13 dolog, amivel mindennap ártasz az ízületeidnek

13 dolog, amivel mindennap ártasz az ízületeidnek
Sándor Alexandra Valéria
2022. november 28.

„Addig jó, ameddig nem érzed, hogy van” – szokták mondani a sajgásra hajlamos testrészekről a szépkorúak. Bizony, ebbe gyakran az ízületek is beletartoznak, amelyek kellemetlen panaszokkal jelzik, ha nem vigyázol rájuk eléggé.

Pluszkilókat cipelsz

A csontjaid mozgékony összeköttetését jelentő ízületeid érzékenyek arra, hogy milyen súly alatt teszik a dolgukat. Minden egyes testsúlykilogramm négy kilónyi plusz terhelést jelent például a térdednek. Emellett a derekadat, a csípődet és a lábfejedet is fokozottan túlóráztatja.

Ez rövid távon mikroszkopikus méretű sérüléseket okoz. Hosszú távon pedig idő előtti elhasználódáshoz, kopáshoz és olyan idült ízületi gyulladáshoz vezet, ami fájdalmassá teheti az életet. A túlsúly már önmagában is fokozza a gyulladások kialakulásának kockázatát a szervezetben, így akár fiatal korban is jelentkezhetnek olyan mozgásszervi panaszok, amelyeket egyébként az idősebbek betegségeként tartanak számon.

 

Túl sokat mobilozol

A teniszkönyök mintájára itt az „SMS-hüvelykujj”. Ez pont azt jelenti, aminek elsőre látszik: a gyakori telefonnyomkodással járó görbe tartás ugyanis túlzottan megerőltetheti a hüvelykujjad ínait.

A kijelző bámulása pedig olyan testhelyzettel jár, ami a nyakadnak és a válladnak sem kellemes. Minden egyes centiméter, amivel előrehajolsz, fokozza az ízületi terhelést. Ha például annyira lehajtod a fejedet, hogy az állad hozzáér a mellkasodhoz, akkor a nyakadra a fejed valódi súlyának ötszöröse hárul. Ugye, nem hangzik túl jól?

 

Magassarkú cipőt hordasz

Tény, hogy a magassarkú cipő olyan helyzetbe kényszeríti a lábat, hogy az izmok gyönyörűen kirajzolódnak, de ha napi szinten emellett döntesz, akkor nagy árat kell fizetned érte. Minél magasabb ugyanis a sarok, annál keményebb munkára kényszeríted a combizmaidat, amelyek igyekeznek egyenesben tartani a térdedet. Ez akár néhány óra múltán is fájdalmat okozhat.

A magassarkú lábbeli sajnos csavaró erőhatást is jelent a térdedre nézve, így rendszeres hordással megnő az idült ízületi gyulladás veszélye, ami a csontvégeket „kipárnázó” ízület kopása miatt alakul ki. Minél alacsonyabb és stabilabb a sarok, illetve minél csekélyebb a szintkülönbség a lábfej elülső része és a sarok között, annál jobb.

Az extrém darabokat tartogasd olyan alkalmakra, amikor csak be kell libbenned valahova, ahol kényelmesen üldögélhetsz!

 

Ropogtatod az ujjaidat

Tagadhatatlan, hogy az ujjropogtatásban van valami jóleső. A hívei szerint „ilyenkor kerülnek helyre a dolgok”, ám a valóság ennél egy kicsit árnyaltabb. A pozitívan elkönyvelt kis roppanás ugyanis nem más, mint az ujjaid ízületeit védő folyadékban keletkező apró buborékok pukkanása, vagy pedig a csontokhoz csapódó szalagok hangja.

Bár maga az ujjropogtatás – egészséges keretek között – nem bizonyított, hogy ízületi gyulladást okozna, mégis eredményezhet olyan tüneteket, mint a kéz duzzanata vagy fokozatos gyengülése.

 

Nehéz a táskád

Legyen szó kézitáskáról, válltáskáról, oldaltáskáról vagy hátizsákról, mindenképpen terhelést jelent az ízületeidnek, így túlpakolás esetén nyak- és vállfájdalmat okozhat. Igaz, a felsorolásból még mindig a hátizsák jelenti a legkedvezőbb alternatívát, hiszen a többihez képest viszonylag szimmetrikus súlyelosztással jár.

Ha viszont „félvállról veszed” a cókmókodat, megnő a járás közbeni balesetveszély, hiszen nem vagy egyensúlyban. A féloldalas terhelés sajnos állandó aszimmetrikus erőhatással jár mind az izmaidra, mind pedig az ízületeidre nézve. Mindennapos ismétlődés mellett számíthatsz rá, hogy előbb-utóbb tudtodra fogja adni nemtetszését a tested.

 

Nem a megfelelő izmokat használod

Ha túl nagy terhelésnek teszed ki a kisebb izmaidat, akkor az ízületeid isszák meg a levét. Egy súlyos ajtót például nem az ujjaiddal, hanem a válladdal érdemes tolni. Amikor pedig a földről emelsz fel valami nehezebbet, akkor guggolj le, és az erős lábizmaidat használd.

Ha a kezedben viszel valamit, próbáld a tenyeredhez közelebb helyezni a súlyt ahelyett, hogy az ujjaidat terhelnéd vele. Hidd el: sok kicsi sokra megy, s az évek múltán biztosan meghálálják a gondoskodást az ízületek.

 

Hason fekve alszol

Horkolás ellen hatékony taktika, de a tested többi része nem biztos, hogy díjazza. Hason fekve ugyanis hátrahajtott pozícióba kényszerül a fejed, ami nyomást fejt ki a gerincedre. És mivel nyilván az egyik oldalra fordítod a fejedet, a nyakad egyik felén nyúlás, a másikon pedig rövidülés következik be. Ez órákon keresztül tartva olyan kényelmetlen, hogy nem csoda, ha kimerülten és „elmacskásodva” ébredsz.

 

Ellustulod a nyújtást

Senki sem várja el tőled, hogy jógi módjára rögtön a nyakadba kapd a lábadat, de a rendszeres nyújtás mégiscsak segít helyre tenni az izmokat és az ínakat, ráadásul fokozza a rugalmasságukat. Mindez lehetővé teszi az ízületek akadálytalan mozgását, mivel kilazítja a körülöttük lévő izmokat.

Tehát nyújtózásra fel ébredés után. És edzés után se feledkezz meg róla! Itt mutatunk néhány konkrét példát arra, hogyan nyújthatod meg az izmaidat.

 

Kihagyod az erősítést

Amikor betöltöd a negyvenet, a csontjaid lassan, de folyamatosan veszítenek a sűrűségükből, tehát törékenyebbek lesznek. Persze, ez nem egyik pillanatról a másikra játszódik le, de jó tudni, hogy az erős izmok lelassítják a folyamatot, sőt még a csontképződést is elősegíthetik.

Így az erősítéssel nemcsak az izmaidnak teszel jót, hanem a csontjaidnak is. Feljebb pedig már írtuk, hogy mivel az ízületek egészségéhez nagyon sokat hozzátesz az izmok jelentette stabilitás, tehát háromszoros előnyről beszélhetünk.

 

Dohányzol

Újabb érv amellett, hogy mielőbb letedd a cigit: az ízületeid is meg fogják köszönni. A nikotin ugyanis rontja a csontok és a porckorongok vérellátását, illetve gátolja a csontokat építő kalcium felszívódását amellett, hogy ösztrogént bont le, ami mindkét nemnél egyaránt szükséges a csontok egészségéhez.

Ráadásul még a csontképződést is akadályozza, az ízületeket pedig kifejezetten gyengíti. Itt már írtunk róla, hogy ha leszoknál, hogyan küzdheted le a 10 legnagyobb kísértést.

 

Nem alszod ki magad

Voltál már úgy vele, hogy úgy érezted, mintha mindened sajogna, mert fájdalmasan korán indult a nap? Nos, ez valóban megtörténhetett, mert az alváshiány már rövid távon is csökkenti a fájdalomküszöbödet. Kutatás bizonyítja, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők mérhetően több fájdalmat éreznek, ha nem alusszák ki magukat.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az alváshiány hozzájárul a gyulladásos folyamatokhoz a szervezetben. Ha tehát egészséges szeretnél maradni, fordíts elég időt a pihenésre!

 

Görnyedsz

A tested akkor hozza a legjobb formáját, ha együttműködsz vele, nem pedig ellene dolgozol. A testtartás ezért fontos. Amikor görnyedten ülsz, nagyobb teher hárul az izmaidra és az ízületeidre.

Olyan, mintha akkor is a féket taposnád a kocsiban, amikor elég lenne a gázpedált felengedned. Így ne csodálkozz, ha idő előtt elfogy a fékfolyadék, vagyis az ízületi folyadék. Úgyhogy egyenes a hát, hátragördítve és leengedve a váll!

 

Nem foglalkozol a fájdalommal

Edzés közben talán úgy gondolod, hogy belefér némi fájdalom. Elvégre akkor hatékony, ha fáj, nem igaz? Hát nem! Tény ugyan, hogy némi izomfájdalom beleférhet, ám ha ez minden alkalommal jelentkezik, napokon át tart, vagy éppen duzzanattal jár, esetleg annyira fáj, hogy mozgatni vagy hozzányúlni sem lehet, akkor az már túlmutat a normál kategórián.

Ha túlerőltetted magad, inkább enyhíts az edzésprogramodon! És feltétlenül fordulj orvoshoz, amennyiben nem múlik el a fájdalom.