11 tipp, hogy jobb legyen az egyensúlyérzéked

11 tipp, hogy jobb legyen az egyensúlyérzéked
Sándor Alexandra Valéria
2021. április 15.

Az egyensúly nem csupán átvitt értelemben fontos, hanem szó szerint is! Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudod minden szempontból hatékonyan fejleszteni.

Tajcsi

A tajcsi nem más, mint egy egészségmegőrző gyakorlatsor, amit Moy Lin-shin taoista szerzetes állított össze, harcművészeti alapokra építve. A tajcsi egyébként a tajcsicsuan rövidített neve, mely egy filozófiai rendszer is egyben, aminek a célja a testi-lelki harmónia elérése és fenntartása.

A "mozgó meditációnak" is nevezett tajcsi jelentősen javítja az egyensúlyérzéket, hiszen lassú és precíz mozdulatokat tartalmaz. Emellett, jót tesz minden porcikádnak, illetve a hangulatodnak is.

 

Féllábon is

Itt is érvényes, hogy "gyakorlat teszi a mestert", tehát minden olyan mozdulatsor, amihez be kell vetned az egyensúlyérzékedet, fejleszti is azt. Az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb gyakorlat, ha egy stabil bútordarab mögött – amiben igény szerint megkapaszkodhatsz – megállva felemeled az egyik lábad úgy, hogy a felemelt lábszárad derékszöget zárjon be a másikkal. Tartsd tíz másodpercig, majd 10-15 ismétlés után jöhet a lábcsere. Bármilyen meglepő, ülőmunka esetén már ez az egyszerű gyakorlat is rendkívül jótékony hatású.

 

Egyik lábról a másikra

Állj csípőszéles terpeszbe, és lassan helyezd a teljes súlyodat az egyik lábadra, miközben felemeled a talajról a másikat. Tartsd ezt a pozíciót fél percig, majd válts oldalt! Ennek a gyakorlatnak az előnye, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor elvégezheted – akár "üresjáratban", tehát sorban álláskor vagy a liftben is –, ráadásul segít a vérkeringés felpezsdítésében is.

 

Jóga és pilates

Nem véletlenül érveltünk amellett korábban, hogy akár az edzésprogramod része is lehet a jóga. A keleti bölcselethez tartozó különböző jógapozíciók – vagyis szanszkrit nyelven ászanák – növelik az általános stabilitást állás, járás és gyakorlatilag bármilyen mozgás közben. A „csoda” abban rejlik, hogy az ászanák erősítik a törzs izmait (a mélyizmokat), amik kulcsfontosságúak a megfelelő testtartásban, valamint a gerinc és a belső szervek "alátámasztásában".

A pilates pedig egy olyan mozgásforma, amit Joseph Pilates dolgozott ki a múlt században, hogy egyesítse a keleti és a nyugati tudás gyümölcseit, így sokat merít a jógából is. Például ugyanolyan fontos benne a pozíciók helyes megtartása és a légzéssel való összehangolása.

 

Egyvonalban

Lassan indulj el úgy, hogy próbálj meg tökéletesen egyenes vonalban haladni, tehát az előre lépő sarkadat illeszd pontosan a hátul maradó lábfejed elé. Ne aggódj, ha esetleg nem sikerül a kezdeti húszlépéses küszöb! A "kilengést" ugyanis – a népszerű viccekkel ellentétben – nem csupán az illuminált állapotnak lehet betudni, hanem akár annak is, hogy egyszerűen "ellustult" az egyensúlyérzéked, mert az utóbbi időben keveset mozogtál és sokat ültél. Ez a rövid és egyszerű gyakorlat koncentrációt igényel, így még arra is jó, hogy szellemileg egy kicsit felfrissítsen.

 

Lábemelés hátrafelé

A derék- és a farizmok is kulcsszerepet játszanak az egyensúly megtartásában. Nemcsak a stabilitásodhoz járul tehát hozzá, hanem a gerinced egészségéhez és a hátsó feled formájához is, ha rendszeresen végzel lábemelést hátrafelé. Ehhez állj meg egyenesen, támaszkodj egy masszív bútordarabra a két kezeddel, és emeld fel az egyik lábad hátrafelé anélkül, hogy behajlítanád a térded. (A másik lábad, amire támaszkodsz, lehet enyhén behajlított.)

Fontos, hogy a lábfejed is maradjon semleges pozícióban, tehát ne feszítsd meg! Tartsd ki ezt a testhelyzetet néhány másodpercig, majd 10-15 ismétlés után jöhet a másik láb.

 

Egy kis térdhajlítás mellé

Az előbbi gyakorlatot érdemes térdhajlítással is kombinálni úgy, hogy miután megtörtént a lábemelés hátrafelé, behajlítod a felemelt térded (nagyjából derékszögig), így a sarkad közelebb kerül a fenekedhez. Lényeges, hogy a csípőd maradjon mozdulatlan közben! Ezt a testhelyzetet is tartsd ki tetszés szerint, aztán 10-15 ismétlést követően lábcsere következik.

 

Lábujjhegyen

A vádli- vagy sarokemelésnek hívott gyakorlatra néha a mindennapi életben is szükség van. Például akkor, amikor szeretnél elérni egy magasan lévő tárgyat. Ha viszont rendszeresen, tudatosan és szimmetriára törekedve végzed, nemcsak a vádlid lesz formásabb tőle, hanem az egyensúlyérzékednek is jót tesz.

Ehhez állj meg egy bútordarab mögött vagy a falnál, vállszélességű terpeszben. Állj lábujjegyre, amennyire csak erőlködés nélkül tudsz, és legalább egy másodpercig tartsd ki a pozíciót. Itt is 10-15 ajánlott, de ezt a számot ízlés szerint növelheted. Fontos, hogy kellően rugalmas talpú cipőben – vagy ha a körülmények lehetővé teszik, akár mezítláb – végezd!

 

Guggolás

Ezt a gyakorlatot általában imádni vagy utálni szokták, csupán kevesen állnak vele semleges viszonyban. Egy biztos: megfelelően végezve elképesztően hatékony, hiszen erősíti a láb és a fenék izmait, sőt még az egyensúlyérzéket is fejleszti. (Ugyanakkor ezek az előnyök nincsenek „ingyen”, mert ha nem figyelsz oda, és hiba csúszik a kivitelezésbe, akkor bizony nagy a sérülés veszélye, ráadásul bizonyos ízületi problémák esetén kifejezetten ellenjavallt.)

A tökéletes guggoláshoz állj a csípőszélességűnél kicsit nagyobb terpeszbe, előre néző lábfejjel. Hajlítsd be a két térded, és próbáld meg egyenes vonalban közelíteni a feneked a talajhoz, mintha csak le akarnál ülni egy székre. A súlyodat helyezd a sarkadra, a karodat pedig kinyújthatod előre, vagy akár nyugalmi helyzetben is megtarthatod magad mellett. Illetve a combodra is ráteheted a kezedet, ha úgy könnyebb. Ereszd le a hátsódat, ameddig stabilnak érzed (lehetőleg térdmagasságig), majd emelkedj fel ismét. A kezdő ismétlésszám legyen 10.

 

"Csárdás"

Egyet jobbra, egyet balra… Nem véletlen, hogy a néptáncon kívül számos modern, táncra építő mozgásforma megőrizte ezt az alapmozdulatot, vagyis az oldalra kilépést. Ehhez stabilan állva lépj ki valamelyik oldalra, zárd össze ismét a lábad, majd ismételd meg visszafelé, tehát a másik irányban. Tetszés szerint duplázhatsz, triplázhatsz, vagy akár egy egész "koreográfia" részévé teheted a csípő- és a combizmok erősítéséhez.

 

Háterősítés

A gerincet alátámasztó hátizmok ereje nélkülözhetetlen a megfelelő testtartáshoz. Az egyik legjobb erősítő gyakorlat, ha hasra fekszel a szőnyegen, a karoddal a törzsed mellett, és folyamatosan lefelé (a szőnyegre) nézve lassan felemeled a fejed és a karjaidat, mindvégig egyenesben tartva a hátadat. Nem az a lényeg, hogy minél jobban felemelkedj: 2-5 centi is bőven elég a célhoz, az egyenes hát a lényeg. Néhány másodpercig tartsd ki ezt a helyzetet – nem biztos, hogy könnyű lesz! –, majd óvatosan ereszkedj le. A kezdő ismétlésszám itt is 10.

 

Ha bármilyen egyensúlyproblémát érzékelsz, akkor érdemes orvoshoz fordulnod, mert számos ok állhat a háttérben, és az is lehet, hogy speciális gyógytorna segítene a legtöbbet.