Ne görnyedj! Tippek a jó testtartásért

Ne görnyedj! Tippek a jó testtartásért
Sándor Alexandra Valéria
2018. május 15.

A rossz tartás nemcsak a gerincedre róhat hatalmas plusz terhet, hanem a többi csontodra, az izmaidra, az ízületeidre és a belső szerveidre is. Kövesd tanácsainkat és az egészséged meghálálja.

"Húzd ki magad!"

Fogadjunk, hogy te is hallottad ezt a felszólítást kiskorodban! Akkoriban még alaptalan macerának tűnhetett – és legfeljebb azért engedelmeskedtél, hogy jól mutass az osztályképen. Pedig nem véletlen, hogy pont gyerekkorban próbálják ezt belénk sulykolni: a testtartás javarészt akkor alakul ki, és jelentősen befolyásolja a mozgásszerv-rendszer fejlődését.

Aki tehát kisdiákként sokat görnyed, annak előfordulhat, hogy a csontjai, az izmai és az ízületei másképpen növekednek. Ezért fontos a rendellenességek mielőbbi felismerése, illetve kezelése. Még ha a gyógytorna annak idején senkinek sem volt a kedvence.

A "húzd ki magad!" parancs akkor éri el a célját, ha rögzül az egészséges testtartás. Sokan valamiféle feszült, karót nyelt állapotnak képzelik el a csípő és a gerinc eszményi elhelyezkedését, pedig ez messze áll az igazságtól: az egyenes hát akkor a legjobb, ha laza vállakkal, nem kidüllesztett fenékkel, és szimmetrikus tartással párosul. Az ember ilyenkor érzi, hogy a feje búbja kissé az ég felé törekszik, de közben stabilan áll vagy ül.

 

Figyelj, hogyan ülsz!

A hátfájás és az ízületi problémák sajnos civilizációs betegségnek számítanak, mert a kultúránkban egyre nagyobb szerep jut az ülőmunkának és az ülve eltöltött szabadidőnek is. Rendszeres testmozgással persze lehet enyhíteni ennek a káros következményeit. De a helytelen ülést sajnos nem lehet sporttal kompenzálni – hacsak nem történetesen gyógytornáról van szó, amihez a testtartás fokozatos és tudatos javítása társul.

Talán viccesen hangzik, de az a helyzet, hogy a huszonegyedik századi ember jellemzően nem tudja, hogyan kell ülni. A helyes tartás megtapasztalásához helyezd a fenekedet egészen hátra, a támlához, és gondoskodj róla, hogy a támla íve kövesse a gerinced természetes vonalát. Ha ez nincs meg, és nincs lehetőséged lecserélni a széket, akkor tegyél egy összetekert törölközőt vagy egy speciális párnát a derekad alsó részéhez!

A csípődnek pedig az a legkellemesebb, ha térded legalább vele egy magasságban van, esetleg egy picit magasabban. Érdemes mindkét talpadat a földre helyezni, egyforma súlyelosztással – de hosszabb ülésnél jól jöhet egy lábtartó a megfelelő magasságba állítva.

 

Ne csak a telefonod legyen okos!

Mire az úgynevezett "SMS-nyak" bekerült a félig orvosi, félig köznyelvi zsargonba, maga az SMS ki is ment a divatból. De jött helyette száz másik üzengetési és pötyögési lehetőség, ami pont ugyanazt a problémát tetézi. Az állandóan lehajtott fej ugyanis nagyon megerőlteti a nyaki gerincszakaszt, és már egy éven át fennálló túlterhelésnek is érezhető következményei vannak.

Akkor tudsz jót tenni magaddal, ha szemmagasságba emeled a telefonodat. Vigyázat: sajnos a laptop is hasonló gondot okozhat, hiszen hiába ülsz vele kényelmes székbe, sokkal lejjebb kell nézned, mint egy asztali gépnél megfelelően beállított monitorral.

 

Tudatosan a kocsiban

Hosszú úton csábító lehet a gondolat, hogy egy kicsit hátrébb döntsd a támlát, mert azt az illúziót kelti, hogy komfortosabban ülsz. Valójában viszont az a legkényelmesebb és a legegészségesebb, ha egyenes a gerinced. Ha te vezetsz, akkor arra is figyelj, hogy ne ülj túl távol a volántól, és a hátad teljes egészében a támlához simuljon.

Itt is érvényes, hogy a térdednek csípőmagasságban, vagy picivel feljebb kell lennie. És ne feledd: nemcsak a csontjaid, az izmaidnak és az ízületeidnek van szüksége egy-kétóránkénti átmozgatásra, hanem az elmédnek is, hogy töretlenül tudj koncentrálni!

 

Le a magas sarokról!

Rossz hír a hölgyeknek: érdemes csak bizonyos alkalmakra tartogatni a magas sarkú lábbeliket, különben egészségügyi probléma lehet a vége. Az ilyen cipőktől sajnos a kelleténél előrébb kerül az alsó gerincszakasz, így túlzott görbület figyelhető meg.

Ez a testtartás ideiglenesen és bizonyos mértékig még szépnek is mondható, hiszen optikailag nyújtja az alakot. Ezért van az, hogy sokan már nem is szeretik látni a tükörképüket lapos talpúban. Viszont ha lekerül a cipő, akkor jönnek a gondok. Jó hír viszont, hogy szakértői segítséggel minden tartásprobléma korrigálható!

 

Egyenesen húzni a lóbőrt

Alvás terén nincs kompromisszum: olyan körülményeket kell hozzá teremteni, ami a lehető legjobb. Igazából a pénz sem lehet kifogás, mert a nem meglelő ágy és matrac árának sokszorosát kell majd kifizetni a kezelésekre, amikor az ilyen gondatlanságból baj lesz.

Az ideális feltételek részét képezi a legalább félkemény matrac, ami megfelelően alátámasztja a gerincet. Ha az oldaladon fekve alszol, érdemes enyhén (nem nagyon!) felhúzni a térded. A háton fekvők pedig semmiképpen ne voksoljanak a kispárna-nagypárna kombóra, mert az a nyakuknak túl magas lesz. Utóbbiak a térdhajlatuk alá egy összetekert plédet is tehetnek a deréktáj tehermentesítésére. Mindenkinek megfontolandó normál helyett anatómiailag formázott párna beszerzése.

 

Kidolgozott törzsizmok

A has, a derék és a hátizmok kulcsszerepet játszanak a megfelelő testtartásban, hiszen egészséges testsúly, testösszetétel és izomtónus mind pozitívan hatnak rá. Az említett izomcsoportok rendszeres és gondos átmozgatásával szó szerint "jobban tudod tartani magad", mint azok, akik lustálkodnak.

Az ülő életmód kapcsán egyébként a rosszul rögzült szokások mellett a gerincmenti izmok leépülése jelenti a leggyakoribb bajt: ha azt sikerül alapos átmozgatással megakadályozni, akkor szinte biztos, hogy nem fogsz majd rossz testtartásból eredő problémákkal küszködni.