Így tarthatsz ki a 2019-es edzésfogadalmad mellett

Így tarthatsz ki a 2019-es edzésfogadalmad mellett
Sándor Alexandra Valéria
2019. február 19.

Megígérted magadnak, hogy idén végre többet mozogsz majd? Igyekszel tartani az edzéstervet, versenyre készülsz, vagy akár a saját rekordjaid megdöntésére törekszel? Segítünk, hogy valóban sikert érhess el!

Becslések szerint ötből két ember jut el odáig, hogy fogadalmat tegyen magának a több és rendszeresebb testmozgásra. De ha minden tizediknek sikerül, akkor talán már sokat mondtunk.

Sajnos rengeteg tényező befolyásolja, hogy az életmódváltás tényleg megtörténik-e, vagy megreked elméleti szinten. A következő tippek hozzájárulhatnak a gyakorlati megvalósításhoz, és vele együtt az álomforma eléréséhez.

 

Teljesíthető mérföldkövek a nagy cél mellett

A bukás leggyakoribb oka, hogy sokan bele sem vágnak – vagy esetleg csak ímmel-ámmal látnak neki –, hiszen a végcél elérhetetlen távolságban van. Aki például nulláról kezdi a futást, annak nem érdemes rögtön az 5 km-es távra gyúrni, mint ahogy a súlyzós gyakorlatokat is fokozatosan "fel kell építeni".

A jó edzésprogram legfőbb ismérve tehát a teljesíthetőség, illetve az ezáltal garantált sikerélmény. Soha tedd hát olyan magasra a lécet, hogy eleve úgy érezd: képtelen leszel megugrani! Ha viszont türelmes vagy, és számodra elfogadható magasságtól kezdve kerül az a léc egyre feljebb, akkor egyszer csak magasabban lesz, mint valaha is remélni merted.

 

A haladás mérése

Tudod, hogy mennyit mozogsz egy nap? Ha nem, akkor még a kiindulópont sincs meg, hogy mihez képest érdemes növelned a mennyiséget, és mennyivel. Szerencsére ma már rengetegféle aktivitásmérő fitneszkütyü közül válogathatsz a legegyszerűbb lépésszámlálótól kezdve az egészen profi okosórákig.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint a legmodernebb fitneszkütyük tulajdonosai heti 62 perccel többet mozognak azoknál, akik csak egy "mezei" lépésszámlálót hordanak maguknál. Hát igen: muszáj először megismerned a saját magadat és a szokásaidat ahhoz, hogy egyre jobbá válhass!

 

Segítenek a társak

A társas motiváció az egyik legjobb fegyver a sporttal kapcsolatos fogadalmad megtartására. Magadnak ugyanis elég könnyű lehet megmagyarázni, hogy ma éppen miért nincs kedved az edzéshez. Ám a kockázat, hogy emiatt mások előtt is beéghetsz, már egészen más fényben láttatja az egészet!

Egy edzőpartner, akivel közös célokért küzdesz, segít a mélypontok átvészelésében, és ellensúlyozza mindazokat a negatív hangokat, akik próbálnak gátolni a fejlődésben. Gyakori ugyanis, hogy valaki tényleg szeretne többet mozogni, ám ez a környezete számára teljesen érthetetlen, így nem tudják azt a fajta támogatást biztosítani, amire szükség lenne ilyen esetben.

 

Fogadást kötni ér

Bátran fogadj egy barátoddal abban, hogy meg tudod-e tartani a fogadalmad! Pszichológiai tény, hogy a pénznyerés lehetősége és a bukás veszélye valóban kihat a döntéseinkre, a viselkedésünkre. Lényeges, hogy a fogadás tárgya mérhető és nyomon követhető dolog legyen, ami lehetőleg számszerű. Ez lehet egy táv, egy idő, egy ismétlésszám, egy testsúly vagy akár a derékméret. Meg fogsz lepődni, hogy milyen motiváló ereje van a pénznek – amit ha sikerül az előnyödre fordítani, akkor duplán nyersz vele.

 

A határidő egy nyilvános esemény is lehet

Mi motiválhatna jobban annál, mintsem hogy regisztrálsz egy futóversenyre, aminek bizony kőbe vésett dátuma és nevezési díja is van? Nincs mese, ilyen konkrét tervvel már kénytelen leszel követni az edzésprogramot, különben rögtön lelkiismeret-furdalásod támad majd!

Persze, itt is tartsd szem előtt, amit az elején írtunk: mindenképpen teljesíthető legyen a kitűzött mérföldkő, hogy tényleg csak pozitív feszültség munkáljon benned, ne pedig félelem és stressz.

 

Nem elég a fitneszbérlet!

A legtöbben ott szúrják el, hogy a fogadalom teljesítésére irányuló törekvés kimerül egy fitneszbérlet megvásárlásában, ami aztán ott porosodik a pénztárca mélyén, vagy éppen az asztalfiókban. Ez a kis papírfecni nem tud önmagában motiválni – ráadásul ma már olyan olcsón is lehet venni, hogy még csak az anyagi áldozat sem lesz képes a megmoccanásra rávenni.

A bérletvásárlás ettől függetlenül jó első lépés lehet, ha azon nyomban követi egy második és egy harmadik is: például egy személyi edző felkérése a rendszeres mozgás elősegítésére, vagy éppen egy olyan sportcucc megvásárlása, amibe tényleg öröm belebújni. Ne feledd: az előkészületek még nem számítanak cselekvésnek – hacsak nem futottál el megvenni azt a bérletet…

 

Illeszd be a mozgást a napirendedbe!

Hiába a tökéletes edzésterv, ha egyszerűen nem egyeztethető össze a napirendeddel. Gondold végig, hogy melyek azok a napok, napszakok, amikor a legkevesebb körülmény akadályoz abban, hogy nekikezdj a mozgásnak! Kora hajnaltól késő estig gyakorlatilag bármilyen időpont bejöhet, nagyon változóak erre az egyéni igények.

Mindenkinek más a bioritmusa, így a pacsirták könnyedén kipattannak az ágyból, hogy a munkaidő előtt lenyomják a napi edzést, a baglyok pedig akár este 10-kor sem restek nekilátni. A saját időbeosztásukkal mindketten egészségesen élhetnek, de egymáséval biztosan nem – ezért célszerű a saját beállítottságodra hagyatkozni.

 

Ha még nem látod az eredményt…

Sokkal könnyebb kitartani az edzésfogadalmad mellett, ha az eredményt már látod és érzed. Igen ám, de ebben a tekintetben sem vagyunk egyformák: van, akinél szinte "azonnal" megmutatkoznak a rendszeres sportolás előnyei, míg másoknak több heti vagy havi kitartó munka szükséges. Arról nem is beszélve, hogy mi számít pontosan eredménynek. Eleinte semmiképpen sem szabad elveszned a centik és a kilók útvesztőjében, inkább a tükröt és a ruháidat figyeld! A napi méricskélés helyett talán érdemes átállnod a hetire.

A lényeg, hogy mindennap azzal a tudattal térj nyugovóra, hogy éltél a lehetőséggel, és tettél az ideális formád elérésének érdekében. Kétség nem férhet hozzá, hogy ennek biztosan meg is lesz az eredménye!