Ha csak az edzőteremben tudsz teljesíteni: a csekély férfilibidó okai

Ha csak az edzőteremben tudsz teljesíteni: a csekély férfilibidó okai
Sándor Alexandra Valéria
2018. november 26.

„Egy igazi férfi mindig harcra kész” – szokták mondani. Csakhogy mi van akkor, ha mégsem állnak úgy a dolgok?

Rengetegen érintettek a témában, de csak kevesen mernek beszélni róla. Pedig van megoldás erre az önbizalmat és párkapcsolatot egyaránt romboló problémára! Lássuk, milyen okok állhatnak a hátterében, illetve mit lehet tenni az egyensúly helyreállításának érdekében.

 

Milyen libidó számít alacsonynak?

Mindig is folytak kutatások a szexuális együttlétek ideális gyakoriságáról. Az egyesült államokbeli Kinsey Intézet felmérése szerint heti 3-5 alkalom teszi boldoggá az embert, míg az elégedettséghez heti 1 együttlét is elég, de a minimum határ a havi lepedőgyűrés.

Nagyszerű, hogy vannak ilyen adataink hivatkozási alapként, ám az értékelésük során két tényezőt is muszáj figyelembe venni. Az egyik, hogy az emberek szexuális étvágya természetszerűleg eltér: valaki napi 2 összebújást kíván, míg más hetekig is kiegyensúlyozott nélküle. Ez mind egészséges, amennyiben az illető testi-lelki harmóniát él meg, és nincs benne feszültség amiatt, mert túl kevés vagy túl sok lenne a szex.

A másik baj az ilyen tudományos kutatásokkal, hogy rendszerint önbevallásos alapon történik az adatgyűjtés – márpedig tudjuk, hogy ebben a témában mindenki szeret egy kicsit "nagyot mondani". Ez a hajlam megint csak arra vezethető vissza, hogy a szexuális élet a férfiasság egyik jelképe, senki sem akar lemaradni a másik mögött benne.

Alacsony libidóról tehát akkor beszélünk, amikor a szexuális élet elégtelen az egyensúlyi állapot megéléséhez, valamint párkapcsolati gondokat is okoz. Bár mindenképpen érdemes foglalkozni vele, ha más testi vagy mentális tünetek is társulnak a problémához, különösen nagy figyelmet érdemel a dolog.

 

Mi lehet az oka?

A csekély szexuális étvágy mögött számos testi és lelki ok húzódhat meg, ám többnyire ezek együtteséről van szó.

A leggyakoribb fizikai okok:

 

A leggyakoribb lelki okok:

  • stressz,
  • depresszió,
  • traumák,
  • párkapcsolati problémák.

Becslések szerint a 45 év feletti férfiak 40%-a élhet a szükségesnél alacsonyabb tesztoszteronszinttel, ami a különböző környezeti (vegyi) behatások miatt már egyre fiatalabb korban okozhat nemi problémákat. A bevitt táplálékban és a kozmetikumokban található adalékanyagok, illetve a műanyag palackokból és csomagolásokból kioldódó biszfenol-A (BPA) vegyület bizonyítottan árthat a hormonális egyensúlynak, amire változó érzékenységgel reagál az emberi szervezet: valakinek meg sem kottyan, míg másnak súlyos gondja lehet tőle.

Ami pedig a lelki és mentális okokat illeti, sajnos kénytelenek vagyunk belátni, hogy napjainkban felborult a nemi szerepek közötti egyensúly: a nők "keményedésével" párhuzamosan a férfiak "puhulása" figyelhető meg. Természetesen nem arról van szó, hogy egy hölgy ne lehetne testileg van lelkileg erős (sőt, de az ő ereje természetszerűleg másban és máshogyan nyilvánul meg), vagy egy úriember ne lágyulhatna el bizonyos helyzetekben – hanem arról, hogy a külvilágban immáron harcoló és vadászó (kis)asszony otthon, a párjával szemben is állandóan hordani akarja a nadrágot, a férfi pedig átvitt értelemben szoknyát húz. De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mindig kettőn áll a vásár, tehát sohasem csak az egyik vagy másik fél a "hibás"!

 

Az alacsony libidó kezelése

Mivel a csökkent szexuális étvágy egy tünet, voltaképpen nem azt kell gyógyítani, hanem a kiváltó ok feloldásával eszközölni a javulást. Ha semmilyen betegségre utaló direkt tünet nem áll fenn (nincs szó például kimerültségről, koncentrációs zavarról, hangulatingadozásról, indokolatlan izomtömeg-csökkenésről és testzsír-arány növekedésről, ritkuló szőrzetről vagy alvásproblémákról), első körben érdemes egészséges életmódra törekedni.

Ez kiegyensúlyozott táplálkozást jelent rendszeres testmozgással, minimális vagy nulla alkoholfogyasztással, megfelelő stresszkezeléssel, továbbá elegendő minőségi alvással. A táplálkozás szerepe már csak azért sem hanyagolható el, mert a cinkhiány például közvetlen kapcsolatban áll a merevedési zavarok kialakulásával, a túl sok feldolgozott élelmiszerben lévő adalékanyagok pedig a már említett módon hathatnak a hormonháztartásra.

A tudatos életmód mellett egy általános kivizsgálás sem árt, amelyhez először is a háziorvoshoz kell fordulni, aki az alapvető vizsgálatok (vérnyomásmérés, teljes vérkép stb.) eredményének birtokában vagy kizárja a fizikai okok valószínűségét, vagy a megfelelő szakorvoshoz irányít.

Ha a továbbiak során például tesztoszteronhiány bizonyosodik be, akkor hormonterápiára lehet szükség, míg depresszió vagy poszttraumás stressz szindróma (PTSD) esetén pszichoterápia nyújthat segítséget. Amennyiben elképzelhető, hogy az alacsony libidó egy éppen szedett gyógyszer mellékhatásaként lépett fel (többek között antidepresszánsoknál gyakran előfordul ez), már egy egyszerű gyógyszercsere is biztos megoldást jelenthet.

 

Nem szabad hasonlítgatni!

Az egészséges libidó mércéje nem lehet az, hogy a barátok – saját bevallásuk szerint – hogyan teljesítenek, mint ahogy a sokkal korábbi saját szexuális étvágy sem. Amellett, hogy két ember libidóját kizárólag akkor van értelme összehasonlítani, ha párkapcsolatban élnek egymással, és a kölcsönös boldogsághoz elengedhetetlen az efféle "egyeztetés", érdemes elfogadni azt is, hogy folyamatosan változunk, és két különböző kapcsolatban sem vagyunk ugyanolyanok.

A libidó egyik legjellemzőbb – egyben legegyszerűbben feloldható – gátja ugyanis a saját magunkkal szemben támasztott, stresszt ébresztő elvárás.