Új év, új edzésprogram? 9 ötlet, hogy válogathass!

Új év, új edzésprogram? 9 ötlet, hogy válogathass!
Sándor Alexandra Valéria
2022. január 12.

Ha az újévi fogadalmaid között szerepel, hogy visszanyered vagy megtartod a versenysúlyodat, akkor bizonyára jól jön néhány változatos tipp, aminek megfontolhatod a beépítését az edzésprogramodba.

Ne hanyagold el az erőedzést!

Immáron tudományosan bizonyított tény, hogy az erőedzés is remekül égeti a zsírt (ha érdekel az erről szóló cikkünk, itt tudod elolvasni). Szerencsére a köztudatban is egyre inkább jelen van, hogy az erőedzés a kívánt forma elérésének egyik leghatékonyabb eszköze. Mégis rengetegen vannak, akik továbbra is szinte csak a kardiózásra fektetnek hangsúlyt, mellette pedig jó esetben is legfeljebb csak unottan emelgetik néhányszor a súlyzót.

Pedig az erőedzés a szívet és a tüdőt is erősíti, ráadásul felpörgeti az anyagcserét. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az ideális edzésterv mindenki számára a kardiózás és az erőedzés valamilyen kiegyensúlyozott elegye. A lényeg, hogy valamennyi izomcsoportodat mozgasd át alaposan, és emeld a kívánt tartományba a pulzusod!

 

Ne feledkezz meg a törzs mélyizmairól!

Az úgynevezett "core training" a törzs mélyizmait helyezi a középpontba, amik kulcsszerepet játszanak a has és a hát megfelelő tartásában. Ezek az izmok amennyire fontosak, sajnos éppen olyan gyakran esnek elhanyagolás áldozatául. Sokan még a puszta létezésükről is megfeledkeznek, amíg nem jelentkezik az ülő életmód egyik leggyakoribb következménye, a hátfájás.

Az emberi test sajnos képes "elfelejteni", hogy milyen, amikor egyes izomcsoportok "dolgoznak". A törzs mélyizmaival is ez a helyzet – pláne azoknál, akik napi szinten a számítógép előtt görnyednek.

A core training elsősorban a medence, a derék, a csípő és a has izmait helyezi fókuszba, ami mind elengedhetetlenek a gerincoszlop megfelelő tartásának biztosításában. Ehhez az egyik legjobb eszköz a fitneszlabda, de a jó öreg gyakorlatok közül is remek például a felülés és a fekvőtámasz. Utóbbiaknál viszont lényeges, hogy tényleg helyesen végezd őket, máskülönben többet árthatnak, mint amennyi hasznod származik belőlük.

 

Több az egyben: fúziós fitnesz, a vegyes edzés

Ha még egyetlen olyan mozgásformához sem volt szerencséd, amit önmagában is elég érdekesnek találtál, akkor a fúziós fitneszt neked találták ki. Egyszerre vannak jelen benne hagyományos és nem hagyományos gyakorlatok, kardió és erőedzés is.

Olyan érdekesen hangzó változatai is léteznek, mint például a jóga és a spinning keveréke – de ha pont ezek nem állnak olyan közel hozzád, akkor is megtalálhatod a számodra ideális "vegyes" megoldást.

 

Próbáltad már a fitneszlabdát?

Ez a szép nagy labda mindenki számára végtelen lehetőségeket tartogat. Rengetegféle gyakorlathoz lehet használni, de talán az benne a legjobb, hogy akkor is edzel vele, ha látszólag nem csinálsz semmi. Fitneszlabdán ülni ugyanis az egyik legjobb módszer a törzs mélyizmainak edzésére!

Az üldögélés mellett természetesen akár bicepszgyakorlatokat vagy felüléseket is végezhetsz a segítségével. Bónuszként javítja a tartásod és az egyensúlyérzéked.

Még mielőtt "túl könnyűnek" bélyegeznéd a fitneszlabdás edzést, javasoljuk, hogy próbáld ki: a folyamatos egyensúlyozás kényszere olyan izomcsoportokat is átmozgat, amiket másképpen elég nehéz.

 

Jóga vagy pilates?

Arról már írtunk korábban, hogyan lehet az edzésprogramod része a jóga. A sportszakembereknek elég régen feltűnt, hogy még profi sportolóknak is könnyen meggyűlhet a bajuk a legegyszerűbb gyakorlatokkal – ami javarészt a kötöttebb izomzat számlájára írható.

A jóga és a pilates nemcsak a nyújtásban és a lazításban segít, hanem az ízületeknek is jót tesz. A tisztább tudatról nem is beszélve. A légzésed folyamatos megfigyelésével járó testhelyzetek és mozdulatok ugyanis jótékonyan elcsitítják az elméd, így különösen hasznosak lehetnek a számodra, ha egyébként stresszes életet élsz.

 

Pattanj biciklire!

A jó öreg biciklizés sohasem megy ki a divatból, legyen szó akár kültéri, akár szobakerékpárról. Csak rajtad áll, hogy közlekedési alternatívaként használod – ami amellett, hogy segít kalóriákat égetni, olcsó és környezetbarát is –, vagy inkább egy szuper spinning órára nevezel be, ahol szó szerint kitekerheted magadból a feszültséget.

Akármelyiket is választod, a biztonságra különösen ügyelj! Odakint tökéletes KRESZ-ismerettel, sötétben megfelelő világítással és fényvisszaverő ruházatban hajts. Szobabiciklire pedig kizárólag bemelegítés után pattanj, a maximális tempó elérésére pedig törekedj inkább fokozatosan.

Ha kacérkodsz a kerékpárvásárlás ötletével, de nem tudod, kihasználnád-e, akkor nyugodtan próbáld ki az egyre több helyen elérhető kölcsönzési lehetőségeket.

 

Mások edzésterve: mit lehet belőle tanulni?

Egyre többen teszik közzé a saját – személyre szabott! – edzéstervüket, akár igen meggyőző előtte-utána képekkel. Fontos azonban szem előtt tartanod, hogy ha megtetszik a valaki másnál látott edzésprogram vagy eredmény, akkor nem „koppintással” tudod a legjobban hasznosítani, hanem úgy, hogy felhasználod inspirációként.

Kicsit erős hasonlattal élve, ha másnak az edzéstervétől várod el, hogy nálad is ugyanaz legyen az eredmény, az pontosan olyan, mintha bevennéd egy másik ember gyógyszerét. Nem neked írták fel, nem a te "diagnózisod" alapján, így nem várhatod el ugyanazt a hatást.

Ötletet viszont nyugodtan meríthetsz, például a gyakorlatoknak, azok sorrendjének vagy ismétlésszámának a terén, illetve az sem baj, ha ezáltal kapsz kedvet valamilyen új mozgásformához.

 

Kérd személyi edző segítségét!

A legnyilvánvalóbb tipp sajnos sokaknak csak néhány új trend eredménytelen kipróbálása és pár füstbe ment edzésterv után szokott eszébe jutni. Alighanem azért, mert még napjainkban is makacsul tartja magát a tévhit, miszerint személyi edző segítségét kérni "luxus", amit csak a "kiváltságosok" engedhetnek meg maguknak. Pedig már egy-két alkalom is áttörést hozhat az instruktorral, aki megmutatja, hogyan kell helyesen elvégezni a számodra ideális gyakorlatokat!

Profi útmutatás nélkül ugyanis hajlamos lehetsz ugyanazt a gyakorlatsort végezni újra és újra. Ráadásul lehet, hogy hibásan, ami nemcsak eredménytelenséggel járhat, hanem akár sérülésveszéllyel is. A személyi edző azonban amellett, hogy segít a személyre szabott edzésprogram összeállításában, változatosságot is tud bele csempészni. Így valóban hatékonnyá és élvezetessé teszi az edzést.

Fontos, hogy olyan szakembert keress, akinek megfelelő mind a képzettsége, mind pedig a tapasztalata. Ha gondolod, egyszerre akár ketten vagy hárman is jelentkezhettek közös foglalkozásra, mert sok személyi edző kiscsoportos foglalkozásokat is vállal.

 

Az eredmény nem „automatikus”

Mivel a tested nem úgy működik, mint egy italautomata – amibe bedobod a pénzt, megnyomsz egy gombot, és előre tudod, jó esetben mit fogsz kapni érte –, ezért nem kérheted számon rajta, ha esetleg nem a nagykönyvben megírt (vagy a mások által elért) eredményt produkálja.

Bármilyen új ötletet építesz be az edzésprogramodba, nyitottsággal és őszinte érdeklődéssel tedd, közben figyelve azt, hogy milyen érzés a testednek és a lelkednek. A legfontosabb, hogy ráébredj: a sport messze nem egyenlő a szenvedéssel, sőt!

Talán éppen úgy érheted el a legfantasztikusabb eredményeket, ha megtalálod azokat a mozgásformákat és gyakorlatokat, amiket tényleg szívesen végzel. Nem állítjuk, hogy minden pillanatban könnyű lesz, de az száz százalék, hogy rövid és hosszú távon is nagyon megéri!

Hasonló témájú cikkeink