A 10 legjobb fitnesz tanács, amit valaha kaptam

A 10 legjobb fitnesz tanács, amit valaha kaptam
Szabó Vivien
2017. június 12.

Van, hogy úgy érzed, már profi vagy a sportban, de az is lehet, hogy még csak most ismerkedsz egy új mozgásformával. Bármelyik szituációban is vagy, tanácsokból sosem elég, hiszen ebből tanulhatsz, és ez motiválhat arra, hogy fejlődj.

  1. Legyen célja az edzésnek!

Talán te is észrevetted már, hogy amikor van egy konkrét célod, mindig jobban teljesítesz. Ez persze nem csak az edzésre igaz, hanem a mindennapokra, a munkára vagy a tanulásra is. Ezért fontos, hogy a sportban is kitűzz magadnak célokat, hiszen ez nagyon sokat segít a folyamatos fejlődésben. Fogyni akarsz, le akarod futni a félmaratont, erősebb, gyorsabb vagy izmosabb szeretnél lenni? Csak rajtad múlik!

 

  1. Tervezd meg az edzéseket!

Különbség van aközött, hogy heti pár alkalommal jársz le edzeni, és aközött, hogy hétfőn, szerdán és pénteken van edzésnap. Azaz a tervezés a sportban is ugyanolyan fontos, mint az életben, hiszen így jobban tudsz készülni a sportos napokra mind testileg, mind pedig lélekben. Sőt, így azt is könnyebb megállni, hogy más programokkal zsúfold tele a naptáradat, és csak az utolsó pillanatban vedd észre, hogy az edzésre már nem lesz időd.

 

  1. Kísérletezz!

Nincs olyan kikísérletezett módszer, ami általánosan működik, amit mindenki bele tud illeszteni az életébe, és amivel mindenki elégedett. Hiába állítják egyesek, hogy csak reggel hatékony, mások pedig, hogy inkább az esti órákban érdemes járni! A legjobb tehát, amit tehetsz, hogy kipróbálod, neked melyik verzió jön be a legjobban. Kísérletezd ki, hogy nálad mi működik és ne hallgass másokra, csakis saját magadra!

 

  1. Ne add fel!

Ugyanúgy, ahogy mindenhez az életben, a sporthoz is hozzá kell szoknod, azaz az első egy-két alkalom még nem mérvadó abból a szempontból, hogy hosszabb távon élvezed-e vagy sem az adott mozgásformát, vagy a sportot általában. Amikor valami új dologba fogsz, az elsőre mindig nehezebb, hiszen meg kell ugranod néhány akadályt. Semmi gond, így még izgalmasabb! A kihívás csak motiváljon, soha ne szegje a kedved!

 

  1. Ne hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást!

A bemelegítés alatt nem csak az izmaidat készíted fel az edzésre, de fejben is ráhangolódsz a mozgásra egy kicsit. Ez a néhány perc pont arra elég, hogy megérkezz, átállj és motiváld magadat. Edzés végén hasonló a séma, ott egy megfelelő lezárást kell megadnod, levonni a tanulságokat és új célokat felállítani.

 

  1. Kezdd lassan!

Kihagytál néhány hetet, sérülés után kezdesz újra a mozgásba vagy most vágsz bele egy teljesen új sportágba? Lehet, hogy korábban már nagyon jó voltál, de fogadd el, hogy ha kis lépésekkel haladsz, akkor hatékonyabb lehetsz! Ne akard rögtön a félmaratont lefutni és ne nyúlj kapásból a nagyobb súlyokért! Várd meg, hogy hogyan reagál a tested, és hagyd, hogy alkalmazkodjon az új körülményekhez!

 

  1. Tanulj a profiktól!

A legjobb tanács, amit kaphatsz, hogy mindenben keresd a legjobbat, hiszen így tanulhatsz a legtöbbet. Szerencsére manapság már nincs nehéz dolgod, hiszen akár interneten keresztül is megtanulhatsz valamit, illetve ha kell, akár tanácsokat is kérhetsz az igazi profiktól. Ahhoz, hogy elérd a célod, fontos, hogy jó alapokkal indulj!

 

  1. Kombináld a különböző edzéstípusokat!

Sokkal jobban és látványosabban tudsz fejlődni, ha nem egyféle edzéstípust részesítesz előnyben, hanem különböző edzésformákat kombinálsz. Jó, ha ebben van valamilyen pulzusszámnövelő kardió és mellé néha beiktatsz valami teljesen más jellegű edzést is. Úszás, jóga, pilates, tánc vagy falmászás? Bármi lehet, te választasz!

 

  1. Légy nyitott az újra!

Nem csak a sportban, de az életben is fontos, hogy mindig légy nyitott az újdonságokra, hiszen így maradhatsz naprakész és motivált. Ha egy beugrós edző tartja az aznapi órát, ne futamodj meg, hanem éld meg egy új, izgalmas kihívásként! Ha valaki egy új edzésformát ajánl neked, próbáld ki, lehet, hogy beleszeretsz! Ha pedig elvesztetted a motivációd, akkor keresd tudatosan az újdonságokat, hiszen lehet, hogy csak egy kis változásra van szükséged!

 

  1. Evés és alvás – itt kezdődik az edzés.

Soha nem leszel igazán hatékony az edzésben, ha nem alszol vagy nem eszel megfelelően. Nehéz betartani, hiszen a mindennapokban sokszor minden fontosabbnak tűnik a feltöltődésnél (hát igen, nehéz beosztani a 24 órát!), de igenis fontos, hogy a regenerálódásra is elég idő jusson.

Az étkezés pedig minden sport alapja. Kövess egy egészséges étrendet és azt edd, amit igazán szeretsz!