Természetes módszerek a fehérebb fogakért

Természetes módszerek a fehérebb fogakért
Sándor Alexandra Valéria
2016. szeptember 23.

Ha ráférne egy kis turbózás a mosolyodra, és kíváncsi vagy a legegyszerűbb, legkönnyebben kivitelezhető megoldásokra.

  1. Fogmosás helyesen

Akármilyen meglepő, a fogak elszíneződésének leggyakoribb oka a helytelen fogmosási technika. Pedig ha naponta kétszer-háromszor átsikálod az összes elérhető fogfelszínt magas fluoridtartalmú fogkrémmel, eleve a töredékére csökken a látható lepedékképződés veszélye. A fogkrémek egyébként nem arra szolgálnak, hogy „leoldják” a szennyeződéseket, hanem arra, hogy a fogkefe megfelelő dörzsölő mozdulataival eltávolítsák az ételmaradékokat és a bennük elszaporodott baktériumokat. A fogközök tisztítása pedig fogselyemmel vagy speciális kis kefével oldható meg a legegyszerűbben – ez a fogmosás utolsó lépése kell, hogy legyen.

 

  1. Olajos öblögetés

Az ájurvédikus hagyomány egyik legrégebbi egészségmegőrző rítusa az olajos szájöblítés, amelynek során egy evőkanál növényi olajat – például szezámot, kókuszt vagy olívát – húsz percig kell forgatni a szájban a baktériumok természetes és kíméletes eltávolítására. A kókuszolaj foglepedék-megelőző hatása már tudományosan is bizonyított, amivel hozzájárul a ragyogóbb mosolyhoz.

 

  1. Szódabikarbóna

Nemcsak a sütésnél lehet nagy segítség, hanem a fogak tisztántartásában is. Felületaktív anyagként hatékony házi fogkrém készíthető belőle, ám a szakértők szerint szerencsésebb helyette „bolti” nátrium-hidrogénkarbonát tartalmút választani, hiszen ezek kiegyensúlyozott összetételüknél fogva semmiképpen sem roncsolják a fogzománcot.

 

  1. Alma, ananász, eper

Az almasav serkenti a nyáltermelést, amivel hozzájárul a szuvasodást és elszíneződést okozó savak semlegesítéséhez. Az ananász egyik értékes összetevőjét, a bromelint tartalmazó fogkrémek pedig bizonyítottan fogfehérítő hatásúak. Az epernek viszont már egy kicsit ellentmondásos a híre: sokan a belőle készült pépet tartják a ragyogó mosoly zálogának, míg mások meggyőződéssel állítják, hogy citromsav tartalma miatt káros lehet a fogzománcra.

 

  1. Hidrogén-peroxid

Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 6%-os hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrém már két hét alatt láthatóan fehérebbé varázsolja a fogakat. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége figyelmeztet, hogy ennél kisebb koncentráció esetén a módszer nem annyira hatékony, ráadásul óvatosan kell bánni vele, hiszen irritálhatja az ínyszöveteket.

 

  1. Almaecet

Az egyik legismertebb természetes antibiotikum, amely valóban elpusztítja a foglepedékért és az elszíneződésért felelős baktériumokat. Sokan szeretnek kúraszerűen öblögetni vele, hiszen egy-két árnyalattal képes fehérebbé tenni a fogakat.

 

  1. Kurkuma

Furcsának tűnhet, hogy éppen egy ilyen élénk színű fűszer alkalmas lehet a fogfehérítésre, ám a keleti hagyományok szerint a belőle készült paszta még azokban az időkben is csillogó mosolyt biztosított, amikor még messze nem létezett fogkefe és fogkrém.

 

  1. Étkezés után okosan

A kávé, a vörösbor és a sötét színű bogyós gyümölcsök színező hatása közismert, ám nem kell teljesen lemondani róluk annak sem, aki hófehér fogakat szeretne: a fogyasztásuk utáni azonnali vizes szájöblítés máris sokat segít, a fogmosással – a zománc károsodásának elkerülésére – pedig érdemes félórát várni.