Egy nap kávé nélkül – Így lehetsz friss koffein nélkül is

Egy nap kávé nélkül – Így lehetsz friss koffein nélkül is
Szabó Vivien
2016. november 21.

A kávéfogyasztás mindennapos dolog, de a kávérajongók majdnem fele úgy érzi, nem tesz jót neki a túl sok koffein. Szerencsére van megoldás azok számára is, akik kávé nélkül szeretnének felfrissülni!

Számtalan termék tartalmaz koffeint, olyanok is, amelyekről sosem gondolnád. Ott van a kávéban és jó néhány teában, de tudtad, hogy egyes gyógyszerekben, a csokiban, a guaranát tartalmazó italokban, az energia- és sportitalok nagy részében is megtalálható? És ha az ajánlott napi bevitelt meghaladó mértékben fogyasztod, az sem hosszú-, sem rövidtávon nem tesz jót a szervezetednek. Persze jólesik a finom, forró reggeli kávé, de néha érdemes beiktatni olyan napokat is, amikor helyettesíted a koffeint más frissítőkkel, technikákkal.

Nézzünk pár ilyet!

 

Legyen világosság!

Ne kuksolj reggel a sötét szobában, hanem amikor felkelsz, rögtön húzd el a függönyöket, tárd ki az ablakot, nyisd nagyra a szemed és idd be a fényt, minden pórusoddal. A fény az agy belső órájára is hat, amely azonnal hormonális változásokkal reagál rá, a hormonok pedig „berúgják a motort”.

Ráadásul a napfény szabályozza valamennyi élőlény, így az ember alvás-ébrenlét ciklusát – ez a cirkadián ritmus, más néven a szervezet napi biológiai órája. Ha ez a ciklus felborul, az hangulati- és alvászavarokat okozhat, és befolyásolhatja az anyagcserét is. Úgyhogy amellett, hogy a fény kitisztítja az agyat és segít felébredni, jótékony hatással van többek között a hangulatodra is.

Persze ezzel a téli reggeleken nem sokra mész, ezért ilyenkor érdemes lehet akár fényterápiához is fordulni segítségért. Vagy a tél közepén elutazni egy forró trópusi szigetre…

 

Cidrizel? Helyes!

A reggeli ablaknyitás már csak azért is fontos, mert kicseréled a lakás elhasznált levegőjét. Ha fázol, a hidegtől máris élénkebb vagy, de a jóleső forró zuhany utolsó két percére is jól teszed, ha letekered a meleg vizet. A hideg, frissítő zuhany nagyon jót tesz a vérkeringésnek, a bőröd feszesebb és szebb lesz tőle, ráadásul minden maradék álmosság elillan a szemedből, az biztos.

Ha kemény vagy, váltogathatod a forró és a hideg vizet egymással, így máris egy dupla eszpresszó hatását érezheted, szó szerint a bőrödön is.

 

Jó ételek, jó közérzet

Egy kávémentes napon kerülj el minden olyan hatást, amely álmosító lehet. Ilyen például a jól ismert „kajakóma”, amely a hatalmas ebédek és vacsorák után jelentkezik. A túlterhelt gyomor, a zsíros, kiegyenlítetlen ételek diszharmonikussá tesznek, a maximális üzemmódban erőlködő emésztőrendszer elveszi az energiád a fontosabb dolgoktól – ennek egyenes következménye, hogy te pedig belassulsz.

Nos, ha okosan állítod össze az étrendedet, ha megfelelő mértékben van jelen az ételeidben a szénhidrát-fehérje-zsír szentháromsága, és ha nem esel abba a hibába, hogy túleszed magad, akkor az étkezések után automatikusan jelentkező punnyadtságtól is megszabadulhatsz.

 

Miben van a vitamin?

És ha már étkezés, akkor a megfelelő vitaminbevitelt se felejtsd el. Minden évszakban ugyanolyan fontos, hogy a szervezeted megkapja a szükséges vitaminokat is. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy sajnos a ma termelt gyümölcsök és zöldségek a 100 évvel ezelőtti vitaminszint felét-harmadát tartalmazzák csak, ezért muszáj máshonnan pótolnod a fontos vitaminokat.

Állíts össze egy, az életmódodhoz optimalizált vitamincsomagot, és minden nap tartsd magad szinten, hogy energikus maradj még a sötét téli hónapokban is.

 

Nevetés, pozitív emóciók

Ha rossz a hangulatod, azzal bizony együtt jár, hogy lelassulsz, nincs kedved mozogni, sőt, legszívesebben ki se dugnád az orrodat otthonról. Szakítsd meg az ördögi kört, és nevess többet! Persze, ezt könnyű mondani, de ilyenkor jöhetnek képbe a barátok, a közös programok, a vicces videók, és minden, ami pozitív hatással van rád. És nem, most nem a csokira gondoltunk!

 

Rágózz. Igen, komolyan.

A felmérések azt mutatják, hogy azoknak, akik rágóznak, rövidebb a reakcióidejük, gyorsabbak, fókuszáltabbak, jobb az általános hangulatuk. A rágózás gyorsítja a véráramlást az agyban, így az agy több oxigénhez jut, legalábbis a rágógumi rágásának első 15 percében. Ez nem túl sok idő, ezért érdemes akkor bekapni a rágót, amikor tudod, hogy hamarosan még aktívabbnak kell lenned. Például egy vizsga vagy tárgyalás előtt. Csak el ne felejtsd kiköpni, még mielőtt elkezdődik!

 

Nagy levegő…

Vegyél egy nagy levegőt… vagy többet. A légzőgyakorlatok extra oxigénhez juttatják a sejtjeidet, az extra oxigén pedig olyan az agyadnak, mintha turbó üzemmódba kapcsoltad volna. De nem csak az agyműködést serkeni a sok oxigén, hiszen minden porcikád felébred tőle. Vegyél pár nagy levegőt, préseld össze a rekeszizmod, feszítsd meg a hasad, és ezt ismételd meg legalább 10 alkalommal. Garantáltan felélénkülsz tőle!

 

Színek, színek, színek

A színek nagyon erősen hatnak ránk, bár legtöbbször ennek egyáltalán nem vagyunk tudatában. Csak észrevesszük, hogy vannak helyek, ahol szorongunk, vannak, ahol megnyugszunk, vagy ahol éppenséggel felfrissülünk, netán fáradtabbnak érezzük magunkat a megszokottnál.

Mire érdemes odafigyelni? Nézzük az evidenciákat: a piros élénkít, de hosszú távon izgágaságot, idegességet okozhat. Viszont emeli a pulzust, az adrenalinszintet, szóval csak csínján vele! De ha élénkségre vágysz, használd bátran, ha nem is nagy mennyiségben. Vegyél fel piros felsőt vagy kiegészítőket, ha nagyon fáradtan ébredtél, sőt, a piros körömlakk is jó hatással lesz rád.  A környezeted is megváltoztathatod: dobd fel a dolgozósarkodat piros tárgyakkal. A sárga is élénkít, így egy csokor sárga tulipán például nemcsak szemet gyönyörködtető az asztalon, hanem vidámságával és szépségével aktivizál is.

 

Masszázs

A masszázs nem a lusták sportja. Számtalan olyan masszázstechnika létezik, amely nem pihentető, nyugtató, inkább pezsdítő, energetizáló hatással van a szervezetre. Ezek kifejezetten egészségesek és – bár élénkítenek – elűzik a stresszt, harmonizálják az idegrendszert, és a sejteknek segítenek megszabadulni a méreganyagoktól. Érdemes kipróbálni őket!

 

Mozgás

Ugye, ezt senkinek sem kell mondani, hogy a mozgás felélénkíti a testet? Sőt, a szellemet is, ezért van az, hogy egy kiadós edzés után valahogy pihentebbnek tűnik az ember agya, gyorsabban futnak a gondolatok, összeszedettebb és fókuszáltabb vagy. Tehát az ép testben ép lélek – és ép szellem lakik.

A mozgás felfrissít, élénkít és kiegyensúlyoz, ha pedig nincs időd edzeni vagy futni egy jót, legalább végezz pár egyszerű tornagyakorlatot, vagy sétálj egyet a friss levegőn. Meglátod, ez nemcsak felélénkít, de rendet is rak a fejedben, ha kell.