12 zavarba ejtő férfiprobléma megoldása

12 zavarba ejtő férfiprobléma megoldása
Sándor Alexandra Valéria
2018. május 24.

Testszag, sörhas, kopaszodás... Beletörődni vagy helyrehozni? Ez itt a kérdés. Elmondjuk a lehetőségeket, a döntés a tiéd.

Hátszőrzet

Egy férfinak a húszas évei közepére kiderül, hogy mi a sorsa hátszőr szempontjából: alig néhány szálacska, pár szőrcsomó itt-ott, vagy pedig kész bokor. Még szerencse, hogy ahány test, annyiféle alternatíva létezik – és a hölgyeknél is ízlésfüggő, hogy melyik tetszik nekik.

Jó hír, hogy aki meg szeretné szelídíteni a hátán burjánzó szőrszálakat, gyakorlatilag bármelyik szőrtelenítő módszer közül választhat. A borotva a leggyorsabb, ám az eredménye csupán néhány napig tart. A gyökeres eltávolítási módok közül az epilátor a fájdalomfaktor miatt nem annyira praktikus, a gyanta viszont kiváló. A lézeres vagy villanófényes szőrtelenítés pedig szuper tartós megoldást nyújt.

 

Sörhas

Nem muszáj sört inni a jellegzetes pasipocakhoz. A férfiak ugyanis eleve hajlamosabbak a deréktáji zsírpárnák felhalmozására, így bármi előidézheti náluk a problémát, ami hizlal.

A has környékén felhalmozódó úgynevezett zsigeri zsír azonban a legalattomosabb: növeli a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az anyagcsere-zavarok kockázatát is. Ezért érdemes kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással megszabadulni tőle. Jó hírünk az uraknak: sokan közülük pont hasról fogynak először.

 

Túlzott izzadás

Biológiailag bizonyított tény, hogy a férfiak több folyadékot veszítenek verejtékezés útján, mint a nők. Ha viszont folyton törölgetned kell a kezedet, és naponta átizzadod az ingedet, akkor lehet, hogy ez már nem csak "pasi dolog".

Előfordulhat, hogy hiperhidrózisról, azaz túlzott verejtékezésről van szó. Ilyenkor a verejtékmirigyek erőteljesebben reagálnak a stresszre és a melegre – sőt néha úgy is tűnhet, mintha mindenféle behatás nélkül indulnának be. A probléma különösen zavaró lehet a hónalj, a tenyér és a talp tájékán.

Nem kell beletörődnöd a helyzetbe, mert többféle megoldás is létezik; ám a rend kedvéért nem árt, ha aláveted magad egy általános kivizsgálásnak, hogy például nem a pajzsmirigyed rakoncátlankodik-e, hanem valóban a verejtékmirigyeid. Utóbbi esetben a legkorszerűbb orvosi módszerek közé tartozik az elektromos impulzusokkal működő iontoforezis kezelés, az antikolinerg gyógyszeres terápia, vagy éppen az endoszkópos verejtékmirigy-eltávolítás.

 

Összenőtt szemöldök

Rég vége azoknak az időknek, amikor a férfiak számára tabu volt a szemöldök gondozása. Sőt, mondhatjuk, hogy az általános ápoltság része lett, hogy eltávolítsák a nagyon messzire eső szálakat. Ehhez többnyire elég egy csipesz és egy tükör – vagy esetleg egy segítőkész hölgy partner, aki a saját kozmetikai rutinjának köszönhetően már profi a témában.

Egyáltalán nem vall piperkőcségre, ha egy úriember legalább a két szemöldöke közé nőtt szálacskákat eltávolítja. Nyilván ennél komolyabb formázásra is adott a lehetőség, akár gyantával. A lényeg, hogy az eredménytől férfiasan harmonikus legyen az arc.

 

Borotvapöttyök

Az embernek keményen meg kell dolgoznia borotválkozáskor a tökéletesen sima archoz. Éppen ezért különösen bosszantó, ha kis piros pöttyök csúfítják el a végeredményt.

Tulajdonképpen benőtt szőrszálak okozta gyulladásról van szó, ami gyakoribb azoknál, akiket göndör hajjal áldott meg a sors. A probléma megelőzésére érdemes meleg vízzel arcot mosni borotválkozás előtt, és a bőrradírozás sem ördögtől való: minden segít, ami felpuhítja a bőrt és eltávolítja az elhalt hámsejteket. Érzékeny bőr esetén érdemes a szőr növekedési irányával megegyezően húzni a borotvát, utána pedig nyugtató krémet használni.

 

Rozácea

Ha nem "lányos" zavarodban pirulsz el, hanem sajnos máskor is, és koccintás nélkül is borvirágos arcod szokott lenni, akkor bizony egy gyakori bőrbetegséggel állsz szemben, amit rozáceának hívnak. Ilyenkor a bőr foltokban megvastagszik, kipirul és megduzzad. Főleg az arc középső részén és az orron pattanások és kis piros pöttyök jelenhetnek meg.

Az alkoholfogyasztás ronthat a helyzeten. A megfelelő kezeléshez bőrgyógyászati konzultáció szükséges.

 

Kopaszodás

Fájdalmas tény, hogy a legtöbb férfinak 35 éves korára már láthatóan ritkul a haja, 50 évesen pedig számottevő hajveszteséggel számolhat. Általában a hajvonal „feljebb húzódásával” kezdődik a dolog a halántékon, aztán jön a fejtetőn a kopasz folt. A részben genetikai, részben pedig környezeti tényezőkre visszavezethető problémára két megoldás létezik.

Az egyik a változás elfogadása, a másik pedig olyan segítségnek az igénybevétele, ami hozzájárul a hajkorona megmentéséhez. A manapság elterjedt leggyakoribb kezelés a hajbeültetés, amelynek során a meglévő hajhagymák közül „telepítenek” át meghatározott számút a ritkuló területekre.

 

Színtévesztés

A színtévesztés genetikailag férfi probléma, hiszen nőknél csak nagyon elvétve fordul elő. Nem azt jelenti, hogy az ember fekete-fehérben lát mindent. Leggyakoribb formájánál a páciens nem tudja megkülönböztetni egymástól a pirosat és a zöldet.

Valódi megoldás sajnos nem létezik rá, legfeljebb tökélyre lehet fejleszteni a kiküszöbölését azoknak a kellemetlenségeknek, amiket okozhat. Gyakori ugyanis, hogy hiába látja valaki a zöldet és a pirosat is sárgának, valahogy mindegyik "másképpen" sárga – csak meg kell tudni megkülönböztetni egymástól az árnyalatokat.

 

Horkolás

A horkolás addig vicces dolog, ameddig nem maga az ember vagy a partnere csinálja. Az alkalmankénti éji koncertezéssel általában semmi gond, de amint rendszeressé válik, felmerül az alvási apnoé veszélye. Ez pedig orvosi értelemben is komoly, hiszen alvás közbeni krónikus oxigénhiányról van szó, mely károsíthatja a sejtek és a szervek épségét.

Éppen ezért ha úgy érzed, hogy a horkolásod akadályoz téged vagy a párodat a pihenésben, inkább fordulj orvoshoz: lehet, hogy csupán egy néhány perces lézeres beavatkozásra lesz szükség a felső-légutak megduzzadt részének zsugorításához.

 

Böfögés

Léteznek olyan kultúrák, ahol a böfögés természetes, sőt kívánatos dolog az asztalnál. Az európai etikettbe azonban nem igazán fér bele – pedig étkezés után egyszer-kétszer teljesen normális jelenségnek számít.

A gyakori böfögés viszont emésztési zavar jele. Különösen akkor, ha más tünetekkel is párosul, például hasfájással vagy émelygéssel. Könnyen lehet, hogy egészségesebb táplálkozásra kell áttérni, de egy orvosi kivizsgálás mindenképp szükséges.

 

Szellentés

Valószínűleg nincs még egy olyan testi funkció, amiből annyi vicc született volna, mint a "galamberegetésből". Bár poénos-kínos témát jelent, voltaképpen teljesen normális dolog. Az emberek többsége naponta 6-20 alkalommal enged ki gázt a bélrendszeréből a külvilágba. A sör, a szénsavas üdítők, a bab, illetve sok zöldség és gyümölcs hajlamosít a durrogtatásra.

Mivel azonban az anyagcsere mindenkinél egyedi valamennyire, ezért elmondható, hogy a szellentést fokozó ételek és italok teljes listája egyénileg változó. Egy kis önmegfigyeléssel és étkezési napló vezetésével könnyedén felfedezhetőek az ilyen összefüggések – tehát elkerülhetővé válik, hogy a sorsdöntő pillanatokat szagos mennydörgés zavarja meg.

 

Testszag

Itt nem maga a verejtékezés a gond, hanem azok a baktériumok, amik az izzadt bőrfelületen elszaporodnak. Lényeges, hogy kétféle verejtékmirigyről beszélhetünk. Az egyik típus az "ekkrin", amelyek elsősorban a homlokon, a tenyéren és a talpon találhatóak (persze, még sok más helyen is), és inkább szagtalan sós váladékot választanak ki. A másik kategóriához az "apokrin" verejtékmirigyek tartoznak, amelyek a hónaljban, a nemi szervek tájékán, valamint a száj környékén helyezkednek el.

Míg az ekkrin mirigyek a mennyiségért felelősek, az apokrinek a bomlástermékek miatt a szagért, amit fertőtlenítő hatású mosakodószerrel és dezodorral lehet kiküszöbölni. Ha az egészséges életmód irányába tett lépések nem hozzák meg a kívánt eredményt, nagyon súlyos esetben indokolt lehet az izzadásgátló célzattal hónaljba fecskendezett botox, vagy akár a verejtékmirigyek műtéti eltávolítása is.