A férfi kopaszodás okai és kezelése

A férfi kopaszodás okai és kezelése
Sándor Alexandra Valéria
2021. szeptember 23.

A kopaszodás akár húszéves kor környékén elkezdődhet, ám az ötödik iksz betöltésekor már a férfiak 85%-a jelentős hajritkulásról számol be. A probléma tehát gyakori, de vajon mi lehet az oka, és meg lehet-e valahogy oldani?

Tévhitek övezik

Valószínűleg hallottad már, hogy a gyakori sapkaviselés, az idegesség miatti hajba túrás, vagy éppen a rendszeres hajformázószer-használat kopaszodást okozhat. Csak az a baj – vagyis inkább jó hír –, hogy ezeknek az örök érvényűként elfogadott "igazságoknak" semmi valóságalapjuk nincs.

Az említett szokások túlzásba vitele tényleg ronthatja ugyan a haj minőségét, például töredezéshez vezethet, ez viszont messze nem egyenlő a hajhagymákat érintő kopaszodással.

 

Dohányzás és kopaszodás

A dohányzás egészségkárosító hatásairól regényt is tudnánk írni, most viszont nem ez a cél. (Ha egyébként is szeretnél róla leszokni – ami kiváló döntés! –, akkor itt olvashatod el, hogyan küzdheted le a tíz legnagyobb cigizésre csábító kísértést.)

Amennyiben pedig még habozol, jó, ha tudod: a dohányzás súlyosbítja a korai kopaszodást a férfiaknál. Ne feledd: csupán egyetlen határozott döntés választ el attól, hogy az egész tested fellélegezzen, beleértve a tincseidet is!

 

Nem feltétlenül jelez betegséget

Noha a kopaszodás igen kellemetlen – olyannyira, hogy ha súlyos esztétikai hátrányként éli meg valaki, akkor komoly pszichés zavart is okozhat –, nem biztos, hogy valamilyen egészségügyi probléma tünete vagy kísérőjelensége. Rengeteg betegség van ugyan, aminek tünete a hajhullás, például szinte minden gyulladásos állapotot kísérhet átmeneti hajhullás, ám ez többnyire időleges, és a gyógyulással egyidejűleg a fejbőr tájékán is helyreáll a rend.

Ha aggódsz, hogy valamilyen betegség húzódik meg a hajhullásod hátterében, mindenképp menj el egy kivizsgálásra, hiszen az sohasem árthat!

 

A kopaszodás valódi okai

A férfi kopaszodás leggyakoribb oka nem más, mint a genetika. Mivel javarészt az öröklött génállomány határozza meg a haj mennyiségét, minőségét, a hajhagymák élettartamát, illetve a problémát előidéző hormonális tényezőket, ezért a férfi felmenőid hajkoronájának sorsából jó eséllyel következtetni tudsz arra, hogy mi vár rád.

Emellett viszont bizonyos gyógyszerek, a túlzott A-vitamin bevitel, a fehérjehiány vagy a stressz is okozhat hirtelen jelentős hajhullást, szakkifejezéssel élve telogén effluviumot, ami az életciklusuk utolsó szakaszában járó hajszálak tömeges "távozását" jelenti.

Újra hangsúlyozzuk viszont, hogy ez nem egyenlő a férfi kopaszodással, mert utána ismét "magától" kinő a haj.

 

Létezik-e csodaszer?

Érthető, ha szeretnél mindent megtenni a hajkoronád megőrzéséért. Kiegyensúlyozott táplálkozással és a fejbőr vérellátását is biztosító rendszeres testmozgással rengeteget tehetsz az ügy érdekében. A "csodaszerekkel" kapcsolatban viszont már korántsem ilyen egyszerű a képlet.

Mivel ugyanis a férfi kopaszodás nem egy visszafordítható folyamat – legfeljebb lassítani lehet –, ezért gyakorlatilag nem is létezhet olyan étrendkiegészítő, sampon vagy kence, ami "újraéleszti" az elpusztult hajhagymákat. Legfeljebb a meglévő szálakat tudják erősebbé és fényesebbé tenni, ami messze nem ugyanaz, de egy darabig hozhat látványos eredményt.

Inkább egyeztess orvossal a lehetőségeidről, mintsem hogy rendelj valami bizonytalan szert az internetről!

 

Gyógyszer sincs?

Van olyan gyógyszer, ami segít lassítani az alopecia előrehaladását, és a használói között előfordulnak olyan férfiak, akik új hajszálak megjelenéséről számolnak be. A minoxidil egy olyan anyag – pontosabban egy adenozin-trifoszfát-érzékeny káliumcsatorna-nyitó –, ami képes erre a bravúrra, és sokan használják is, ám mint minden készítménynek, ennek is előfordulhatnak mellékhatásai. Legnagyobb hátránya pedig az, hogy a használatának abbahagyásával ismét romlik a helyzet.

A prosztata-megnagyobbodásra is alkalmazott finaszterid (5-alfa-reduktáz gátló) pedig ugyancsak hozhat javulást, de szigorú orvosi felügyelet mellett, a mellékhatások kockázatának mérlegelésével.

 

Az első jelek

A köznyelvben "Miki egér" homloknak titulált, "M" betűre emlékeztető hajvonal kialakulása egyértelműen jelzi a férfi kopaszodás kezdetét. Ez a hajvonal aztán egyre magasabbra vándorol, s vele párhuzamosan a fejtetőn is megindul a ritkulás. Végül e két "frontvonal" találkozásával már csak patkó formában marad meg a haj oldalt és hátul.

A férfi kopaszodás súlyosságának fokmérője az úgynevezett Norwood-skála, ami segít felmérni az aktuális helyzetet.

 

Azok a fránya hormonok

Említettük már, hogy a férfi kopaszodás hátterében a hormonális működés áll. Tulajdonképpen a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormon áll a hajhagymák zsugorodása mögött, amik végül annyira "összemennek", hogy már nem tud hajszál növekedni belőlük.

Mivel az emberi szervezet teljes hormonális működése több tényezőre vezethető vissza – általában öröklött és környezeti hatások összességére –, ezért maga a férfi kopaszodás is ilyen összetett probléma.

 

Hagyományos "gyógymód": a borotva

Sok férfi dönt úgy jelentős kopaszodás esetén, hogy inkább teljesen tar fővel szeretne járni, mintsem hiányos hajkoronával. Ez egyéni döntés és preferencia kérdése. Valakit kifejezetten magabiztosabbá tesz, mert férfiasabbnak érzi általa az új megjelenését. Másoknak pedig meggyőződésük, hogy a teljes kopaszság sohasem állna jól nekik.

A legfontosabb, hogy a saját belső hangodra hallgass, és ennek megfelelően hozz döntést, ami a testi-lelki harmónia megteremtését és megtartását segíti.

 

Esetleg paróka?

Gyakran sok időt és energiát igényel a megfelelő – színárnyalatban, sűrűségben és szerkezetben az eredetihez hasonló – darab megtalálása, ami ráadásul nem is olcsó. A minőség és az árfekvés igen széles skálán mozog, így rajtad múlik, mennyit tudsz és szeretnél rászánni. Jó, ha előre tudod: a paróka nem csupán "egyszeri befektetés", hanem rendszeres ápolást is igényel.

 

Hajbeültetés – működik?

A hajbeültetés lényege, hogy a DHT-ra kevésbé érzékeny oldalsó és hátsó graftokból (vagyis hajhagyma-hajszál komplexumokból) az orvos műtéti beavatkozással átültet egy bizonyos mennyiséget a kopaszodással sújtott területekre. A beültetés helyén általában két hónapon belül kihullanak a hajszálak, hogy aztán újak nőjenek a helyükre a "megtapadt" hajhagymákból. Az eredmény nagyjából fél év múlva látható.

A módszer tehát működik, de igen költséges, és a kopaszodás súlyosságától függően akár többszöri ismétlésre is szükség lehet.

 

Maradj pozitív!

Akármilyen hajkoronával áldott meg a természet, voltaképpen nem is a hajhagymáid száma vagy a szálak minősége a lényeg, hanem az, hogy hogyan érzed magad a bőrödben. Akár hiszed, akár nem, a férfiúi vonzerőd is javarészt ezen múlik.

A legfontosabb, hogy ne mások kedvére dönts, hanem azt az utat válaszd, amit maradéktalanul önazonosnak érzel.