Megszűnik az OKJ 2020-ban? Mi változik a sportszakember-képzésben?

Megszűnik az OKJ 2020-ban? Mi változik a sportszakember-képzésben?
Dr. Ábrahám Júlia
2020. május 27.

Sok hír kering arról, hogy milyen változások jönnek a jogszabályok módosulásának "köszönhetően". A helyzetet tovább bonyolítja a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság. 

Ezt a nehéz helyzetet néhány ügyeskedő vállalkozás arra használja fel, hogy csúsztatásokkal teli hirdetéseivel tisztességtelen hasznot szerezzen. Ideje tehát tiszta vizet önteni a pohárba, és világosan beszélni arról, hogy mi várható a közeljövőben.

Mi változik 2020 őszén?

Ha OKJ-s (pl. sportoktató, személyi edző, fitness instruktor stb.) vagy akkreditált szakmai végzettséget nyújtó képzést (pl. korrektív tréner, erőnléti tréner, fitnesz életmód és táplálkozási tanácsadó) választasz, akkor számodra semmi! 2020. őszén a "régi" engedéllyel rendelkező oktatási intézmények továbbra is indíthatják a jól ismert képzéseiket és - amennyiben OKJ-s szakmai vizsga szervezésére jogosultak – le is vizsgáztathatják a résztvevőket.

Légy óvatos viszont, ha bármilyen más - akár néhány órás – tanfolyamra vagy továbbképzésre jelentkezel bárkinek a szervezésében! Tudnod kell, hogy ezek a - korábban szabályozatlan - képzések is bekerültek a felnőttképzési törvény hatálya alá.

Ez azt jelenti, hogy 2020. szeptember 1-től csak a jogosultsággal rendelkezők szervezhetnek bármilyen képzést. Továbbá ezeknek az intézményeknek komoly adminisztratív feladataik is lesznek: pl. felnőttképzési szerződést kell kötni a résztvevőkkel és csak a jogszabály által előírt tanúsítványt adhatják ki. Ha biztosra akarsz menni, akkor keresd a hiteles, több éve a piacon lévő iskolák képzéseit!

 

Mi lesz, ha ősszel jön a koronavírus járvány újabb hulláma?

Az attól függ, hogy milyen veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok lesznek hatályban a képzés ideje alatt. A járvány intenzív szakaszában valószínűleg csak online/digitális oktatást lehet majd tartani, ugyanúgy, mint tavasszal is. Amikor pedig a szabályok enyhítése lehetővé teszi, akkor kontakt (offline) órákkal folytatódhat a képzés.

Ha nem lesz veszélyhelyzet, akkor az érvényben lévő követelményrendszernek megfelelően kell megtartani a képzéseket. A jelenleg hatályos szabályok szerint az OKJ-s képzéseknél - államilag előírt mértékben - offline órákat is kell tartani. Ha tehát nincs veszélyhelyzet, nem lehet kizárólag online oktatás a sportos OKJ-s képzések esetében!  Az az intézmény, amely ezzel ellentétes gyakorlatot hirdet és folytat, jogellenesen működik, és komoly szankcióknak nézhet elébe.

 

Mi változik 2021-től?

Az OKJ-ból kikerülő sportos szakképesítések továbbra is elérhetőek lesznek, csak átkerülnek egy új képzési kategóriába.  Ennek szakmai képzés lesz a gyűjtőneve. Ha tehát sportoktató, személyi edző, tánc instruktor, stb. képzésre szeretnél jelentkezni jövőre, akkor ezt továbbra is megteheted. A képzések óraszáma is hasonló lesz a mostanihoz.

Lényeges változás viszont, hogy a 2021-ben megkezdett képzések vizsgáit már csak az un. akkreditált vizsgaközpontokban lehet majd letenni. A képző intézmény - ahol a tanfolyamot elvégzed - kiállít egy tanúsítványt a képzés elvégzéséről, amellyel el kell menned egy akkreditált vizsgaközpontba.

Jelenleg nincsenek még ilyen vizsgaközpontok, sőt az akkreditáció feltételei sem ismertek. Vizsgák azonban biztosan lesznek, mert a szakképzésért felelős miniszter számára jogszabály írja elő, hogy gondoskodnia kell a vizsgák megszervezéséről. A mostani OKJ-s bizonyítvány és az új képesítő bizonyítvány egyenértékű lesz, mindkettő államilag elismert és munkavállalásra jogosít majd.  

A sportedző (sportág megjelölésével), sportszervező (új komplex szakma) és a fitness-wellness instruktor szakképesítés kivételt jelent a fent említettek alól. Ezt a két szakmát ugyanis 2021-től csak szakképző intézményekben (technikum, szakképző iskola) lehet elsajátítani, az érettségivel rendelkezőknek 2 éves, az alapfokú iskolai végzettségűeknek 5 éves képzés keretében.

A szakmai végzettséget nyújtó (pl. korrektív tréner, erőnléti tréner, fitnesz életmód és táplálkozási tanácsadó) akkreditált tanfolyamokat 2022. december 31-ig el lehet végezni azokban az iskolákban, amelyek jelenleg is engedéllyel rendelkeznek e képzések tekintetében. Kedvező, hogy ezek az intézmények a vizsgákat is megszervezhetik 2022. december 31-ig, tehát ezeknél a képzéseknél nem kell akkreditált vizsgaközpontba menni.

 

Dr. Ábrahám Júlia

Fitness Akadémia

igazgató