Zöld karácsony? Tippek a környezetbarát ünnepekért

Zöld karácsony? Tippek a környezetbarát ünnepekért
Sándor Alexandra Valéria
2021. december 16.

Sok stressz, túlzott fogyasztás, rengeteg kiadott pénz? Lehet ezt másképp is! Környezetbarát tippjeinkkel nem csupán saját magadnak és a szeretteidnek varázsolhatod egészségesebbé a karácsonyt, hanem a bolygónk számára is.

Nyilvánvaló, hogy az ünnepek alatt a lehető legjobbat szeretnéd megadni mindazoknak, akikkel együtt ünnepelsz. Legyen szó akár hatalmas családi és baráti összejövetelekről, akár „egyszemélyes társaságról”. Az emberi igények előtérbe helyezése viszont nem feltétlenül jár együtt a túlzásokkal, a pazarlással és a természet kizsákmányolásával.

Mutatjuk az alternatívákat!

 

Zöld ajándékok: a környezetnek egészségesebbek

A karácsonyt ma már nehéz elképzelni ajándékozás nélkül – bár egyre többen döntenek úgy, hogy ennek a gesztusnak a „kiiktatásával” igyekeznek áthelyezni a hangsúlyt az ünnep anyagi oldaláról a lelkiségre. Ez a koncepció is működhet, ám ha úgy érzed, hogy szeretsz ajándékokat adni és kapni, nem muszáj lemondanod róluk, csak átgondolni egy kicsit, hogy mit és hogyan ajándékozol.

Ennek a megfontolására ugyancsak jó okkal szolgál, hogy a kézzelfogható karácsonyi meglepetések beszerzésének módja jelenleg nem éppen környezetbarát. Rengeteg üzemanyag megy el a bevásárlókörutakra, elképesztő mennyiségű papír vagy műanyag a csomagolásra, ráadásul a nem jól sikerült ajándékok visszaküldése vagy cseréje is probléma. És akkor még egy szót sem ejtettünk a gyártási és szállítási folyamatok ökológiai következményeiről…

Igen ám, de mi lehet a megoldás?

„Úgy szoktam mondani, hogy kétféle ajándék létezik: anyagi és élményajándék” – fogalmaz ennek kapcsán Robert Lilienfeld, aki könyvet is írt a környezettudatos, minimalista életvitelről. Lilienfeld szerint azok az ajándékok váltják ki a legjobb érzéseket, és azok a legegészségesebbek, amik élményeket nyújtanak nekünk. Hozzásegíthetünk másokat utazáshoz, adhatunk nekik belépőjegyeket koncertekre, múzeumokba, sporteseményekre. A kamaszok mindig örülnek a fizetős zene- és mobilalkalmazás-letöltési lehetőségnek. „Ez nagyon kedvező a »használjunk minél kevesebb tárgyat« szemlélet szerint, mert élményt adunk, nem pedig tárgyat, aminek az érzelmi hatása is tartósabb” – érvel a szakértő.

Ez a fajta ajándékozás minimálisra csökkenti a csomagolás és a szállítás szükségességét, ám „hagyományos” meglepetést is adhatunk úgy, hogy közben csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét. A környezettudatos közösségimédia-felhasználók körében hatalmas trend, hogy újrahasznosított csomagolásról posztolnak fantasztikus képeket, amik például régi újságok felhasználásával készültek.

A környezetvédelem és az egyéni döntések hatásának összetettségét jól mutatja a tény, hogy míg egy utazás – mint nem tárgyi ajándék – bizonyos szempontból környezetbarátnak tekinthető, másfelől viszont a repülés ökológiai lábnyoma miatt mégsem állíthatjuk, hogy száz százalékig az lenne. Ha valamennyi aspektusra egyszerre szeretnél figyelni, akkor valószínűleg a természetes anyagokból, kézzel készített ajándékok valók neked. Klasszikusnak számítanak az édességek, a kozmetikumok és a dísztárgyak, de ezekben is nyújthatsz újat némi fantáziával és kreativitással. Ráadásul óriási plusz, hogy szívedet-lelkedet beleteheted a folyamatba.

 

Műfenyő vagy igazi?

A karácsonyfa-kérdés is elképesztő vitákhoz vezet mind a közösségi médiában, mind pedig a való életben. Holott tény, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a választás pedig – ugyanúgy, mint az ajándékok esetében – egyéni döntés.

Egy műfenyő hosszú éveken át jó szolgálatot tehet, így nem kell minden decemberben bajlódni a beszerzésével. Az igazi fenyő másik hátránya, hogy olyan penészgombák és más mikroorganizmusok lakozhatnak benne, amik allergiás tünetekhez vezethetnek Két hét alatt hatszorosára nő a penészgomba-koncentráció egy beltéren tartott fenyőben. Az élő fa tehát nem lehet hipoallergén, ráadásul a családi örökségből származó karácsonyfadíszek hosszú évtizedek porát hordozhatják, ami ugyancsak tüsszögésre bírhatja még azokat is, akiknél egyébként nem diagnosztizáltak semmilyen allergiát.

Ugyanakkor – csak hogy ez se legyen olyan egyszerű – a műfenyők kőolaj felhasználásával készülnek, tehát nem megújuló energiaforrással. Sőt a gyártási folyamathoz gyakran dioxinok kellenek, amik igencsak mérgező, rákkeltő anyagként képesek raktározódni az emberek és az állatok zsírszöveteiben. Sokszor említett hátrányuk még a fenyőillat hiánya is, ami illatosítókkal, gyertyákkal és füstölőkkel talán pótolható ugyan, ám ezek szintén allergiakeltő megoldások lehetnek.

A tévhittel ellentétben az élő fenyők többségét direkt erre a célra termesztik és vágják ki, tehát a megfelelő forrásból vásárolt fák valójában nem „hiányoznak” az élővilágból, hiányuk nem károsítja a környezetet. Ha élő fát szeretnél, de ennek ellenére mégis aggaszt a fakivágás ténye, akkor a gyökeres vagy „cserepes” megoldást neked találták ki. Az ünnepek után remek helye lesz a kertben vagy más arra alkalmas helyen elültetve.

 

Karácsonyi lakoma „zölden”: fő a mértékletesség!

Az első és legfontosabb környezetbarát táplálkozási tippnek az alakod is örülni fog: ne vidd túlzásba sem az ételkészítést, sem pedig az evést! Ha ezt sikerül betartani, akkor bármi kerüljön is az asztalra, máris óriási lépést tettél az egészségesebb és zöldebb karácsony felé.

Lehetőleg annyi étellel készülj, amennyi el is fogy rövid időn belül. Ennek leggyakoribb akadálya a hiánytól való félelem: „mi lesz, ha elfogy, mi lesz, ha nem elég?” Pedig te is jól tudod, hogy léteznek percek alatt elkészíthető finomságok, tehát az sem tragédia, ha egy kis utánpótlásról kell gondoskodnod.

Ami az ételek és a hozzávalók „zöldségét” illeti, bizony, nemcsak a szó szoros értelmében vett zöldségek lehetnek zöldebbek. Nem állíthatjuk, hogy megéri mindenből „bio” megjelölésűt venni – főleg, mivel ennek a jelzőnek helytől, időtől és helyzettől függően változhat a jelentése –, de igenis van mód arra, hogy minél kevesebb adalékanyaggal süss és főzz. Az ünnepek alkalmával olyan fogások is beleférhetnek, amik máskor nem annyira, de ne feledd: szinte nincs olyan finomság, amit ne lehetne egészségesebb és környezettudatosabb módon elkészíteni!

Ha mégis beüt a krach, és azon kapod magad, hogy a kelleténél sokkal több otthon a kaja, akkor az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett nyugodtan ajándékozd oda olyan embereknek vagy szervezeteknek, akik szívesen fogadják. A jótékonykodás mellett másik megoldás a lehetőség szerinti fagyasztás, vagy a maradék „újrahasznosítása” más receptekhez.

Ha pedig nem az asztalon túl sok a kaja, hanem benned, akkor pihenj, ejtőzz, és másnap vágj neki újult erővel az edzésnek!

 

Zöldebb karácsonyi díszek – hogyan?

A karácsonyi fények mesések, ugyanakkor elképesztő mennyiségű áramot igényelhetnek. Szerencsére ma már szinte könnyebben elérhetőek a sokkal csekélyebb fogyasztású LED izzós fényfüzérek, amik át sem melegszenek, így kevésbé balesetveszélyesek. Sőt, a kültéri változatok akár napelemmel is kaphatók. A beltéri egységekhez – amennyiben nem hálózatról működnek – érdemes újratölthető elemet használnod az eldobható helyett. Ezeket a megoldásokat nemcsak a környezet, hanem a pénztárcád is díjazni fogja.

 

„A kevesebb több”, ez a zöld karácsony mottója

Kevesebb és jobban átgondolt ajándék; észszerű és kis fogyasztású dekoráció; s pont annyi étel, amennyi elfogy. Ennyi a lényeg dióhéjban. Az már csak hab a tortán, hogy mintha a stresszmentes ünnepek receptje is valami hasonló volna…

Hasonló témájú cikkeink