fel, a másikat pedig behajlítva a talajon tartod. Fontos, hogy a derekad mindvégig lent maradjon, és csak lassan emeld fel a lábad, nagyjából 15 centi magasra, rövid ideig kitartva a helyzetet, végül ugyancsak lassan engedd le. Tízes ismétlésszám után jöhet az oldalváltás.

 

 lábemelés

 

A jelölő kutyus esete: vicces és hasznos egyszerre!

Alighanem a tűzcsapot megjelölő négylábúak ihlették azt a gyakorlatot, ami szintén hasznos lehet, ha fáj a derekad. Ehhez négykézláb ereszkedve feszítsd meg a hasizmaidat, majd emeld fel és nyújtsd ki hátrafelé az egyik lábad. Fontos, hogy a csípőd közben ne moccanjon, és ne ernyedjen el a derekad. Tarts ki a pozíciót 5 másodpercig, aztán válts lábat.

Ismételd meg 8-12 alkalommal, és közben fokozatosan próbáld meg növelni a kitartás időtartamát. Később az ellentétes oldali kar felemelésével és kinyújtásával is próbálkozhatsz.

Ez a gyakorlat segít a derék stabilitásának tudatos megőrzésében a végtagok mozgatásakor. Csak addig emeld fel a karod és a lábad, amíg a derekad helyzete mindvégig változatlan maradhat!

 

lábemelés hátra

 

Térdet a mellkashoz: igen!

Feküdj hanyatt behajlított térddel és a talajon lazán tartott talppal. Húzd fel az egyik térded a mellkasod felé, a másikat pedig tartsd stabilan a földön. Tartsd ki a helyzetet 15-30 másodpercig, miközben a derekad a padlón nyugszik. Utána ereszd le a lábad, és folytasd a másikkal. Ismételd meg mindkét oldallal 2-4 alkalommal!

 

térdhúzás mellkashoz

 

Csípőemelés: szintén jöhet!

Ehhez is feküdj behajlított térddel és a talajon lazán tartott talppal. Feszítsd meg a hasad, mintha egy ütésre akarnál felkészülni! Érezni fogod, hogy a hátad ettől nekipréselődik a talajnak, a csípőd pedig kissé megemelkedik. A „kímélő üzemmódhoz” ennél nem kell jobban megemelned a csípőd, így is bőven elég: csak tartsd ki 10 másodpercig, miközben igyekszel nyugodtan venni a levegőt. 8-12 ismétlés a legjobb.

 

Híd tartás: csak ha nem fáj!

Ehhez is feküdj hanyatt behajlított térddel, feszítsd meg a farizmokat, és emeld fel a csípőd egészen addig, hogy a vállad, a csípőd és a térded egy vonalban legyen. Nagyjából 6 másodpercig tartsd ki a helyzetet, aztán pihenj 10 másodpercet, és 8-12 alkalommal ismételd.

Lényeges, hogy ne homoríts közben – ennek az oka többnyire a hasizmok megfeszítése –, hiszen ez a derekad számára különösen megerőltető lehet.

 

hídtartás

 

Súlyzós edzés: ajánlott!

A megfelelően végzett súlyzós gyakorlatok nem ártanak a derekadnak, sőt: még a krónikus fájdalmat is enyhíthetik. Akut derékfájás esetén viszont nem jó ötlet a súlyok jelentette plusz terhelés, mert az izmok és a szalagok terhelése miatt fennáll a további sérülésveszély.

Kérdezd meg az orvosodtól, hogy javasolja-e a súlyzós edzést, milyen súllyal, és pontosan milyen gyakorlatokat!

 

Aerob edzés: mindenképp!

A szív- és érrendszer, illetve a tüdő teljesítményét javító mozgásformák hozzájárulnak a megfelelő testsúly eléréséhez és megtartásához. A gyaloglás, az úszás és a kerékpározás pedig eleve segíthetnek a derékfájás csillapításában.

Kezdd egészen rövid edzésekkel, aztán fokozatosan növeld az időtartamot! Az úszás akkor is hasznos lehet, ha éppen különösen "derékfájós" időszakot élsz meg, hiszen a víz felhajtóereje tehermentesíti a tested összes ízületét és a gerincedet is. De kerüld el az olyan úszásnemeket, amik a törzs csavarásával járnak!

 

Jóga és pilates: persze!

Korábban már írtunk róla, hogy a jóga valóban része lehet az edzésprogramodnak. Ugyanez a helyzet a pilatesszel is, ami ugyancsak hozzájárul a törzs- és hasizmok erősítéséhez, nyújtásához.

Ezek a mozgásformák egy tapasztalt instruktor mellett akár derékfájás esetén is hasznosak lehetnek, ám tényleg fontos, hogy minden egyes gyakorlatot megfelelően végezz, és előre szólj a problémádról az órát tartó szakembernek. Előfordulhat ugyanis, hogy jobb, ha egy-két gyakorlatot kihagysz, vagy egy kis könnyítéssel, módosítással hajtod végre őket.