Gondoltad volna? Ezt árulja el az otthonod az egészségedről

Gondoltad volna? Ezt árulja el az otthonod az egészségedről
Sándor Alexandra Valéria
2021. március 18.

Nem túlzás azt állítani, hogy az otthonodon múlik az egészséged. Talán nem is hitted volna, hogy néhány apró dolognak mekkora jelentősége lehet!

Milyen nassolnivaló van kéznél?

Sok múlik azon, hogy milyen nasi van a kezed ügyében. Mert hiába a gondosan megtervezett – és az ütemezett étkezéseknél be is tartott – étrend, ha a konyhapulton, az asztalon, a polcon vagy a legendás "nasifiókban" folyton ott lapul valami, aminek a vonzereje legyőzi az akaraterődet.

A megoldás szerencsére könnyebb, mint hinnéd: egyszerűen ne tarts otthon a kedvenc édességedből vagy sós rágcsálnivalódból. Szó sincs arról, hogy örökre le kellene mondanod róla, csak dönts előre és tudatosan, hogy mikor és mennyit szeretnél enni belőle, a bevásárlást pedig ennek megfelelően intézd.

Ne próbáld meg egyszerre beszerezni a féléves készletet abból, amiről úgyis tudod, hogy ha megveszed, egy hónap alatt elfogy!

 

Mit találsz a konyhapulton?

Ha megéhezel, és belépsz a konyhába, akkor valószínű, hogy akaratlanul is rápillantasz a pultra. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mit találsz rajta. Az előző pontból már sejthető, hogy a kedvenc csokid állandó jelenléte nem feltétlenül jó ötlet. Friss zöldségek és gyümölcsök nyugodtan jöhetnek!

Semmi olyat nem érdemes szem előtt tartani, ami hozzáadott cukrot vagy sót tartalmaz. Dobozos gyümölcslé helyett mindig jobb a frissen facsart, cukros üdítő helyett pedig akár ásványvízbe is dobhatsz friss gyümölcsszeleteket, ha valami finomat szeretnél inni.

A lényeg, hogy semmi olyat ne tarts a konyhapulton, aminek az elfogyasztása lelkiismeret-furdalást okozna.

 

Poros az étkezőasztal?

Ha poros az étkezőasztal, akkor valószínű, hogy nem használod túl gyakran. Tehát máshol eszel: a tévé vagy a számítógép előtt, esetleg kutyafuttában. Lehet, hogy praktikusnak tűnik az efféle időspórolás, ám ha úgy eszel. hogy közben más dolgokra is figyelsz, akkor a tudatos táplálkozásnak jó eséllyel eleve lőttek.

Így ugyanis esélyt sem adsz a testednek arra, hogy jelezze, mennyi az elég, és szinte teljes mértékben megfosztod magad az ízek és az illatok nyújtotta élménytől. Arról nem is beszélve, hogy a szertartásszerű étkezéseknek kiemelkedő szerepük van a mentális egészség megőrzésében, emellett pedig a kapcsolat ápolásában is azokkal, akikkel egy fedél alatt laksz.

 

Mekkora a tányérod?

Tudtad, hogy a tányérod mérete a derékbőségedre is kihat? Tény és való, hogy nagyobb tányér esetén adott a kísértés, hogy tele szedd. Elvégre egy tányér egyenlő egy adaggal, nem? Igen ám, csakhogy a tányérok mérete elég széles körben változik: mondhatjuk, hogy az egyik szinte feleakkora, mint a másik.

Nem mondjuk, hogy most rögtön válts kistányérra és babakanálra a főétkezéseknél, mert nem ez a cél! A meglévő étkészletet sem kell kidobni – még akkor sem, ha tényleg minden tányér óriási. Csak legyél tisztában az adagok megfelelő méretével, az ideális mennyiségeket illetően pedig figyelj oda a tested jelzéseire.

 

Megfelelően dobozolsz?

Az egészséges étrendhez és a gazdaságosság szem előtt tartásához elengedhetetlen lehet, hogy több napra süss-főzz, az elkészült ételeket pedig megfelelően tárold. Nagyon fontos, hogy a friss ételből azt a mennyiséget, amit nem szeretnél azonnal elfogyasztani, szobahőmérsékletre hűlés után azonnal dobozold be, és tedd a hűtőbe. Így előzheted meg, hogy elszaporodjanak benne a mikroorganizmusok, amik idő előtti romláshoz, vagy akár ételmérgezéshez is vezethetnek.

Az újramelegítés minden esetben mikrózható edényben történjen, a lehető legegyenletesebben – persze, ha van mód rá, hogy mikró helyett tűzhelyen vagy sütőben melegíts, az még jobb.

 

Hány digitális kijelző van a hálószobádban?

Egy kis netezés elalvás előtt? Vagy inkább szörfölnél a tévécsatornák között? Hiába tűnik eszményi késő esti programnak mindkettő, valójában meggátolhatják azt, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéshez juss. Nem csupán akkor, ha találsz valami érdekeset, ami miatt órákkal a tervezett időpont után alszol el. Hanem már akkor is, ha csak néhány percig nézed a kijelzőt, hiszen a kékes árnyalatú fény megzavarja a szervezeted alvás-ébrenlét egyensúlyát, és azt üzeni az idegrendszerednek, hogy ébren kell maradni.

Nem rossz megoldás az "éjszakai üzemmód" bekapcsolása, ami csökkentett kékfény-kibocsátással és melegebb színárnyalatokkal jár, ám mégiscsak az az igazi, ha sikerül "kijelzőmentes" lefekvés előtti programot találni.

 

Veled alszik a házi kedvenced?

Nagyszerű dolog összebújva aludni a cicáddal vagy a kutyáddal, viszont meglehet az ára. Főleg akkor, ha a bájos négylábú annyi helyet foglal, hogy "kitúr" az ágyból, zajt csap vagy mocorog.

Figyelj tehát arra, hogy kényelmesen elférjetek, és ne feledkezz meg a higiéniáról – tehát a rendszeres ágyneműcseréről és a kedvenced tisztán tartásáról – sem! Az, hogy ne zavarjon meg álmodban, gyakran nevelés és szoktatás kérdése, amihez akár szakember segítségét is kérheted.

 

Milyen a matracod?

"Elmacskásodva" ébredsz reggelente? Az állatos hasonlatoknál maradva lehet, hogy a matracod a ludas ebben! Már csak azért is gyakori probléma ez, mert nem mindenkinek egyforma matracra van szüksége. Többféle is kapható, például rugós vagy habszivacs alapú, ám a lényeg az, hogy milyen keménységűt választasz. Valaki a teljesen keményet érzi egészségesnek, míg mások a puhább változatokra voksolnak.

A legtöbb ember számára valahol a kettő között van az igazság, ám tény, hogy bizonyos fokú keménység megfelelő támaszt és stabilitást biztosít. A matracot átlagosan 8 évente érdemes kicserélni – hacsak nem tartozik hozzá ettől eltérő utasítás –, a párnát pedig akkor, ha elkezd csomósodni vagy a formája már nem az igazi.

 

Van házi patikád és elsősegélydobozod?

Apró sérülések és enyhébb betegségek esetére jó, ha kéznél van a megfelelő segítség. Szerencsére nem egyedül kell végiggondolnod, hogy mi kell egy univerzális házi patikához és elsősegélydobozhoz: találsz ilyen listát a neten, ám a gyógyszertárban is szívesen segítenek neked.

Krónikus betegség vagy bármilyen figyelmet igénylő diagnózis esetén az orvosod tudja megmondani, milyen plusz dolgokra lehet szükség. Tárold olyan helyen, ahol gyerekek nem férhetnek hozzá, és rendszeresen ellenőrizd a tartalmának szavatossági idejét!

 

Hogyan tárolod a sminkkellékeket?

Akár naponta sminkelsz, akár csak különleges alkalmakkor, fontos, hogy az általad használt eszközökön és termékekben ne szaporodjanak el a kórokozók. Érdemes száraz, hűvös helyen tárolni a sminkcuccokat, az ecseteket pedig rendszeresen tisztítani az anyaguknak megfelelő módon.

Sminkelés előtt alapvető az alapos kézmosás, de még így sem ajánlott belenyúlni a termékekbe. Lehetőleg pumpás adagolót vagy ecsetet használj, amikor csak lehet! A másokkal való osztozkodást pedig felejtsd el, mert mindenféle fertőzés átadásának melegágya lehet.

 

Penészes a fürdőszoba?

Ha nem szellőzik megfelelően a fürdő, akkor a penész sajnos gyorsan elterjedhet. Nemcsak, hogy nem esztétikus, de mindenféle egészségügyi problémát is okozhat: a leggyakoribb az orr- és a torokirritáció, vagy akár a fertőzés. A fürdéskor keletkező párát mindenképpen érdemes kivezetni valahogy, amiben ablak híján páraelszívó tud segíteni.

A penésztelenítésben pedig speciális takarítószerek lehetnek a segítségedre. Ha úgy érzed, hogy végképp kifog rajtad a penész, profi takarítókhoz is fordulhatsz, ám hosszú távú megoldást csakis és kizárólag a megfelelő szellőzés jelenthet.