Váratlan apróságok, amik befolyásolják az edzésed hatékonyságát

Váratlan apróságok, amik befolyásolják az edzésed hatékonyságát
Szabó Vivien
2017. május 3.

Biztosan te is észrevetted már, hogy nem minden alkalommal ugyanolyan az edzés. Van, hogy jobban esik, mint máskor, előfordul, hogy sokkal eredményesebbnek érzed, néha pedig sokkal kevesebbet bírsz, mint a megszokott. 

Vajon mik azok az apróságok, amik befolyásolnak edzés közben?Ha felismered ezeket a tényezőket, akkor sokkal tudatosabban tehetsz azért a jövőben, hogy még jobb legyél!

Lássuk, mik ezek!

 

Mennyit iszol

Edzés közben nem csak azért van szükséged megfelelő folyadékbevitelre, mert a szervezeted vízkészletének nagy részét kiizzadod, hanem azért is, mert az izmaid és az ízületek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a víz. Ha úgy érzed, szomjas vagy, akkor a szervezeted valójában már sokkal régebb óta szomjazik. Bár ebből te lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy nehezebben megy az edzés vagy gyorsabban elfáradsz!

Tipp: A legjobb, ha vizet viszel magaddal az edzésre, hiszen az energiaitalok és a gyümölcslevek a legtöbb esetben csak szomjasabbá tesznek!

 

Milyen kedvvel indulsz neki

Nem csak az edzés befolyásolja a hangulatodat, hanem fordítva is igaz! Hogyan is működik ez? Mivel a tested és a lelked szoros összeköttetésben van, ezért azok az apró jelek, amiket az agyad küld az izmaidnak, sejtjeidnek, befolyásolják, hogy hogyan teljesítesz.

Mivel sokat számít, hogy milyen a kedved, ezért az sem mindegy, hogy milyen hangulatban épp mit edzel. Ha boldog vagy és fel vagy pörögve, akkor jobban fogsz tudni koncentrálni, javul az egyensúlyérzéked és gyorsabb leszel, ha viszont rossz hangulatban vágsz neki az edzésnek, akkor a monotonabb gyakorlatokat javasoljuk, hiszen a koncentráció és a mozgáskoordináció nehezebben megy majd.

 

Milyen zenét hallgatsz

Az előző pont átvezet a zenéhez, hiszen az edzés alatti teljesítményed, a hangulatod, és az, hogy edzés előtt vagy alatt milyen zene szól, nagyban befolyásolják a teljesítményed. Ha egy pörgős zenét vagy a kedvenc számodat hallgatod edzés közben, az boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetedben, ami feldobja a hangulatod, tompítja a fáradtságot és az esetleges fájdalmat, amit edzés közben érzel.

Ez még nem minden, ha valamilyen kardió edzést végzel, akkor a zene ritmusa is nagyon fontos, hiszen tudat alatt is ennek az ütemére fogsz mozogni, azaz, ha futás közben lassú zenét hallgatsz, lassulni fogsz, ha egy pörgősebb szám jön, akkor pedig ösztönösen is gyorsítani kezdesz majd.

 

Mikor edzel

Egy biztos, ha bármikor a nap során elmész edzeni, jobbat teszel vele, mintha egyáltalán nem mentél volna. Viccet félretéve, nem mindegy, hogy reggel, napközben, délután vagy este edzel, hiszen más eredményt és más hatást érhetsz el, ha különböző időpontokban mozogsz. Ha például az a célod, hogy jobban aludj, akkor érdemes reggel edzeni, ha gyorsan akarsz fejlődni, akkor érdemes mindig ugyanabban az időpontban mozogni, ha erősíteni szeretnél, akkor a legjobb időpont a késő délután vagy az este, a fogyáshoz pedig szintén a reggeli órák a legjobbak.

 

Mit viselsz

Minden edzéstípus más ruhadarabokat és felszerelést igényel: nem mindegy például, hogy milyen anyagból van a ruhád vagy mennyire kényelmes és praktikus az, amit éppen viselsz. Az öltözködésed ugyanis nem csak a hangulatodat befolyásolja – hiszen egy új ruhában mindig jobban megy az edzés – de az is sokat számít, hogy mennyire engedi szellőzni a bőröd és te hogyan érzed magad benne.

 

Ezek után már nem meglepő, hogy vannak jobb és rosszabb napok edzés során is, hiszen számos tényező van hatással rád egyszerre. Ma milyen napod van?